Δοκιμαστικό ταξίδι για το πρώτο κινέζικο αεροπλανοφόρο




Το σκάφος, μήκους 300 μέτρων, το οποίο προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό, απέπλευσε σήμερα ξεκινώντας τις πρώτες δοκιμές του στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Το αεροπλανοφόρο προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό και η ναυπήγηση του είχε διακοπεί το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, για να το αγοράσει στη συνέχεια η Κίνα το 1998 από την Ουκρανία.


Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δοκιμές του σκάφους στη θάλασσα δεν θα διαρκέσουν πολύ και όπως έγινε γνωστό το αεροπλανοφόρο θα επιστρέψει στη συνέχεια στο ναυπηγείο για να συνεχιστούν οι όποιες εργασίες είναι αναγκαίες.
Τον περασμένο μήνα η Κίνα ανακοίνωσε πως το αεροπλανοφόρο θα χρησιμοποιηθεί "για την επιστημονική έρευνα, πειράματα και εκπαίδευση".
Ωστόσο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες όμως κυκλοφορούν ευρέως, η Κίνα ναυπηγεί άλλα δύο μεσαίου μεγέθους μη πυρηνικά αεροπλανοφόρα στη Σανγκάη.
Κινέζοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν τη συμβολική σημασία του αεροπλανοφόρου από ότι την πρακτική.
"Είμαστε ήδη μια μεγάλη ναυτική δύναμη με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε και τον ανάλογο στόλο ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία" δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Νι Λεξιόνγκ καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σανγκάη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=300514

Δεν υπάρχουν σχόλια: