Προϊστορικοί γίγαντες στη Βίτσα!

Ποια σχέση μπορεί να έχει η Βίτσα Ζαγορίου με μαμούθ και προϊστορικούς ελέφαντες; Σε αυτό, αλλά και σε πολλά παρόμοια ερωτήματα, με αναφορά στην προϊστορική περίοδο καλείται να απαντήσει η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Ανθρωπολογίας που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βίτσα και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου.
Η θερινή περιοδική έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλέας Γρεβενών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ν. Καλινδοίων Καλαμωτού Θεσσαλονίκης και έχει τίτλο «Προϊστορικοί Γίγαντες».

Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύτηκαν από μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ, παλαιοντολόγου Ευαγγελίας Τσουκαλά, η οποία με την ομάδα της ανακάλυψε πριν λίγα χρόνια το απολίθωμα του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα στο κόσμο, μήκους 5,02μ., το οποίο μάλιστα σύντομα θα γραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, όπως θα ανακοινωθεί πανηγυρικά στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Σιάτιστα Γρεβενών με εκθέματα που δείχνουν ολόκληρη την εξέλιξη των προβοσκιδωτών.

Όπως σημείωσε η κα Τσουκαλά μιλώντας στο ITV, τα μεγάλα θηλαστικά ήταν οι πρώτοι «κάτοικοι» του ελλαδικού χώρου και η χώρα μας είναι πλούσια σε απολιθώματα.
Από τα ευρήματα της παλαιοντολογίας μπορούν σήμερα οι επιστήμονες αφενός να λάβουν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη και αφετέρου να μάθουν πως οι αρχαίοι ερμήνευαν τα απολιθώματα που εκείνοι έβρισκαν.
Οι ερμηνείες αυτές «μπλέκονται» με την μυθολογία, χωρίς κανείς να μπορεί να ξεχωρίσει αν η ρίζα της μυθολογίας βρίσκεται στα απολιθώματα ή το αντίστροφο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ευρήματα. Πρόκειται για το κρανίο ενός μαστόδοντα, ηλικίας 6 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στην Κρυοπηγή.
Το αρχαίο όνομα του απολιθώματος ήταν «Παλλήνη ή Φλέγρα» και θεωρούνταν η Μητέρα Γη των Γιγάντων και Κυκλώπων για τους αρχαίους. Αυτό συνέβη, καθώς στη θέση του μετώπου υπάρχει ένα άνοιγμα της ρινικής κοιλότητας, που από τους ανθρώπους τότε ερμηνεύτηκε ως το μάτι του Κύκλωπα, εξήγησε η κα Τσουκαλά. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Πετροχελίδονα Βίτσας, που την αφιέρωσε στον Δημήτρη Γιαννή.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό 10.30π.μ. - 1.30μ.μ. και 5.30μ.μ. - 8.30μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10099:2011-08-13-21-36-32&catid=36:top-news


Δεν υπάρχουν σχόλια: