Ξεπέρασαν το 40% τα άδεια δωμάτια-Αρνητικό ρεκόρ πληρότητας

Η χειρότερη χριστουγεννιάτικη περίοδος της τελευταίας δεκαετίας είναι η φετινή για τον τουρισμό της περιοχής, καθώς τα ποσοστά πληρότητας έσπασαν κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Η οικονομική κρίση, το γεγονός πως τα Χριστούγεννα ήταν ημέρα Σάββατο, όπως επίσης και ότι στην Ήπειρο τα χιόνια δεν ήρθαν ακόμη, ώστε να προσελκύσουν κόσμο τα χιονοδρομικά, στάθηκαν οι βασικοί παράγοντες για την εικόνα των άδειων δωματίων που ξεπερνούν το 40% σε επίπεδο νομού.
Σε αντίθεση με ό,τι περίμεναν οι επαγγελματίες του χώρου, για αύξηση της τελευταίας στιγμής, αντιθέτως υπήρξαν ακυρώσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς πολλοί επέλεξαν άλλες περιοχές, όπου τα χιονοδρομικά κέντρα είναι ανοιχτά.
Την ευχή η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία κακή περίοδος για τον κλάδο του τουρισμού εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, προσθέτοντας όμως και μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο, που κακώς δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, αυτή του επανασχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο, για τον τουριστικό χάρτη της περιοχής.
«Βρισκόμαστε σε μία οικονομική δίνη που έχει πλήξει τους πάντες.. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν φτάνει μόνο ο δικός μας σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι θέλουμε και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δε γίνεται μέσω ενός αναπτυξιακού νόμου να συζητάμε μόνο για νέα καταλύματα και νέους χώρους εστίασης. Η Πολιτεία πρέπει να επαναπροσδιορίσει τι θέλει για την περιοχή. Έχουμε μονοπάτια, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, μοναδικούς γεωγραφικούς προσδιορισμούς, όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτά, ώστε να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές στον επισκέπτη», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.
Σχετικά ικανοποιητική χαρακτήρισε την τουριστική κίνηση των ημερών στην περιοχή του Μετσόβου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ν. Τσομπίκος, σημειώνοντας όμως, ότι είναι πολύ κάτω σε σχέση με την περσινή και τις προηγούμενες αντίστοιχες εορταστικές περιόδους.

Εορταστικό σκηνικό στην πόλη
Με τον τρόπο που συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια, γιόρτασαν οι Γιαννιώτες, αλλά και πολλοί επισκέπτες της περιοχής την παραμονή των Χριστουγέννων. Ένα έθιμο που δημιουργήθηκε χωρίς κανείς να το καταλάβει καν, μέσα από μία κατά τα άλλα συνήθη διαδικασία, αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης, για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μικρές και μεγαλύτερες καφετέριες, χώροι εστίασης, παραδοσιακά ή σύγχρονα καφενεία σε κάθε γειτονιά της πόλης, αφιερώνουν τις παραμονές των μεγάλων αυτών εορτών στην παραδοσιακή μουσική και φυσικά στο καλό φαγητό, που γίνεται φυσικά πάντα στα κάρβουνα. Κλαρίνα, ποτό, καλό φαγητό, αλλά πάνω απ’ όλα καλή διάθεση συνέθεσαν και το φετινό σκηνικό της παραμονής των Χριστουγέννων στα Γιάννινα, σε μία πόλη που αντηχούσε μέχρι το πρωί τον μοναδικό ήχο του κλαρίνου και ανέδυε τη λαχταριστή μυρωδιά της τσίκνας.
Aπό την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: