Στο ΕΣΠΑ και η ενίσχυση των προνοιακών δομών

Η ενίσχυση των προνοιακών δομών μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι ο στόχος της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο υποδιοικητής της οποίας Γιάννης Λαουδιάς βρέθηκε τη Δευτέρα στο νομό Ιωαννίνων και επισκέφθηκε τα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας και Πωγωνιανής, το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, ενώ το βράδυ είχε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών δομών.
Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, τα οποία φιλοξενούν πλέον μεγάλο αριθμό μεταναστών και χρησιμοποιούνται ως Κέντρα Υποδοχής νεαρών λαθρομεταναστών.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου πως το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 52 μετανάστες και μόλις 11 ελληνόπουλα.
Η ανάγκη για περισσότερες δομές που αφορούν στους μετανάστες μπορεί να καλυφθεί μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούν κτιριακά και λειτουργικά έξοδα, όπως σημείωσε ο κ. Λαουδιάς, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού και στη συνέχεια η δυνατότητα επέκτασης των προγραμμάτων κατάρτισης για μετανάστες που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας.
«Οι δυνατότητες του Κέντρου είναι πολύ μεγαλύτερες και βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλευτούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εξάλλου η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλλει στην προσπάθεια που κάνει η κοινωνία της Κόνιτσας να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Σκοπός μας είναι να δούμε και να βοηθήσουμε τη διοίκηση και πρώτα απ’ όλα να ενισχύσουμε το προσωπικό», σημείωσε ο κ. Λαουδιάς αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τον διευθυντή του Κέντρου.
«Δε θα καταργηθεί καμία δομή»
Ο κ. Λαουδιάς δεν θέλησε να μπει στη λογική των συγχωνεύσεων προνοιακών δομών επισημαίνοντας πως δημιουργεί φόβο κυρίως στους εργαζόμενους για κλείσιμο ή κατάργηση δομών, αλλά τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης λειτουργίας με το κατάλληλο προσωπικό και τον εξοπλισμό.
«Δεν ήρθαμε να κλείσουμε τίποτα, αλλά απεναντίας να τα ενισχύσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται για επαγγελματική κατάρτιση των φιλοξενούμενων του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας μέσα από την λειτουργία εργαστηρίων.
Βέβαια στο συγκεκριμένο κέντρο τα εργαστήρια δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού ενώ αρκετοί εργαζόμενοι που είχαν υπογράψει τριμερείς συμβάσεις μεταξύ του Κέντρου, του υπουργείου Υγείας και μίας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον οι εργαζόμενοι αποκτήσουν δελτίο παροχής υπηρεσιών κάτι στο οποίο φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις.
«Δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς αφού δεν είναι υπάλληλοι του κράτους ή της υγειονομικής περιφέρειας. Θα δούμε το θέμα και πως μπορεί να λυθεί», σημείωσε.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4269:2010-11-30-19-27-21&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: