Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών δημιουργείται στην Ηγουμενίτσα

Τι είπε στη Βουλή ο Χρ. Παπουτσής
Προς τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στην Ηγουμενίτσα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ανάπτυξης αντίστοιχων υποδομών σε όλες τις πόλεις που δέχονται μεγάλο βάρος από μετανάστες χωρίς χαρτιά οι οποίοι επιδιώκουν την έξοδο προς την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση επιλέγει αυτή τη μέθοδο τόσο γιατί είναι υπόλογη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για την τήρηση της τάξης, όσο και γιατί δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί ότι επιτρέπει την έξοδο από τη χώρα σε ανθρώπους χωρίς νόμιμα χαρτιά, άρα κι ότι παραβιάζει τη Συνθήκη Σένγκεν.

Τα σημεία αυτά ανέπτυξε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου μεταξύ άλλων ο Χρήστος Παπουτσής, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής , Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και λοιπές διατάξεις».
Για τα Κέντρα Υποδοχής χρησιμοποίησε κατ’ αρχήν το παράδειγμα της Πάτρας, λέγοντας:
Eπιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με την Πάτρα. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο στην Πάτρα. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της προχθεσινής σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα υπό την προεδρία του ΓΓ Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων αρχών, των αστυνομικών αρχών και των λιμενικών αρχών, των εκπροσώπων της διοίκησης του λιμανιού και του δήμου και της Νομαρχίας. Δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν τιμά τη χώρα μας. Δεν τιμά την Πάτρα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Εκείνο όμως στο οποίο πρέπει να σταθούμε όσον αφορά στην επιδίωξη των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών στην Πάτρα και επιχειρούντων να διαφύγουν στην Ευρώπη είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα φύγουν από την Πάτρα για να πάνε στην Ευρώπη . Θα φύγουν από τη χώρα μας προκειμένου να αναζητήσουν στις πατρίδες τους ή οπουδήποτε αλλού μια καλύτερη μέρα. Αλλά από την Πάτρα προς την Ευρώπη δεν θα φύγουν, γιατί αν συμβεί αυτό, εάν χαλαρώσουμε και εάν επιτρέψουμε τη διακίνηση μεταναστών από την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα και την Κόρινθο εσχάτως, από όπου επιχειρούν να μετακινηθούν προς την Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, η χώρα μας, θα βρεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αμφισβητηθεί η ικανότητά μας να συμμορφωθούμε στη Συνθήκη του Σένγκεν και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.
Όμως, ο αριθμός πράγματι είναι μεγάλος. Όμως οι συγκρούσεις που γίνονται μεταξύ τους είναι επικίνδυνες πλέον, όχι μόνο για τη ζωή τη δικιά τους, αλλά και για την ασφάλεια και την ηρεμία των κατοίκων της αχαϊκής πρωτεύουσας. Γι’αυτό δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση. Όμως υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες. Και οι αδυναμίες, τις οποίες ενδεχομένως και οι ίδιοι γνωρίζουν, είναι ότι εμείς δεν διαθέτουμε χώρους κράτησης και διαμονής τους.
Στο ερώτημα ‘πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να καθαρίσουμε το τοπίο’, η απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε ελάχιστο χρόνο. Αρκεί να υπάρχει ο χώρος όπου θα μπορέσουμε, χωρίς να παραβιάζει η χώρα μας τις διεθνείς συνθήκες, να διασφαλίσουμε τη δική τους παραμονή. Ήδη έγινε στην περιοχή επιχείρηση της αστυνομίας τις προηγούμενες ώρες. Αλλά το αποτέλεσμα είναι να μεταφερθούν ένας αριθμός εκ των πρωταγωνιστών των συμμετεχόντων στα επεισόδια σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό δεν εξασφαλίζει τίποτα. Το πρόβλημα μεταφέρουμε. Κάνουμε αναδιανομή του προβλήματος σε άλλες περιοχές. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζουμε και κυρίως το τμήμα αυτό που αφορά στη δημιουργία κέντρων υποδοχής. Αυτό σε συνδυασμό με τις πολιτικές για την κράτηση, για την οποία αναπτύχθηκε εδώ την προηγούμενη φορά ένας προβληματισμός, νομίζω όμως ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα των σχετικών ρυθμίσεων, πιστεύω ότι θα δώσω λύσεις».
Για τα Κέντρα επανήλθε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Αλλά χωρίς κέντρα υποδοχής και χωρίς κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στη διαδικασία προετοιμασίας τους για την απέλαση, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα, όπου ήδη δημιουργούνται προβλήματα, όπως είναι η Πάτρα, όπως είναι η Ηγουμενίτσα, όπως έχει αρχίσει στην Κέρκυρα και πάει λέγοντας».

Και ιδιώτες φύλακες
Αξιοσημείωτο είναι ότι υπερασπίστηκε και πρόβλεψη του νέου νόμου για ανάθεση της φύλαξης των Κέντρων σε ιδιωτικές εταιρίες, αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η Αστυνομία. Στο βαθμό όμως που η Αστυνομία έχει όλο και λιγότερο προσωπικό, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αποτανθεί στον ιδιωτικό τομέα. Αναρωτιέται βέβαια κανείς, αν οι εταιρίες security θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τη γνώση των πτυχών του μεταναστευτικού ζητήματος, ώστε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. Ο κ. Παπουτσής είπε πάντως:
«Κλείνοντας, και όσον αφορά στο άρθρο που δέχθηκε κριτική σχετικά με τη δυνατότητα ανάθεσης της εξωτερικής φύλαξης των χώρων κράτησης από ιδιωτικές εταιρίες security, εγώ θέλω να σημειώσω ότι το νομοσχέδιο το προβλέπει αυτό ως δυνατότητα στις περιπτώσεις που αδυνατεί η ελληνική αστυνομία να το κάνει. Επιτρέψτε μου να πω ότι κι εγώ ανήκω στους συναδέλφους που δεν θα ήθελαν ιδιωτικές εταιρίες, από την άλλη όμως θα ήταν ανεύθυνο αυτή την περίοδο να μην είχαμε μια τέτοια πρόβλεψη γιατί τότε θα καθιστούσαμε εντελώς ανενεργό το νόμο και την πιθανότητα λειτουργίας αυτών των κέντρων. Όπως επίσης οδηγηθήκαμε εκεί από την πρόβλεψη , κακώς κατά τη γνώμη μου, της αναλογίας 1 προς 5 στα σώματα ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της τρόικα. Σε αυτή την περίπτωση εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα έχουν τα σώματα ασφαλείας τον απαραίτητο αριθμό για την κάλυψη των αναγκών και της εξωτερικής φύλαξης των κέντρων υποδοχής. Γι’ αυτό προβλέψαμε αυτό το στοιχείο, παράλληλα όμως θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ούτως ώστε να πειστούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι δανειστές της χώρας να αποδεχθούν ότι για τα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να εξαιρεθεί η αναλογία 1 προς 5».
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4785:2010-12-21-14-49-26&catid=36:top-news


Δεν υπάρχουν σχόλια: