"Πράσινο φως" για έρευνες πετρελαίου σε Άρτα και Πρέβεζα

Εγκρίθηκε  από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνες υδρογονανθράκων και στην τρίτη χερσαία περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, την περιοχή 'Αρτας - Πρέβεζας που εκκρεμούσε. Προηγήθηκε, υπενθυμίζεται, την περασμένη εβδομάδα η έγκριση των αντίστοιχων μελετών για τις άλλες δύο περιοχές (Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου) που είχαν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού.
Επιλεγείς αιτών για την 'Αρτα - Πρέβεζα, όπως και για τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, έχουν ανακηρυχθεί τα Ελληνικά Πετρέλαια και για την Αιτωλοακαρνανία η Energean.

Η περιοχή της 'Αρτας - Πρέβεζας έχει συνολική έκταση 4.606,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υπάγεται στις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος είναι αντίστοιχα με αυτά που προβλέπονται για τις άλλες δύο περιοχές. Δηλαδή προβλέπεται ζώνη προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 300 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής, γίνεται σύσταση για αποφυγή διεξαγωγής γεωφυσικών και άλλων ερευνητικών εργασιών σε χρονικές περιόδους που μπορεί να προκληθεί όχληση σε ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας, καθώς και σε οικονομικές δραστηριότητες εποχικού χαρακτήρα, αποφυγή πρόκλησης ζημιών σε κτίρια κατά τις σεισμικές έρευνες, πρόληψη κινδύνων διαρροής ή άλλων ατυχημάτων κλπ.
Μετά τις εγκρίσεις των μελετών, τις οποίες υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κατάθεσή τους για κύρωση στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: