Κομισιόν: Δεν διασφαλίζει τις ιδιοκτησίες η Αλβανία

Απάντηση δια του Αρμόδιου Επιτρόπου της κ. Γιοχάνες Χαν, δίνει η Κομισιόν σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και ιδιαίτερα την προστασία τοπικών κοινοτήτων και μειονοτήτων και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους.

Ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ευρωπαικής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων, κ. Χαν, σημειώνει στην απάντησή του ότι η Αλβανία είναι υπό τη στενή παρακολούθηση της Κομισιόν και αξιολογεί τις ελλείψεις που προκύπτουν στo πλαίσιo της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Αναφορικά με το σημαντικό ζήτημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της παραδέχεται ότι «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν έχουν διασφαλιστεί και οι διαδικασίες καταγραφής ακίνητης περιουσίας, επιστροφής και αποζημιώσεων πρέπει να ολοκληρωθούν». Τέλος, ο κ. Χαν υπογραμμίζει το γεγονός ότι η διαδικασια κατάρτισης νόμου για την προστασία των μειονοτήτων είναι υπό την επίβλεψη και την τεχνική εμπειρογνωσία της ΕΕ.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή τα προβλήματα και τις παραλείψεις που είχαν αποτυπωθεί στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Κομισιόν (2016), είχε καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στα ζητήματα ελευθερίας έκφρασης, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και την πάταξη της διαφθοράς.
Ο κ. Παπαδημούλης είχε ρωτήσει την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις «πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, προκειμένου να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά στα ΜΜΕ» ενώ είχε ζητήσει να προστατευτούν μειονότητες, τοπικές κοινότητες και ιδιώτες «από αδιαφανείς αποφάσεις και καθυστερήσεις σχετικά με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: