Ο Γιώργος Ζάψας άσκησε ένσταση και διεκδικεί έδρα στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου


Ο Γιώργος Ζάψας επικεφαλής της παράταξης Ήπειρος των Οριζόντων, στις εκλογές της Ηπείρου, έκανε ένσταση και ζητάει να κατοχυρωθεί στον ίδιο έδρα που πήρε τελικά η παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη ως πρώτη. Η εκδίκαση θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου.
Η παράταξη Ήπειρος των Οριζόντων, υποστηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους.
Το σκεπτικό της ένστασης αναλύεται διεξοδικά σε ανακοίνωση της παράταξης που αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ορίστηκε δικάσιμος, η 4η Ιανουαρίου 2011, για την εκδίκαση της ένστασης του συνδυασμού “ΉΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΌΝΤΩΝ”, κατά του κύρους των εκλογών της 7/14 -11-2010, της απόφασης ανακήρυξης των επιτυχόντων Περιφερειακών Συμβούλων και της εσφαλμένης εφαρμογής του νόμου 3852/2010, που είχε ως αποτέλεσμα, σε πρώτο βαθμό, τον αποκλεισμό του συνδυασμού μας, από την εκπροσώπησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ενώ από την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΎ νόμου 3852/10, δικαιούται μια (1) έδρα από τις τρεις (3) αδιάθετες έδρες της Α' κατανομής, ως ΕΠΙΛΑΧΏΝ συνδυασμός με το 3ο καλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, αυτό των 4.419 ψήφων που συγκέντρωσε ο συνδυασμός στην Περιφέρεια, δεδομένου ότι ο ΕΠΙΤΥΧΏΝ συνδυασμός δεν μπορεί να καταλαμβάνει αδιάθετη έδρα, όπως έγινε στην περίπτωσή μας.
Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές για την Περιφέρεια Ηπείρου κανείς από τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δε συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και χρειάστηκε επαναληπτική ψηφοφορία την 14η Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη των Περιφερειακών Αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 137 του ν. 3852/10 όπου προσδιορίζεται η έννοια του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών και το άρθρο 139 του ιδίου νόμου, όπου καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) στην περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας. Οι έδρες των Περιφερειακών Συμβουλίων κατανέμονται, σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, στους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές, σε σε δύο φάσεις, που ονομάζονται κατανομές. Στην Α' κατανομή κατανέμονται οι μισές έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου (26) και στη Β' κατανομή οι υπόλοιπες (25), από το σύνολο των 51 εδρών του ΠΣ Ηπείρου.
Η κατανομή των εδρών της Α' κατανομής γίνεται αναλογικά στους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές και το Εκλογικό Μέτρο (ΕΜ), είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στο σύνολο της Περιφέρειας όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές στην αρχική ψηφοφορία δια του αριθμού των εδρών της Α΄ κατανομής, αυξημένο κατά μια μονάδα παραλειπομένου του κλάσματος (ΕΜ= 224.954/26= 8.653 ψήφοι).
Ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού, διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης, ήτοι:
1.Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου, 100.677/ΕΜ= 11 έδρες και υπόλοιπα 5.494 ψήφοι
2.Ήπειρος Τόπος Να Ζεις, 87.025/ΕΜ= 10 έδρες και υπόλοιπα 495 ψήφοι
3.Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, 18.817/ΕΜ= 2 έδρες και υπόλοιπα 1.511 ψήφοι
Οι συνδυασμοί ΑΥ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ και ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, με 8.069, 5.947 και 4.419 ψήφους αντίστοιχα, δεν έχουν το εκλογικό μέτρο, των 8.653 ψήφων και την κατανομή των 23 εδρών (από τις 26 έδρες της Α' κατανομής), με την παραπάνω διαδικασία, ακολουθεί η εφαρμογή της παραγράφου 3 εδ. δ' του άρθρου 139 του ν. 3852/2010 όπου οι τρεις (3) αδιάθετες έδρες θα πρέπει να διανεμηθούν μεταξύ των ΕΠΙΛΑΧΌΝΤΩΝ συνδυασμών, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.
Επομένως, οι τρεις αδιάθετες έδρες θα πρέπει να διανεμηθούν στους συνδυασμούς, ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (μία έδρα, με 8.069 ψήφοι υπ/πο), ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (μία έδρα, με 5.947 ψήφοι υπ/πο) και στο συνδυασμό ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ (μία έδρα, 4.419 ψήφοι υπ/πο), καθώς έχουν τα συγκριτικά μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα από τους ΕΠΙΛΑΧΌΝΤΕΣ συνδυασμούς, αφού ο συνδυασμός ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ έχει μεν το τρίτο μεγαλύτερο στη σειρά αχρησιμοποίητο υπόλοιπο ψήφων (5.494), πλην όμως, κατά τα παραπάνω αναφερόμενα και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 137 και 139 του ν. 3852/2010, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλαχών συνδυασμός, αλλά ΕΠΙΤΥΧΏΝ συνδυασμός, αφού ο συνδυασμός αυτός είναι ο νικητής των εκλογών και θα συμπληρώσει τόσες έδρες, από τη Β' κατανομή, ώστε το σύνολο των εδρών του, να καλύπτει το ποσοστό των 3/5 του συνόλου των εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Συνολικά η κατανομή των εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου θα έπρεπε να έχει ως ακολούθως: 1) Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου: 31 (11+20) έδρες, από Α' και Β' κατανομή, 2) Ήπειρος Τόπος Να Ζεις: 15 (10+5) έδρες, από Α' και Β' κατανομή, 3) Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου: 2 έδρες, από Α' κατανομή, 4) ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο: 1 έδρα (επιλαχών με 8.069 ψήφους), 5) Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο: 1 έδρα (επιλαχών με 5.947 ψήφους) και 6) ΉΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΌΝΤΩΝ: 1 έδρα (επιλαχών συνδυασμός με 4.419 ψήφους).
Αντί της παραπάνω κατανομής το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων με την αρ. 282/10 απόφασή του, έχει κατανείμει τις έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου ως εξής: 1) ΑΞΙΟΒΊΩΤΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ (ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ): 12 έδρες, από την Α' κατανομή και 19 από τη Β' κατανομή, σύνολο 31 έδρες. 2) ΉΠΕΙΡΟΣ ΤΌΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ (ΑΡΓΥΡΗΣ): 10 έδρες, από την Α' κατανομή και 6 από την Β' κατανομή, σύνολο 16 έδρες. 3) ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΗΠΕΊΡΟΥ: δύο (2) έδρες, από την Α' κατανομή. 4) ΑΥ.ΡΙ.Ο (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): μία (1) αδιάθετη έδρα από την Α' κατανομή. 5) ΑΡΙΣΤΕΡΉ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ (ΖΗΚΟΣ): μία (1) αδιάθετη έδρα από την Α' κατανομή και 6) ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ (ΖΑΨΑΣ), ΚΑΜΊΑ έδρα (δηλ. ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ (ΟΎΤΕ) ΕΠΙΛΑΧΏΝ Συνδυασμός).
Αφαιρείται έτσι μία έδρα από το συνδυασμό «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ και προσδίδεται μία επιπλέον έδρα στο συνδυασμό «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ», από τις ΑΔΙΆΘΕΤΕΣ έδρες, που δεν δικαιούται να πάρει (ως) ο ΕΠΙΤΥΧΩΝ συνδυασμός.
Τελικώς επωφελείται ο συνδυασμός «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις», γιατί λαμβάνει έξι (6) έδρες από την Β' κατανομή και όχι πέντε (5), όπως εδικαιούτο.
Συνεπώς μένει να αποφασίσει το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων εάν ο συνδυασμός «ΉΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΌΝΤΩΝ», θα καταλάβει μία έδρα, ως επιλαχών, από τις τρεις αδιάθετες της Α' κατανομής και θα εκπροσωπηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον επικεφαλής υποψήφιο Περιφερειάρχη, Γ. Ζάψα.
Στην εσφαλμένη κατανομή εδρών σημαντική συνεισφορά φαίνεται πως είχε και η εγκύκλιος 19/2010 του ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ, ΑΠΟΚΈΝΤΡΩΣΗΣ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ, σελίδα 81 παράδειγμα 05. Είναι προφανές πως το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι το λιγότερο άστοχο και αποπροσανατολιστικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα ασφαλούς ερμηνείας του νόμου για την περίπτωση που πραγματεύεται. Εάν ίσχυε το λανθασμένο παράδειγμα (05) της 19/2010 εγκυκλίου, δεν θα έπρεπε να λάβει έδρα κανένας συνδυασμός που δεν θα συγκέντρωνε το απαιτούμενο εκλογικό μέτρο στην Α' κατανομή, δηλ. τότε δεν θα έπρεπε να λάβει έδρα κανένας από τους συνδυασμούς, ΑΥ.ΡΙ.Ο και ΑΡΙΣΤΕΡΉ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΉΠΕΙΡΌ, γεγονός που δεν ίσχυσε και οι συνδυασμοί αυτοί, ορθώς, έλαβαν από μία αδιάθετη έδρα.
Επιμένουμε πως έχουμε δίκιο, μας κλέβουν μια έδρα και στερούν την εκπροσώπηση του συνδυασμού μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, πράγμα πολιτικά απαράδεκτο και γι αυτό ζητάμε να επέμβει το ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ, ΑΠΟΚΈΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ και ο κ. Υπουργός, να αποσύρει (ή να διορθώσει) την επίμαχη εγκύκλιο 19/2010, για την ανάδειξη των Περιφερειακών Αρχών (και την 18/2010, για την ανάδειξη των Δημοτικών Αρχών), που δημιούργησε το πρόβλημα. Να δοθεί πολιτική λύση, πανελλαδικά".


http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4978:2010-12-29-16-05-11&catid=35:news

Δεν υπάρχουν σχόλια: