Το βαλκανικό fast track επιλέγουν επί χρόνια οι Έλληνες

Στα Σκόπια μια εταιρεία για να ιδρυθεί χρειάζεται 4 ώρες ενώ στη γειτονική Βουλγαρία ένα μήνα. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος χρόνος είναι απροσμέτρητος και παραμένει τέτοιος τα τελευταία 10 χρόνια παρά την προσπάθεια που έγινε για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις.
Ακόμα και η εξαγγελθείσα από τη σημερινή κυβέρνηση «ίδρυση εταιρείας σε μία ημέρα» μετατίθεται χρονικά προς τα πίσω, καθώς εδώ και χρόνια προσπαθούμε να λειτουργήσουμε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).


Στις όμορες βαλκανικές χώρες οι Έλληνες έχουν επενδύσει 10 δισ. ευρώ, εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό κόστος εργασίας, αλλά και την ταχύτητα με την οποία υλοποιείται μια επένδυση. Οι ελληνικές επενδύσεις αφορούν κυρίως τους τομείς του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, των τροφίμων και γενικότερα τη βιομηχανία. Η ιδέα του φαστ τρακ στην Ελλάδα ήρθε εσχάτως και της αντιτίθεται ένας πολύχρωμος συρφετός από οπαδούς της ακινησίας, που στο όνομα είτε της προστασίας του περιβάλλοντος είτε οτιδήποτε άλλου αντιστρατεύονται στην πράξη την πρόοδο της χώρας.

Προσέλκυση επενδύσεων σημαίνει θέσεις εργασίας και αντιμετώπιση του εφιάλτη που θέλει την ανεργία να ξεπερνά το 2011 το 1 εκατομμύριο άτομα.

Πάμε Βαλκάνια;

Πολύς λόγος γίνεται για τις ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις που επέλεξαν το δρόμο της «προσφυγιάς» με κατεύθυνση χώρες όπως οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και Σκόπια, τελευταία και το Μαυροβούνιο. Χώρες τις οποίες επιλέγουν είτε σαν νέους επενδυτικούς προορισμούς είτε σαν έδρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών γρήγορα πήραν το μήνυμα και προχώρησαν σε κελεύσματα όχι μόνο μέσω διακρατικών συμφωνιών αλλά κάνοντας χρήση και των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Από τις αρχές του 2000, όταν το ελληνικό χρηματιστήριο αποζητούσε δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια, οι γειτονικές χώρες διαλαλούσαν το δικό τους σχέδιο φαστ τρακ.

Η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη πεντάδα των επενδυτών στις γειτονικές χώρες με συνολικά επενδεδυμένο κεφάλαιο που σήμερα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Στο σύνολο των ελληνικών επενδύσεων προηγούνται τομείς όπως του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, ενώ εξίσου δυναμικά αναπτύχθηκαν στα τρόφιμα και στη βιομηχανική επεξεργασία υλικών. Μελλοντικά εκτιμάται πως θα δοθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς όπου οι Έλληνες διαθέτουν τεχνογνωσία όπως των κατασκευών, της ενέργειας (για παράδειγμα η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, η αξιοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς πετρελαιοειδών από το 2011), των τηλεπικοινωνιών και του τουρισμού.

Το αντιστάθμισμα

Στα Σκόπια προωθούσαν λύσεις για περικοπή κόστους με 0% φόρο σε αδιανέμητα κέρδη, με 10% φόρο εισοδήματος σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση αδειοδότησης και λειτουργίας μιας νέας επιχείρησης είναι μόλις 4 ώρες, ενώ οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων κυμαίνονται στα 430 ευρώ. Από τα πλέον ελκυστικά υποσχόμενα ήταν και η «μακροοικονομική σταθερότητα».

Το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο από το 1998 μέχρι σήμερα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πρωτοστατούν σε τομείς όπως ενέργεια - πετρέλαιο, τσιμέντο, ορυχεία, μάρμαρα, τράπεζες, καπνοβιομηχανία, τρόφιμα, ένδυμα.

Παράλληλα λειτουργεί μια πλειάδα εμπορικών εταιρειών, με αποτέλεσμα οι Έλληνες επενδυτές να προσφέρουν θέσεις εργασίας σε 20.000 άτομα. Στη Βουλγαρία υπάρχει κωδικοποιημένη νομοθεσία και ο ξένος επενδυτής αφού καταθέσει τα επιχειρηματικά σχέδια, σε διάστημα 30 ημερών παίρνει τις σχετικές εγκρίσεις που αφορούν οικοδομικά, παροχές ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών κ.λπ. αδειών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης, την οποία παρακολουθεί ένας ανεξάρτητος φορέας εξουσιοδοτημένος από το κράτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: