Προτιμούν τα Δημαρχεία από τις εκκλησίες

Κατά 21% αυξήθηκαν οι πολιτικοί γάμοι στα Γιάννινα το 2011
Αυξημένοι κατά 21% είναι οι πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν μέχρι τις 23 Αυγούστου του 2011 στο Δήμο Ιωαννιτών σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι.
Οι αίθουσες των δημαρχείων κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των ζευγαριών που παίρνουν την απόφαση να παντρευτούν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Υπηρεσίας, τέσσερις στους δέκα γάμους σε όλη τη χώρα είναι πολιτικοί. Τα μεγάλα έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας, η έλλειψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των μεταναστών κάνουν εξαιρετικά δημοφιλή τη λύση του πολιτικού γάμου.


Οι παράγοντες
Μέχρι και την Τρίτη 23 Αυγούστου στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων τελέστηκαν 132 γάμοι, την ίδια στιγμή που το ίδιο διάστημα πέρσι οι πολιτικοί γάμοι έφταναν τους 104.
Τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν καθημερινά κάποιο ζευγάρι επέλεγε να δεσμευτεί με τα ιερά δεσμά του γάμου, όχι σε κάποια εκκλησία, αλλά στο Δημαρχείο.
Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με κοινωνιολόγους αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων.
Οι οικονομικοί λόγοι είναι πολύ σημαντικοί. Εκτός από το πολύ μικρότερο κόστος που έχει ένας πολιτικός γάμος, τα ζευγάρια επιλέγουν αυτή τη λύση για να μπορέσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να τακτοποιήσουν υποθέσεις όπως δάνεια, επιδόματα κλπ. Το σκεπτικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουν χρήματα σε μια τελετή ενώ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κάπου αλλού, όπως στο γαμήλιο ταξίδι.
Εκτός από το πολύ μικρότερο κόστος που έχει ένας πολιτικός γάμος, τα ζευγάρια επιλέγουν αυτή τη λύση για να μπορέσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να τακτοποιήσουν υποθέσεις όπως δάνεια, επιδόματα κλπ. Το σκεπτικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουν χρήματα σε μια τελετή ενώ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κάπου αλλού, όπως στο γαμήλιο ταξίδι. Πάντως τα περισσότερα ζευγάρια δηλώνουν ότι θα κάνουν και θρησκευτικό γάμο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες (οικονομικές και οικογενειακές ).
Μπορεί να παίρνουν μια μεγάλη απόφαση για τη ζωή τους, όμως η κρίση έχει επηρεάσει ακόμη και τις παραδόσεις, μιας και ο θρησκευτικός γάμος και όλα τα παρελκόμενά του... στοιχίζουν.
Η αύξηση των μεταναστών, είναι ακόμα ένας λόγος για την αύξηση των πολιτικών γάμων, αφού όσο αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα τόσο περισσότερους πολιτικούς γάμους θα έχουμε, αφοί οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν άλλη επιλογή στη χώρα μας.

Ο Ησαΐας και στο Δημαρχείο Πρέβεζας
Μπορεί ο θρησκευτικός γάμος στους ναούς να αποτελεί την παράδοση, όμως επειδή η παράδοση κοστίζει, πολλοί είναι εκείνοι και στην Πρέβεζα, οι οποίοι επιλέγουν μεν να παντρευτούν, αλλά με πολιτικό γάμο και στο Δημαρχείο αντί στον Ναό της ενορίας τους.
Στην Πρέβεζα σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι τώρα έχουν τελεστεί στο Δημαρχείο περίπου 50 γάμοι όσοι δηλαδή γάμοι τελέστηκαν ολόκληρο το 2010.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ληξιαρχείου δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από ζευγάρια τα οποία δηλώνουν την επιθυμία τους να παντρευτούν στην Πρέβεζα και με τον ρυθμό αυτό οι πολιτικοί γάμοι που θα τελεστούν μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 100.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου είναι προγραμματισμένοι τρεις γάμοι ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές.
Τη λίστα των ενδιαφερομένων συμπληρώνουν κι εκείνοι που εκ πεποιθήσεως στηρίζουν τον πολιτικό γάμο και δεν επιθυμούν να παντρευτούν στην εκκλησία.

Μειώνεται ο δείκτης γαμηλιότητας
Η αύξηση των πολιτικών γάμων τα τελευταία χρόνια δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που δείχνει τις σημαντικές αλλαγές, που έχουν συντελεσθεί, ίσως και την πιθανή κρίση που περνάει ο θεσμός του γάμου. Σταθερά μειούμενος είναι εδώ και τέσσερις δεκαετίες ο «δείκτης γαμηλιότητας» ο οποίος προσδιορίζει τον αριθμό των γάμων ανά 1.000 κατοίκους. Από τους 9 γάμους που γίνονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 φτάσαμε στους 5,3 το 2009 με την τάση να φαίνεται πτωτική και για τα επόμενα χρόνια.
Τη δεκαετία που πέρασε έχει γίνει εμφανής, επίσης, η τάση των γυναικών να μην παντρεύονται πριν από τα 25 τους χρόνια, όπως συνέβαινε μερικές δεκαετίες πριν. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η ηλικία μεταξύ 25 - 34 παραμένει με διαφορά η ιδανική περίοδος για να παντρευτεί μια γυναίκα.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι γάμοι γυναικών που είναι μεταξύ 35 - 39 ετών είναι πλέον υπερτριπλάσιοι από τους αντίστοιχους στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 - 24, κάτι που δείχνει ότι η «δεσποινίς ετών 39» είναι πλέον πιο πολύφερνη νύφη από μια γυναίκα 15 χρόνια μικρότερή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008 οι γάμοι στις ηλικίες 35 -39 ήταν 9.279, ενώ στις ηλικίες 20 -24 ήταν 2.923.

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/20192-2011-08-25-13-01-43.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: