62η Μπερλινάλε - Ο θρίαμβος των παπούδων!

Στα 80 ο Πάολο και στα 83 ο Βιτόριο ,οι θρυλικοί αδελφοί Ταβιάνι κέρδισαν την Χρυσή Αρκτο για μια από τις πιο μοντέρνες ταινίες της εφετινής διοργάνωσης

Οι αδελφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνοι είναι τελικά οι μεγάλοι θριαμβευτές της 62ης Μπερλινάλε καθώς η τελευταία ταινία τους, «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» απέσπασε την Χρυσή Αρκτο. Η απονομή των βραβείων έγινε το βράδυ του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Μπερλινάλε Πάλαστ της πλατείας Ποτσντάμερ που είναι η καρδιά του φεστιβάλ Βερολίνου.


Από την αρχή της διοργάνωσης φάνηκε ότι το φιλμ των βετεράνων ιταλών σκηνοθετών («Αλονζανφάν», «Χάος», «Η νύχτα του Σαν Λορέντζο», «Πατέρας αφέντης») που αναφέρεται στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης του «Ιουλίου Καίσαρα» του Ουίλιαμ Σέξπιρ από φυλακισμένους, ανήκε στις μεγάλες ταινίες της διοργάνωσης. Και σίγουρα ήταν μια από τις μοντέρνες σε σύλληψη αλλά και απόδωση. Θα την δούμε στην Ελλάδα σε διανομή ΑΜΑ Films.
Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής απέσπασε η ουγγρική ταινία «Just the wind» του Μπένσε Φλίεγκαουφ που ασχολείται με την ασταμάτητη προσπάθεια επιβίωσης των Ρομάνι , ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον γερμανό Κρίστιαν Πέτσχολντ για την «Μπάρμπαρα, μια ταινία που τοποθετείται στην διχασμένη Γερμανία της δεκατίας του 1980 και εστιάζει στην απόφαση μιας γιατρού να εγκαταλείψει την χώρα της για την Δύση.
Το ασυνήθιστο φιλμ «Μετέωρα» του Σταθουλόπουλου που αναφέρεται στον έρωτα που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν μοναχό και μια μοναχή των Μετεώρων δεν απέσπασε καμμία διάκριση.
Πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής ήταν ο βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Λι
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Χρυσή Αρκτος «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει»
Μεγάλο βραβείο της επιτροπής «Just the wind»
Αργυρή Αρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας Κρίστιαν Πέτσχολντ («Μπάρμπαρα»)
Αργυρή Αρκτος καλύτερου ηθοποιού Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ («A royal affair»)
Αργυρή Αρκτος καλύτερης ηθοποιού Ρέιτσελ Μουάνζα («Rebelle»)
Αργυρή Αρκτος καλύτερου σεναρίου Νικολάι Αρσέλ, Ράσμους Χάιστερμπεργκ («Α royal affair»)
Αργυρή Αρκτος καλύτερης καλλιτεχνικής συμβολής στον διευθυντή φωτογραφίας Λουτζ Ράιτεμάιερ για την ταινία «White deer plain»
Βραβείο Alfred Bauer – «Ταμπού»
Ειδικό βραβείο: “L’enfant d’en haut» της Ούρσουλα Μέιερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: