Σε Συμπληγάδες ο τουρισμός στην Ήπειρο

Στην κρισιμότερη ίσως καμπή των τελευταίων 50 ετών βρίσκεται ο κλάδος του τουρισμού, καθώς όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες δέχεται απανωτά «χτυπήματα».
Η ύφεση, η κρίση, η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, οι προβλέψεις του νέου μνημονίου, είναι μόνο ορισμένα από τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν, όπως όλα δείχνουν, τον τουρισμό σε μία εξαιρετικά αρνητική πορεία με πολλές δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα, αλλά και για την Ήπειρο.


Κυριολεκτικά, τις ημέρες αυτές ο ελληνικός τουρισμός προχωρά σε... ναρκοθετημένη ζώνη και ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα «λουκέτα» μικρών κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
Από τη μία λοιπόν η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που πλήττει ανεπανόρθωτα τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς καταργούνται τα επιδοτούμενα προγράμματα διακοπών και από την άλλη οι σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντα υπό την απειλή της Τρόϊκας για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα καταστροφή το τουριστικό προϊόν.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος μιλώντας στον «Α» ανέφερε πως ήδη το πρώτο πλήγμα για τον τουρισμό της Ηπείρου και του νομού Ιωαννίνων ήταν μεγάλο με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
«Αν αυξήσουν και τους συντελεστές ΦΠΑ, τότε κυριολεκτικά θα έρθει η καταστροφή για τον κλάδο μας», τόνισε ο κ. Βλάχος.
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πρέβεζας Σπύρος Ζενεμπίσης κρούσει με δηλώσεις του τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως σημειώνει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεκάδες μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, ειδικότερα στους λιγότερο προνομιούχους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, κατάφεραν να συντηρηθούν από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Άλλωστε είναι γνωστό πως ορισμένες από τις οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου, θα αναγκαστούν να κλείσουν μετά την κατάργηση του προγράμματος και όπως σημείωσε ο κ. Ζενεμπίσης θα μετατραπούν σε «οικογενειακές εστίες ανεργίας».
Όμως, όλα τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν σε μαρασμό και εκατοντάδες οικογένειες που σήμερα ζουν από τον κλάδο του τουρισμού στην Ήπειρο και στο νομό Ιωαννίνων.

Καμπανάκι κινδύνου
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και με τις δηλώσεις του προέδρου του ΗΑΤΤΑ (ταξιδιωτικά γραφεία) Γιώργου Τελώνη ο οποίος σε δηλώσεις του στα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκε τόσο στην προαναγγελθείσα αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, όσο και στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Από την άλλη αναφέρθηκε και στην κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που βάζει τέλος στα επιδοτούμενα προγράμματα διακοπών.
«Ο τουρισμός προχωρά σε ναρκοθετημένη ζώνη», λέει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι ο κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα «λουκέτα», μικρών κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) έχει διατυπώσει επανειλημμένα την πρόταση του που είναι επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% σε όλο το τουριστικό πακέτο, ώστε να είναι ανταγωνιστικότερο το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, υπάγονται στον συντελεστή 23%, ενώ οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.
Ειδικότερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι συντελεστές ΦΠΑ για ξενοδοχεία και καταλύματα είναι οι εξής: Στη διαμονή με πρωινό, το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό. Στη διαμονή με ημιδιατροφή το 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
Στη διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.) το 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Μειώνονται οι προκρατήσεις
Τέλος ραγδαία επιδείνωση της εικόνας της χώρας στους λαούς των χωρών της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου παρατηρεί τις τελευταίες εβδομάδες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).Ο Σύνδεσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για «νέα καταστροφή, ανάλογη της Μικρασιατικής» στη χώρα, που μπορεί να προκύψει άμεσα «από τη λανθασμένη θεώρηση μας ότι την τελευταία στιγμή οι ξένες δυνάμεις θα παρέμβουν να μας σώσουν», σημειώνοντας ότι τελικά αυτό μπορεί και να μην συμβεί.
Η αρνητική εξέλιξη αποτυπώνεται καθημερινά και στις τουριστικές προκρατήσεις προς την Ελλάδα για την περίοδο του 2012, οι οποίες στις χώρες αυτές παρουσιάζουν σοβαρή κάμψη.
Ο ΣΕΤΕ κάνει έκκληση για ενότητα και ψυχραιμία, τονίζοντας την ανάγκη «να πάψουν οι πολιτικοί ακροβατισμοί, τα κομματικά συμφέροντα και οι προσωπικές πολιτικές «ατζέντες», επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να πείσει «με συγκεκριμένες πράξεις ότι μπορεί να αναδιαρθρώσει και να βελτιώσει γρήγορα και αποφασιστικά την κρατική της μηχανή, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και το παραγωγικό της μοντέλο».

Βασίλης Λούπας από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: