Στο προσκήνιο η πρόταση για το Ζαγόρι ως Πολιτιστικό Τοπίο της Unesco

Το θέμα της σύνταξης πλήρους φακέλου για να προταθεί η ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως Πολιτιστικό Τοπίο, επαναφέρει στο προσκήνιο ο Δήμος Ζαγορίου.
Σχετική επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, απέστειλε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ενημερώνοντας την, αφενός για την προσπάθεια που ξεκίνησε προ τριετίας περίπου, αλλά δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα και καλώντας την αφετέρου, να συνδράμει η ίδια και μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου στην επανεκκίνηση της.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους πέντε βουλευτές του νομού, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, προκειμένου να συμβάλλουν από μέρους τους στην ευόδωση της προσπάθειας.
Το Ζαγόρι ως ιστορικός τόπος με πλούσιο φυσικό κάλλος, με σημαντικούς και άριστα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς θα μπορούσε να τύχει επιλογής από την Unesco. Αυτό ήταν και το σκεπτικό της απόφασης που είχε ληφθεί, από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, στο τέλος του 2014, για ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως Πολιτιστικό Τοπίο.
Προηγήθηκε η ένταξη του Ζαγορίου στον ενδεικτικό κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών του διεθνούς Οργανισμού, ως αναγκαία προϋπόθεση για να ακολουθήσει η διεκδίκηση της εγγραφής στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Για την σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας θα συνέβαλε και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, ως χορηγός και αρωγός για την επιστημονική αρτιότητα του, φυσικά σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις και υπηρεσίες του Υπουργείου, όμως αυτή η διαδικασία δεν προχώρησε, όπως προκύπτει από την απάντηση που δόθηκε από τον πρώην Υπουργό κ. Αριστείδη Μπαλτά με ημερομηνία 21-3-2016.
Στην ίδια επιστολή ο Δήμαρχος Ζαγορίου επικαλείται το γεγονός ότι στο Ζαγόρι, εκτός από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, υπάρχει και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου το οποίο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco.
Επίσης, τα ιερά δάση των χωριών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Unesco. Υπάρχει, επομένως, πλούσιο υπόβαθρο από κάθε άποψη για να υποστηριχθεί και προωθηθεί και το συγκεκριμένο αίτημα.
Καταλήγοντας στην επιστολή, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δήμαρχος Ζαγορίου καλεί την κ. Κονιόρδου να συμβάλλει προσωπικά στην «επανεκκίνηση» αυτής της προσπάθειας, για την σύνταξη πλήρους φακέλου, φυσικά με τη συνεργασία του Δήμου και όσων άλλων θα ήθελαν να συνδράμουν, ώστε να κατατεθεί το αίτημα στην Unesco.



Δεν υπάρχουν σχόλια: