Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου

Αντιπροσωπευτικά προϊόντα διατροφής από το "καλάθι του Ηπειρώτη", όπως τυριά, ζυμαρικά, αλλαντικά, κρασιά, ηδύποτα, γλυκά, παρουσίασε η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Πετράλωνα.
'Ολα δημιουργημένα με μεράκι και με συνταγές παραδοσιακές από παραγωγούς που η κύρια φιλοδοξία τους είναι να αναδείξουν τα προϊόντα της ηπειρώτικης γης, μένοντας πιστοί στην παράδοση και την ποιότητα.
Ο πρόεδρος της Λέσχης και γνωστός γαστρονόμος Αλέξανδρος Γιώτης, επεσήμανε πως οι εποχές που η Περιφέρεια περίμενε υπομονετικά τη συμβολή του "αθηνοκεντρικού", όπως το χαρακτήρισε, κράτους, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Από δω και πέρα, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, και θα κάνουμε γνωστή τη γαστρονομία της Ηπείρου, τα μοναδικά προϊόντα που περιέχει το καλάθι του Ηπειρώτη και την αξία του slow food.

Μακαρούνες, πετουράκια (είδος χυλοπίτας), λαζανάκια γιαννιώτικα, "ελιξίριο" (ένα μοναδικό νέκταρ με βάση το ξύδι, βατόμουρα, βότανα και μυρωδικά) παλαιωμένο ξύδι (παράγεται με βάση παλιά οικογενειακή συνταγή και παλαιώνεται 5 χρόνια σε βαρέλια δρύινα και καστανιάς) , λουκάνικα από ελάφι, Σκερ-μπουρέκ (παραδοσιακό χειροποίητο γλυκό), κλωστάρι (παραδοσιακός μπακλαβάς με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καρύδι), γλυκό δαμάσκηνο με κρασί και κανέλα, βιολογικός ξυνός τραχανάς, τσίπουρο από σταφύλια ντεμπίνα, γραβιέρα, γαλοτύρι, κασιότα (είδος τυριού από φρέσκο πρόβειο γάλα), κρασιά από τη φημισμένη περιοχή της Ζίτσας, είναι ορισμένα μόνο από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο "καλάθι του Ηπειρώτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: