Αναγκαίος ο προληπτικός εμβολιασμός των κατοικίδιων για τη λύσσα

Με αφορμή την Κοινή Υπουργική απόφαση 1604/45066/11-402012 ΑΔΑ Β4ΩΧΒ-3ΦΔ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα το Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας, το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου επισημαίνει την αναγκαιότητα του άμεσου εμβολιασμού όλων των σκύλων και γατών που βρίσκονται στην περιοχή μας, με σκοπό τη πρόληψη εισόδου του ιού της λύσσας στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, για το σκοπό του προγράμματος επιβάλλεται η διασφάλιση του προληπτικού εμβολιασμού των σκύλων, γατών και λοιπών σαρκοφάγων της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος ηλικίας άνω των 3 μηνών, τα οποία δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού κατά της λύσσας μέχρι τη στιγμή της εξέτασης ή που έχει παρέλθει η ημερομηνία του επαναληπτικού τους εμβολιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ήρθαν σε επαφή ή δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ζώο θετικό στη λύσσα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα οικόσιτα και τα αδέσποτα σαρκοφάγα, οι ποιμενικοί και οι κυνηγετικοί σκύλοι.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός καταγράφεται στο βιβλιάριο εμβολιασμών ή στο διαβατήριο των ζώων και πραγματοποιείται από κτηνιάτρους με αντιλυσσικά εμβόλια εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του παρασκευαστή και δαπάνη των ιδιοκτητών των ζώων.

Στο βιβλιάριο εμβολιασμών ή στο διαβατήριο εκτός από την ετικέτα του αντιλυσσικού εμβολίου, υποχρεωτικά αναγράφεται η ημερομηνία εμβολιασμού και μπαίνει η σφραγίδα και υπογραφή του κτηνιάτρου που διενεργεί τον εμβολιασμό.

Υποχρεωτικά τα κατοικίδια σαρκοφάγα τα οποία μετακινούνται στους νομούς εφαρμογής του προγράμματος συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο του ζώου στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου και τα στοιχεία της σήμανσής του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, όπως αυτά περιγράφονται στις σχετικές διατάξεις και τα παραρτήματα του Ν. 4039/2012.

Σύμφωνα με τον νόμο 3170/2003 2 η σήμανση, η καταγραφή των σκύλων, καθώς και η κατάρτιση του σχετικού μητρώου, γίνονται από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα σε ιδιωτικά κτηνιατρεία και σε καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Η δήλωση, σήμανση και καταγραφή είναι προαιρετική για τους σκύλους που εκτρέφονται για τη φύλαξη ποιμνίων. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής του σκύλου βαρύνει τον ιδιοκτήτη του. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό.

Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.

Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης. Ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του σκύλου του.

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι η σήμανση (τοποθέτηση microchip)πριν τον εμβολιασμό του ζώου είναι υποχρεωτική αφού είναι ο μόνος τρόπος για να πιστοποιηθεί ότι ο εμβολιασμός έχει πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο ζώο.
Ζώα που είτε έχουν εμβολιαστεί χωρίς να φέρουν υπογραφή και σφραγίδα κτηνιάτρου στο ατομικό τους βιβλιάριο ,είτε δεν φέρουν microchip, θεωρούνται ανεμβολίαστα.

Στους μη συμμορφούμενους με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης και των μέτρων που λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή της επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 23 του ν. 248/1914 (Α΄110), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του ν. 2538/1997 (Α΄ 242). ), καθώς και των άρθρων 20 και 21 του Ν. 4039/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: