Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας, σε ηλικία 69 ετών, ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Χόλμπρουκ, ο οποίος ήταν μεσολαβητής το 1995 στις συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία, ήταν ειδικός απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, είχε διατελέσει δύο φορές αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία.

Πέθανε εξαιτίας επιπλοκών που παρουσιάστηκαν μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε για την αντιμετώπιση ρήξης αορτής.

Μία ημέρα πριν, την Παρασκευή, είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο μέσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν λιποθύμησε στη διάρκεια συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε σήμερα τη θλίψη του για το θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό διπλωμάτη «μοναδική μορφή» και «αληθινό γίγαντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο διπλωμάτης θα αφήσει την ανάμνηση της «ακούραστης διπλωματίας του, της αγάπης του για την πατρίδα και των προσπαθειών του για την επίτευξη ειρήνης», οι οποίες έκαναν την Αμερική «ισχυρότερη, ασφαλέστερη και πιο σεβαστή» γράφει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη μακρά σταδιοδρομία του ειδικού του απεσταλμένου, δίνοντας έμφαση στις συμφωνίες του Ντέιτον που τερμάτισαν τον πόλεμο της Βοσνίας το 1995.

«Όταν εκλέχτηκα πρόεδρος, ένιωσα ευτυχής που ο Ρίτσαρντ δέχτηκε να υπηρετήσει» εκ νέου, γράφει στην ανακοίνωσή του. «Η πρόοδος που πετύχαμε στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στις άοκνες προσπάθειες του Ρίτσαρντ υπέρ του εθνικού συμφέροντος της Αμερικής και στον αγώνα του υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας. Είχε κατανοήσει, στη ζωή του και στη δουλειά του, ότι τα συμφέροντά μας περικλείουν τις αξίες αυτές που θεωρούμε τόσο πολύτιμες».
Ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε ότι ο Χόλμπρουκ ήταν παιδί προσφύγων, που «αφοσιώθηκε στους εκτοπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

«Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, που η ζωή τους σώθηκε και πρόκοψε χάρη στο έργο του Χόλμπρουκ» τόνισε, σημειώνοντας:

«Οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς όπως και ο κόσμος είναι πιο ασφαλής λόγω της πατριωτικής υπηρεσίας μισού αιώνα που προσέφερε ο πρεσβευτής Χόλμπρουκ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: