Έκτακτη συνέλευση των δημάρχων

Τελεσίγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών από την αυτοδιοίκηση
Την καθολική διαφωνία των αυτοδιοικητικών συναντά το Υπουργείο Εσωτερικών στην προσπάθειά του να αλλάξει τον Καλλικράτη. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα στους δήμους γιγαντώνονται και η οικονομική κρίση έχει ισοπεδώσει την κοινωνία, οι Δήμοι επισημαίνουν ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που περιλαμβάνει η πρόταση Σκουρλέτη.

Δήμοι στα πρόθυρα κρίσης λοιπόν και ο προβληματισμός αποτυπώθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε η ΠΕΔ Ηπείρου παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ και μελών του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος.

«Όλα τα έχει κάνει η αυτοδιοίκηση... Το μόνο που δεν έχει κάνει να πιάσει κάποιον από το λαιμό», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Πατούλης, θέλοντας να καυτηριάσει το αλαλούμ που γίνεται με πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δασικών χαρτών.
Η Αυτοδιοίκηση, σημείωσε, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων σε όλους τους υπουργούς. Το ίδιο έπραξε και με τις δημοπρατήσεις των έργων, όπου έγκαιρα ενημέρωσε τον υπουργό κ. Σπίρτζη. «Του αναλύσαμε το μέγεθος των προβλημάτων που ανακύπτουν... Τι έκανε; Μας έγραψε», ανέφερε ο κ. Πατούλης.
Με αφορμή την πρόταση Σκουρλέτη που έχει τεθεί σε διαβούλευση, η συζήτηση επικεντρώνεται στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ακόμη και σε αυτό όμως οι δήμαρχοι διαφωνούν, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Άλλωστε σήμερα το βασικό ζητούμενο είναι η αποκέντρωση του κράτους και η θεσμική και οικονομική θωράκιση των δήμων.
Η ΚΕΔΕ, όπως είναι γνωστό έχει αποχωρήσει από τον διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών, καταγγέλλοντας την στάση της πολιτικής ηγεσίας.
«Οκτώ χρόνια παρακμής της χώρας... Και το μόνο που ακούμε είναι η απλή αναλογική», ανέφερε ο κ. Πατούλης, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μεταρρύθμιση χωρίς πόρους, οι οποίοι σήμερα δεν προσδιορίζονται.
Το μείζον λοιπόν για την αυτοδιοίκηση είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών και σωρευμένων προβλημάτων. Προβλήματα που γίνονται πιο έντονα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε για ιστορική ευθύνη αλλά και ιστορική ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση. «Κάνουμε ένα κάλεσμα στον Υπουργό Εσωτερικών... Δημόσιος διάλογος εδώ και τώρα, να παρουσιάσουν το σχέδιο, τους πόρους, το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης» τόνισε και κατέληξε πως η αυτοδιοίκηση δίνει περιθώριο μέχρι τις 5 Απριλίου για τις απαντήσεις αυτές. Στη συνέχει θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις.
Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε η ΠΕΔ Ηπείρου παραβρίσκονται σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι .

epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια: