Ερμηνεία Φωτιάδου, μια γνήσια Ηπειρώτισσα με μεγάλη προσφορά

Την τίμησε χθες η Εθνική Τράπεζα

Μια γνήσια Ηπειρώτισσα που επί πολλές δεκαετίες πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τομέα του πολιτισμού και των γραμμάτων, είναι η κ. Ερμηνεία Φωτιάδου. Ευρέως αναγνωρισμένη λογοτέχνης η ίδια, ασχολήθηκε παράλληλα επί μακρόν με την Λαογραφία και την μουσικοχορευτική παράδοση της γενέτειράς της, του Συρράκου και της Ηπείρου γενικότερα, αναδεικνύοντάς την εντός κι εκτός των ελληνικών συνόρων.
Για το σπουδαίο αυτό έργο της αλλά και την προσφορά της στη Λαογραφία, την Λογοτεχνία και την Ποίηση την τίμησε χθες το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση στο νέο υποκατάστημα της Λεωφόρου Δωδώνης η Εθνική Τράπεζα, παρουσία του προσωπικού του ιδρύματος, αλλά και πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.


Ο διευθυντής του καταστήματος κ. Θωμάς Παναγιωτίδης, ανοίγοντας την εκδήλωση, αφού αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα φιλοδοξεί να στηρίξει τον Έλληνα πολίτη, προκειμένου να αντιπαρέλθει τα σημερινά προβλήματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Εθνική έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα της και στις τέχνες, καθώς πιστεύει ότι μέσα από αυτές ο άνθρωπος προάγει πτυχές του χαρακτήρα του που τον τελειοποιούν κοινωνικά.

Ο κ. Παναγιωτίδης χαρακτήρισε την κ. Φωτιάδου ως μια γνήσια Ηπειρώτισσα που προσέφερε, όπως είπε, πολλά τόσο στον κοινωνικό τομέα όσο και στα γράμματα και τις τέχνες. Ακολούθως η υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος κ. Γιώτη διάβασε ένα σύντομο βιογραφικό της τιμωμένης και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αναπλ. Περιφερειακός διευθυντής της Εθνικής κ. Μάντζιος, ο οποίος απένειμε στην κ. Φωτιάδου ως συμβολικό δώρο το λεύκωμα με τίτλο «Το φως της Ελλάδας» από την καλλιτεχνική συλλογή της Τράπεζας.

«Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε ανθρώπους που αποτελούν παράδειγμα για τους νέους. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι η κ. Ερμηνεία Φωτιάδου», ανέφερε ο κ. Μάντζιος, ενώ παράλληλα συνεχάρη την τιμωμένη για το έργο της εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Συγκινημένη η Ερμηνεία Φωτιάδου ευχαρίστησε τους υπευθύνους της Εθνικής Τράπεζας για την εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν της, αποκαλύπτοντας ότι η σχέση της οικογένειάς της με την Εθνική ξεκίνησε από το 1907, όταν ο αδελφός της μητέρας της άφησε ως κληρονομιά ένα πολύ μεγάλο ποσό, με σκοπό να διατίθεται από την Τράπεζα για την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση μαθητών απ’ το Συρράκο που διακρίνονται για την έφεσή τους στα γράμματα!

Η κ. Φωτιάδου στην εκτενή ομιλία της αναφέρθηκε στην ίδρυση του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κρυστάλλης» στην οποία πρωτοστάτησε φυσικά η ίδια και παρουσίασε χαρακτηριστικά γεγονότα από την παράλληλη πενηνταετή πορεία της με τον Σύλλογο και τα ταξίδια που πραγματοποίησε συνοδεύοντας αποστολές του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και έξω απ’ αυτήν, στις πέντε ηπείρους. Δεν παρέλειψε φυσικά να κάνει μνεία στους συνεργάτες της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στην ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στο Συρράκο, με την προσφορά του πατρικού της σπιτιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Φωτιάδου έχει τιμηθεί από τον αείμνηστο πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Τσάτσο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά της στον πολιτισμό και τα γράμματα.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2384&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: