Παραμένει ως Γενικός Διοικητής Ηπείρου η Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Παραμένει στα Γιάννενα η Γενική Γραμματέας Περιφέρεια Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα και αναλαμβάνει τη Γενική Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Όπως είναι γνωστό ο Καλλικράτης έφερε μαζί με το νέο θεσμό των αιρετών Περιφερειών και τον θεσμό των Γενικών Διοικήσεων οι οποίες θα είναι 7 έναντι 13 των σημερινών περιφερειών. Μάλιστα, η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική για τον νέο θεσμό γιατί από πολλούς θεωρείται «καπέλωμα» των νέων περιφερειαρχών. Από την άλλη όμως, σειρά από κρατικές αρμοδιότητες θεωρήθηκε ότι έπρεπε να παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης.

Προφανώς, το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει με τις αρμοδιότητες μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κράτους δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εξαρτάται δε κι από τη δυναμική που θα αναπτύξει η τοπική αυτοδιοίκηση και από το πόσο θα φανεί ικανή να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής της.
Το πρώτο μήνυμα πάντως το έστειλε η κυβέρνηση κρατώντας στον κεντρικό έλεγχο τη διαχείριση του ΕΣΠΑ για έξι μήνες ακόμα.
Τις τελευταίες μέρες έγιναν συσκέψεις στην Αθήνα για το τι θα γίνει με τους Γενικούς Διοικητές κι αποφασίστηκε να ανατεθούν οι νέες ευθύνες στους νυν περιφερειάρχες, αφού πρώτα αξιολογηθεί το έργο τους και με ένα επιπλέον κριτήριο να μην γίνουν γεωγραφικές μετακινήσεις. Αφού η έδρα της νέας Διοίκησης θα είναι τα Γιάννενα κι αφού επιπλέον το έργο της κ. Γεωργακοπούλου αξιολογείται θετικά, η πρόταση είναι να παραμείνει για έξι μήνες ακόμα, «τουλάχιστον» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Μέχρι δηλαδή να επαναξιολογηθεί η πορεία του νέου θεσμού και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Μεταξύ των άλλων πάντως η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση θέλει να αποφύγει νέο κύκλο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων για την επιλογή νέων προσώπων, κάτι που μπορούσε να επιφέρει και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις- το παράδειγμα άλλωστε της ανοιχτής πρόσκλησης πέρυσι τέτοιο καιρό για στελέχωση κυβερνητικών θέσεων δεν κρίθηκε και τόσο θετικά.
Το μόνο που απομένει, είναι βέβαια να αποδεχτεί το νέο της ρόλο και η ίδια η κ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα. Μέχρι πάντως το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4792:2010-12-21-16-33-02&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: