«Ήπιες παρεμβάσεις» στην Ήπειρο

Για να συνδυασθεί ανάπτυξη και βελτίωση ποιότητας ζωής

To μέλλον των πόλεων της Ηπείρου, με αφορμή και την διοικητική μεταρρύθμιση, απασχολεί τους τοπικούς φορείς. Η βασική θεματολογία αφορά: Στα φαινόμενα αύξησης του αστικού πληθυσμού. Στη διαχείριση των προβλημάτων των πολιτών. Στη βελτίωση των πόλεων για την διεκδίκηση και προσέλκυση επενδύσεων. Στην ανάπτυξη της ταυτότητας και αναγνωσιμότητάς τους. Στην αναβάθμιση της εικόνας τους και του οικιστικού περιβάλλοντός τους.
Σήμερα, στρατηγικός στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ήπειρο, τονίζουν αρχιτέκτονες-μηχανικοί, πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής...

ΗΠΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Με δεδομένη την δυσκολία εφαρμογής μεγάλης κλίμακας πολεοδομικών επεμβάσεων στις Ηπειρωτικές πόλεις, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Πολύζος, θεωρεί ότι «θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς τις αποκαλούμενες «ήπιες» αστικές παρεμβάσεις».
Από ορισμένα ερευνητικά προγράμματα που εκπονήθηκαν στο Πολυτεχνείο, στα πλαίσια ενός συνεχούς προβληματισμού για τις δυνατότητες των αστικών αναπλάσεων, προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπλασης δίνουν τη δυνατότητα στο χώρο, κυρίως μέσω ευέλικτων φορέων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα σε τακτό χρονικό διάστημα και χωρίς μεγάλες γραφειοκρατίες - να κατευθύνουν τη δημόσια πρωτοβουλία. «Μια πρωτοβουλία, που δεν πρέπει να περιορίζεται σε επιφανειακές διαρρυθμίσεις, αλλά σε συνολική ανάδειξη του αστικού χώρου, στη διατήρησή του ως του κατʼ εξοχήν πλεονεκτικού χώρου, όπου η μείξη των λειτουργιών είναι ο κανόνας».

ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!
Ο κ. Πολύζος επισημαίνει ότι χρειάζεται να διευκρινιστούν και μερικές πρόσθετες αλήθειες για τα θέματα της αναδιαμόρφωσης των πόλεων.
Υποστηρίζει ότι «σαφώς δεν μπορεί μόνον ο δημόσιος προϋπολογισμός να τις αναλάβει. Πρέπει να υπάρχει και μια πολιτική είσπραξης μέρους της ανταποδοτικότητας των έργων που γίνονται στο δημόσιο χώρο».
Διευκρινίζει ότι «αυτό βέβαια δεν αρέσει, και, εκ των πραγμάτων, δεν το προτείνει κανείς εύκολα. Απʼ την άλλη μεριά, όλοι συμφωνούν ότι κάποιος πρέπει να καρπωθεί την υπεραξία που προκύπτει. Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, σε σχετική αναλογία, οφείλουν να συμβάλλουν στα έργα αναβάθμισης της περιοχής τους. Και σʼ αυτόν τον τομέα η πολεοδομική νομοθεσία είναι πλήρης».

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Οι πόλεις της Ηπείρου καλούνται σήμερα να αναπτύξουν εξειδικευμένες πολιτικές, κάτω από άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες.
Το νέο περιβάλλον χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση κεφαλαίου σε λίγες περιοχές, μηδενισμό των αποστάσεων μέσω της πληροφορίας, πρωτοφανή επιτάχυνση/απαξίωση δραστηριοτήτων και προϊόντων, ελαχιστοποίηση επαφών και συνολικότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής και μετακίνησης.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι αντιληπτό πως «μέσα σε συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες, αποτελεί αναγκαιότητα η αναζήτηση συνεχώς νέων στρατηγικών και εργαλείων, που προσδιορίζουν ένα σχετικά ευέλικτο και καθόλου γραφειοκρατικό σύστημα σχεδιασμού».
Και προσθέτουν: «Αυτό με την σειρά του επιτάσσει μια διαφορετική σχέση κεντρικού και τοπικού κράτους στην Ελλάδα, σε πρώιμα στάδια συζήτησης των προβλημάτων και διερεύνησης λύσεων, που με την σειρά του προϋποθέτει έγκαιρη, έγκυρη και μεγαλύτερη διάχυση της πληροφόρησης».
* * *
Τελικά για μας τους Ηπειρώτες, μάλλον είναι επιβεβλημένη η αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων που αφορούν στο δημόσιο και το κοινόχρηστο, δηλαδή τον τόπο μας, που οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν είναι κάτι ξέχωρο από εμάς τους ίδιους.



proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: