Εκδηλώσεις για τα 170 χρόνια από το θάνατο του Νικόλαου Ζωσιμά

Συμπληρώνονται φέτος, το μήνα Φεβρουάριο, 170 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο του τελευταίου εκπροσώπου της περίφημης Ζωσιμαίας Αδελφότητας, Νικόλαου Ζωσιμά.
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας «Οι Ζωσιμάδες», με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατό του, είχε κηρύξει το έτος 2002, Έτος Ζωσιμάδων, και είχε προβεί σε μια σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσει το έργο και την προσφορά τους, και να αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό και ευγνωμοσύνη στη μνήμη τους. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «παρόμοιες εκδηλώσεις θα οργανώσουμε και εφέτος, και θα τις ανακοινώσουμε με ειδικό πρόγραμμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 170 χρόνια από το θάνατο του τελευταίου της Ζωσιμαίας Αδελφότητας».


Είναι, βέβαια, σε γενικές γραμμές, γνωστή η προσφορά τους προς την πόλη μας και προς το έθνος ολόκληρο, σημειώνεται επίσης, διαφεύγει όμως σε πολλούς το γεγονός που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις του έθνους και της πόλης προς τους Ζωσιμάδες, όπως, άλλωστε, και προς όλους τους Εθνικούς μας Ευεργέτες. Αυτός ακριβώς θα είναι και ο κύριος στόχος των εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα:
α) Μόλις έγινε γνωστός στην Ελλάδα ο θάνατος του Νικόλαου Ζωσιμά, με τον οποίο εξέλιπε η Ζωσιμαία Αδελφότητα, συνήλθαν στην Αθήνα, το Μάρτιο του 1842, οι "Λογάδες του Έθνους" και εξέδωκαν ένα ιστορικό ψήφισμα με το οποίο εξυμνούν τις αρετές των Ζωσιμάδων όπως δε επισημαίνουν στο τέλος του ψηφίσματος "έδοξεν αυτοίς σκέψασθαι και περί ανεγέρσεως μνημείου αξίου της Ζωσιμάδων αρετής, ης επιδεικνύμενοι διετέλεσαν, όπως άπασι κατάδηλον γένηται, ότι το τιμάν τους αγαθούς πάτριον τη Ελλάδι".
Πέρασαν από τότε 170 ολόκληρα χρόνια και τέτοιο μνημείο αντάξιο της αρετής των Ζωσιμάδων και των άλλων Εθνικών Ευεργετών δεν ανεγέρθηκε, με συνέπεια να αποδεικνύεται ότι δεν είναι "πάτριον τη Ελλάδι το τιμάν τους αγαθούς".
β) Έντεκα μήνες, πριν από το θάνατό του, και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου 1841, συνέταξε "εκ μέρους της Ζωσιμαίας Αδελφότητος" τη Διαθήκη του, με την οποία αποκαθιστά τρεις γνωστούς της οικογένειας "Γενικούς Επιτρόπους πληρεξούσιους διοικητές της διαθήκης του και μόνους αυτής εκπληρωτές", ορίζει δε στη συνέχεια, «οσάκις λείψει κάποιος απ' τους Επιτρόπους του να ορίζονται στις θέσεις τους κατ' εξοχήν απ' τους συμπατριώτες του Γιαννιώτες, και αυτό να γίνεται συνέχεια».
Πέρασαν από τότε 171 ολόκληρα χρόνια – και 99 από την απελευθέρωση της Ηπείρου - και το επίσημο Ελληνικό Κράτος απέδειξε ότι δε σέβεται ούτε τη βούληση των Ευεργετών, ούτε το Σύνταγμα (άρθρο 109) ούτε τους νόμους που συμφωνούν με αυτό (1473/1984). Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ευθύνη και το χρέος όλων μας. Αυτό το χρέος νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε προς όλους, καθώς συμπληρώνονται 170 ολόκληρα χρόνια από τότε που, με το θάνατο του Ν. Ζωσιμά, εξέλιπε η Ζωσιμαία Αδελφότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: