Η ΔΕΠΑ επιβεβαιώνει τη δέσμευση της για την υλοποίηση του συστήματος αγωγών ITGI

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ αναφορικά με την προσωρινή απόφαση της να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον αγωγό TAP, για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του Νοτίου Διαδρόμου, ο κ.Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ δήλωσε:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση του Σαχ Ντενίζ είναι προσωρινή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο ITGI αποτελεί την καλύτερη λύση για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου και την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν ή άλλη χώρα παραγωγής φυσικού αερίου. Ο ITGI είναι το πιο ώριμο σύστημα αγωγών, το μόνο που έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες μελέτες και έχει εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις ενώ έχει την πλήρη στήριξη της ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης. Επισημαίνουμε επίσης την κοινή ανακοίνωση υποστήριξης προς το έργο ITGI από το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση της ΔΕΠΑ να προχωρήσει στην ανάπτυξη του ITGI ως την πιο ώριμη λύση για το έγκαιρο και πλέον αποδοτικό άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου.
Ο ITGI είναι το μόνο έργο, για το οποίο μπορεί να ληφθεί Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί με βάση την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ-2. Με τον αγωγό μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (το διασυνδετήριο αγωγό IGB), το σύστημα ITGI θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το 2014, παρέχοντας αέριο από εναλλακτικές πηγές»
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αγωγών ITGI αποτελείται από τον IGI (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Ιταλίας), τον ITG (Διασυνδετήριος Αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας), και τον IGB (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: