Τριπλή παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την προβολή του τουρισμού και των τοπικών προιόντων

Σε υλοποίηση του προγράμματος της Ηπείρου για συνδυασμένη και παράλληλη προβολή του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων, η Περιφέρεια συμμετείχε το τελευταίο δεκαήμερο σε τρεις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, φιλοξενώντας στα περίπτερά της φορείς, επαγγελματίες, δήμους.

Συγκεκριμένα συμμετείχε στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB του Βερολίνου (9-13 Μαρτίου), στην έκθεση Mediterranean Panorama Στοκχόλμη της Σουηδίας (17 έως 19 Μαρτίου) και στην FOOD EXPO, η οποία άρχισε το Σάββατο 18 Μαρτίου και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

Από τη συμμετοχή στις δύο τουριστικές εκθέσεις, προκύπτει ένα εντεινόμενο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση για την Ήπειρο, με έμφαση και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στη Διεθνή Έκθεση Βερολίνου

Από τη συμμετοχή της Περιφέρειας, για μια ακόμη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση του Βερολίνου, διαπιστώθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την προσέλκυση τουριστών στην Ήπειρο με ενδιαφέροντα που αφορούν τον θαλάσσιο, τον ορεινό και εν γένει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Το θετικό κλίμα "εισέπραξαν" ιδιαίτερα οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με tour operators στο περίπτερο της Περιφέρειας. Ενδεικτικό του μεγάλου εύρους της προβολής και των δυνατοτήτων για συμφωνίες, αποτελεί το γεγονός ότι στη φετινή IBT Berlin εκπροσωπήθηκαν 187 χώρες, με 1.000 ειδικευμένους αγοραστές, 10.000 εκθέτες, 60.000 ιδιωτικοί και 120.000 εμπορικοί επισκέπτες.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τουριστική ανάπτυξη, και την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ήπειρο να αυξήσει το μερίδιό της στην προσέλκυση νέων τουριστών, έκαναν η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος. Εκτός αυτών στην Έκθεση και περίπτερο της Ηπείρου, ξεναγήθηκαν ο Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας Χ.-Γ. Φούχτελ, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και ο κ. Χρήστος Ντοκομές, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος.

Στη Διεθνή Έκθεση Στοκχόλμης

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Mediterranean Panorama της Στοκχόλμης, ήταν συνέχεια άλλων δύο που είχαν προηγηθεί δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα για τον τουρισμό της περιοχής μας. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ήταν η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Νατάσα Τύρου- Ούζα, η οποία συμμετείχε με την Αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών (επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας), του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων (το εκπροσωπούσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Δ. Δημητρίου), της Ένωσης Ξενοδόχων κ.α, σε συναντήσεις με ταξιδιωτικά γραφεία, από τις οποίες επισημοποιήθηκε η έναρξη πτήσεων της εταιρίας APOLLO τον προσεχή Ιούνιο, από Κοπεγχάγη προς Ιωάννινα.

Στην επίσημη παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου, που έγινε παρουσία του Έλληνα Πρέσβη, κ. Δημήτριου Τουλούπα, η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "η Ήπειρος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Το φυσικό της κάλλος αρχίζει από την οροσειρά της Πίνδου και καταλήγει στις ακτές του Ιονίου. Υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη, ιστορικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά μνημεία, μεγάλο πεδίο εναλλακτικών δράσεων που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτή την Ήπειρο, την Ήπειρο των τεσσάρων εποχών προτρέπουμε να τη γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Σουηδοί και Σκανδιναβοί και όχι μόνο".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι εκδηλώσεις γαστρονομίας, κατά τις οποίες οι επισκέπτες γεύτηκαν την Ηπειρωτική κουζίνα, με τοπικά προϊόντα και συνταγές μέσω της μαγειρικής του Σεφ κ. Δότσιου, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην αποστολή της Ηπείρου, μετείχαν επίσης και επιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση που είχε απευθυνθεί και φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, την Ένωση Τουριστικών καταλυμάτων Ν. Ιωαννίνων, την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και καθώς και οι επιχειρήσεις ROUNTA &brothers, Μικρό Πάπιγκο 1700, Urbangrains, Zoinos winery, Metsovita, "Πίνδος" Βάιος Δημητρίου.

FOOD EXPΟ: Βήμα εξωστρέφειας ηπειρωτικών προϊόντων

Τη δυνατότητα να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους, μέσω της προβολής και της σύναψης εμπορικών συμφωνιών, έδωσε και φέτος η Περιφέρεια σε επιχειρήσεις της Ηπείρου, τις οποίες φιλοξένησε στο περίπτερό της στην FOOD EXPO 2017.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Ελλάδα, την οποία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της την επισκέφθηκαν εκατοντάδες ξένοι αγοραστές, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι από το εξωτερικό, εκπρόσωποι από διπλωματικές αντιπροσωπείες 15 χωρών και χιλιάδες επισκέπτες.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Tροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο της Ηπείρου, όπου είχε σύντομη συνομιλία με τους παρευρισκόμενους Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Π. Πάντο - Πρόεδρο Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλ. Πάσχο και με τους επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις και συζητήσεις για επίτευξη εμπορικών συμφωνιών.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας, με τον συντονισμό της υπεύθυνης υπαλλήλου κ. Σοφίας Φούκη συμμετείχαν οι επιχειρήσεις: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΚΟΜΙΝΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΠΑΝΔΩΡΑ ΓΑΙΑ, ΜΕΛΩΔΙΑ-ΜΕΛΙ, oleum soap-ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ,ΜΟΝΟΛΙΘΙ-ΖΥΜΑΡΙΚΑ,ΒΟΤΑΝΑ-ΟΡΕΙΝΗ ΓΗ,ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ-ΧΑΡΜΑ,ΜΕΛΙ-ΚΙΤΣΙΟΣ,ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-eperion, ΘΑΛΑΣΣΟΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ,Ο ΥΖΟ ΡΟΥΜΠΟΥ, ΑΙΘΕΡΑΙΑ ΕΛΑΙΑ-ΚΙΤΣΟΣ, ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΣ, ΚΤΗΜΑΤΑ "ΕΥΔΟΞΙΑ".

Τιμητική βράβευση στην Περιφέρεια και ξεχωριστά στον κάθε εκθέτη του περιπτέρου της Ηπείρου έγινε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, η οποία και οργάνωσε εκδήλωση γαστρονομίας με ηπειρωτικά προϊόντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: