Σκοντάφτει το Αστεροσκοπείο της Πίνδου

Είναι ένας από τους Διαπρεπείς Έλληνες της Διασποράς και η φυσιογνωμία του έχει βρεθεί δίπλα σε αυτές του Κώστα Καραθεοδωρή, συνεργάτη του Άλμπερτ Αϊνστάιν, της Μαρίας Κάλλας, του Ελία Καζάν, του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, σε ειδική έκδοση του υπουργείου Παιδείας. Ο Θανάσης Οικονόμου διαπρέπει ως καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και ως συνεργάτης της NASA. Σε μια ένδειξη μεγάλης αγάπης για τον τόπο καταγωγής του, συναντήθηκε πριν από τρία χρόνια με τον νομάρχη Γρεβενών και συζήτησε μαζί του τις δυνατότητες κατασκευής ενός αστεροσκοπείου στην περιοχή του όρους Όρλιακα. Ωστόσο οι προσπάθειες που ακολούθησαν «σκόνταψαν» στην ελληνική γραφειοκρατία και την σχετική νομοθεσία που δεν προβλέπει τη δημιουργία αστεροσκοπείων στα βουνά...

«Δεν ξέρω πώς κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει καθώς σε όλο τον κόσμο τα αστεροσκοπεία δεν χτίζονται στον κάμπο ή στις πόλεις. Μάλιστα η τοποθεσία του Όρλιακα είναι ιδανική, ίσως μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη καθώς έχει την ελάχιστη δυνατή φωτορρύπανση διότι βρίσκεται μακριά από μεγάλες πόλεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την αρτιότητα των αστρονομικών παρατηρήσεων», εξηγεί ο κ. Οικονόμου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, σκοπός της δημιουργίας του αστεροσκοπείου είναι να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές της περιοχής να γνωρίσουν τον κόσμο της αστρονομίας και στους επιστήμονες όλου του κόσμου να συνεργάζονται πάνω σε δεδομένα παρατηρήσεων που θα λαμβάνουν μέσω του διαδικτύου. Κάτι τέτοιο θα εντείνει παράλληλα τη συνεργασία των ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον τομέα της αστρονομίας και της αστροφυσικής.
Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την παρουσία του στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου συναντήθηκε πάλι με τον νομάρχη Γρεβενών και, από τον νέο χρόνο, δήμαρχο Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς εξέτασαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο θέμα της δημιουργίας του αστεροσκοπείου.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία των κ.κ. Κουπτσίδη και Οικονόμου, ενώ όπως έγινε γνωστό, θα διερευνηθούν, σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή, τρόποι υπέρβασης των εμποδίων και χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, αν όλα πάνε καλά το αστεροσκοπείο θα κατασκευαστεί σε δύο με δυόμισι χρόνια, ενώ αμέσως μετά θα είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι επισκέψεις των μαθητών. Στη συνέχεια θα προωθηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσουν και οι ερευνητικές και επιστημονικές του λειτουργίες
http://www.epiruspost.gr/ipiros/ioannina/7109-2010-12-14-00-14-48.

Δεν υπάρχουν σχόλια: