
Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση- προβλέπεται και στη σχετική μελέτη του Ι.Τ.Α της ΚΕΔΚΕ- στην κατάργηση της Κοινότητας Σουλίου, με το Σχέδιο Καλλικράτης που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Μετά από διεξοδική συζήτηση το ΔΣ της Αδελφότητας ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο αποφασίστηκε να αποσταλεί στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και να κοινοποιηθεί:
1) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
2) στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής,
3) στον βουλευτή του Ν. Θεσπρωτίας,
4) στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας,
5) στην Κοινότητα Σουλίου και
6) στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, έχει ως εξής:
Ψήφισμα Ως πρόγονοι των Σουλιωτών, που σεβόμαστε την ιστορία, εκφράζουμε την ανησυχία μας, στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων και πολιτικών, που οδηγούν- άμεσα ή έμμεσα- στην υποβάθμιση του ηρωικού Σουλίου.
Το ιστορικό Σούλι, στο οποίο σήμερα ζουν εξακόσιοι και πλέον μόνιμοι κάτοικοι, διατηρήθηκε ως Καποδιστριακή Κοινότητα το 1997, κυρίως για το βαρύ ιστορικό φορτίο που η ιστορία δεν έχει επιδείξει όμοιο αλλά και δευτερευόντως επειδή αποτελεί μια ξεχωριστή γεωγραφική ενότητα, που περικλείεται από τα βουνά του Σουλίου (τα οποία αποτελούν ένα από τους δυο ορεινούς όγκους του Ν. Θεσπρωτίας) και απέχει από το Δήμο Παραμυθιάς 42 χιλιόμετρα.
Το Σούλι, έχει τη δική του φυσιογνωμία, με διατηρητέους ιστορικούς χώρους, με δικά του ήθη και έθιμα, με δική του οικονομία στην οποία δεσπόζουσα θέση έχει η κτηνοτροφία με 20.000 γιδοπρόβατα και 2.000 βοοειδή, με Σουλιώτικη νοοτροπία των κατοίκων της που έχουν δικό τους- ξεχωριστό- χαρακτήρα, με μουσικούς ιδιωματισμούς και χορούς.
Με γνώμονα τη θέληση των μελών αλλά και των ελάχιστων κατοίκων που έχουν απομείνει στα Σουλιωτοχώρια καθώς και το γεγονός ότι την ίδια θέση διατυπώσαμε και πριν 13 χρόνια- όταν σχεδιαζόταν η κατάργηση της Κοινότητας Σουλίου με τον Καποδίστρια 1- το ΔΣ της Αδελφότητας «Το Ηρωϊκό Σούλι»:
- Εκφράζει την ριζική διαφωνία του στο ενδεχόμενο κατάργησης της Κοινότητας Σουλίου και την απορρόφησή της- με συγχώνευση- από το Δήμο Παραμυθιάς ή κάποιον άλλο μεγαλύτερο Δήμο. Κι’ αυτό, γιατί εκτιμά πως αν είχε πραγματοποιηθεί η επιχειρούμενη το 1997, συνένωση της Κοινότητάς μας με τον Δήμο Αχέροντα (όπως προβλεπόταν με το σχέδιο της Κυβέρνησης «Καποδίστριας 1» το οποίο ανατράπηκε από τις κινητοποιήσεις των, προέδρων των αυτόνομων (5 τον αριθμό, τότε) Κοινοτήτων Σουλίου αλλά και όλων των Σουλιωτών), είναι αμφίβολο αν θα είχαμε τα έργα και τις υποδομές που έχει σήμερα η Κοινότητά μας.
- Πιστεύει, πως με τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Κοινότητα και αυτά που έχει προγραμματίσει το Κοινοτικό μας Συμβούλιο, διαγράφονται νέες προοπτικές στην ιστορική μας Κοινότητα, τόσο με τη συμβολή της στην πράσινη ανάπτυξη όσο και στο ότι μπορεί να καταστεί- λόγω της ιστορίας της- χώρος ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος.
- Θεωρεί βέβαιο, πως τυχόν αναγκαστική συνένωση της Κοινότητάς μας με οποιονδήποτε όμορο Δήμο, θα είναι καταστροφική, όχι μόνο γιατί θα έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα οποιουδήποτε όμορου Δήμου αλλά και επειδή δεν έχει να προσφέρει τίποτε θετικό για την έξοδο αυτού του ιστορικού τόπου από την απομόνωση ή την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων των κατοίκων του.
- Καλεί τα μέλη της Αδελφότητας και όλους τους συμπατριώτες να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις- όπως έγινε και το 1997- για να αποτραπεί η συνένωση της Κοινότητάς μας με το Δήμο Παραμυθιάς ή άλλο Δήμο. Θεωρούμε, σχεδόν βέβαιο, πως αν γίνει η αναγκαστική συνένωση, η Κοινότητά Σουλίου θα οδηγηθεί σε παραπέρα συρρίκνωση του πληθυσμού της και τελικά θα αφανιστεί.
- Τέλος, θέλει να πιστεύει, ότι η κυβέρνηση και η αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα εξετάσει με την δέουσα σοβαρότητα αλλά και ευαισθησία το ψήφισμά μας, ώστε να διατηρήσει αυτόνομη την Κοινότητα Σουλίου και, γιατί όχι, να την μετονομάσει σε «Ιστορική Κοινότητα Σουλίου».
paramythia-online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου