Μπήκαν... μέσα τα καταλύματα

Ούτε 30% η πληρότητα για όσα λειτούργησαν στην Θεσπρωτία, SOS εκπέμπουν δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις

Sos εκπέμπουν δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις στο Νομό Θεσπρωτίας, με βάση την εικόνα που επικράτησε τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και τις κρατήσεις της Πρωτοχρονιάς, με τους επαγγελματίες να μιλούν για παθητική λειτουργία των λίγων Καταλυμάτων που λειτούργησαν.
Και μιλάμε για λίγα Καταλύματα, αφού όσα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, δεν ξεπέρασαν τα δέκα, με τους ιδιοκτήτες τους να μετανιώνουν κυριολεκτικά για το γεγονός ότι άνοιξαν σε μια τέτοια περίοδο και μιλώντας για παθητική λειτουργία.
Οι κρατήσεις στα χειμερινά Τουριστικά Καταλύματα εμφάνισαν μια πρωτοφανή κατρακύλα, «καταστρέφοντας», όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, κ. Χρήστος Ζήγος, όλες τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, για μια διάνθιση του χειμερινού τουρισμού στην περιοχή μας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ζήγο και με δεκάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και ευρύτερα, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί και η τουριστική σεζόν, από την εικόνα πέριξ του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με τους εκατοντάδες οικονομικούς μετανάστες. Θεωρείται δηλαδή ότι αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας, ο τουρίστας νοιώθει τον κίνδυνο και ο Νομός γνωρίζει τη δυσφήμιση και αυτό μπορεί να συντελέσει σε ένα νέο...βαρομετρικό χαμηλό για τον τουρισμό της Θεσπρωτίας.
«Γκρεμίστηκε ότι χτιζόταν»
Ότι με κόπο χτιζόταν τα προηγούμενα χρόνια από τους επαγγελματίες τουρισμού στο Νομό, φαίνεται να καταρρέει το φετινό χειμώνα, αφού κρίνοντας από τις ημέρες των εορτών, κυριολεκτικά ο τουρισμός δεν μας...ακούμπησε ως περιοχή.
Οι κρατήσεις τα Χριστούγεννα ήταν ελάχιστες, την Πρωτοχρονιά τα πράγματα δεν αναμένονται και πολύ καλύτερα, οι διανυκτερεύσεις εντός της πόλεως της Ηγουμενίτσας στα διάφορα ξενοδοχεία ήταν κατά πολύ μειωμένες, ενώ και ο κοινωνικός τουρισμός είχε μειωτικές τάσεις. Με την έννοια ότι οι δικαιούχοι ναι μεν προμηθεύτηκαν τα κουπόνια, χωρίς ωστόσο να τα χρησιμοποιήσουν.
Και όλα αυτά έρχονται σε μια χρονική στιγμή που ήδη ήταν πολύ δύσκολη από οικονομικής πλευράς. Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, η θέρμανση, το νερό, οι περαιώσεις, οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα, τους δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους.
Τα Καταλύματα που λειτούργησαν
Στο Νομό Θεσπρωτίας λειτούργησαν γύρω στα δέκα Καταλύματα τις ημέρες των εορτών, στην Παραμυθιά και την ευρύτερη περιοχή του νέου Δήμου, στον Αχέροντα, στο Μεσοβούνι, όπως φυσικά και τα ξενοδοχεία στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Η πληρότητά τους δεν ξεπέρασε το 30%, κάτι που σημαίνει ότι με απλά ελληνικά «μπήκαν» μέσα, δεδομένων των εξόδων λειτουργίας.
Διαβλέπει κίνδυνο για το φετινό καλοκαίρι
Σημαντικό κίνδυνο ως προς τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν στον τομέα του τουρισμού, διαβλέπει ο Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Ζήγος, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή μας και κυρίως η Ηγουμενίτσα από τους οικονομικούς μετανάστες, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.
Τι σημαίνει αυτό; Από τη στιγμή που οι εικόνες αυτές κυκλοφορούν πανελλαδικά, ή ακόμη και στο εξωτερικό, είναι λογικό να μην δημιουργούνται και οι καλύτερες των εντυπώσεων και αυτό σίγουρα δεν προσελκύει τουρίστες.
Η ανασφάλεια που δημιουργείται στον επισκέπτη είναι πολύ πιθανό να τον ωθήσει ώστε να μην ξαναέρθει στην περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Ζήγο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη σεζόν του 2011, λόγω ακριβώς αυτών των ειδικών συνθηκών με τους μετανάστες.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/17290-2010-12-28-15-50-56.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: