Ξέμειναν από καύσιμα τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αρταίων!

«Στράγγιξαν» τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αρταίων και από την περασμένη Δευτέρα ο Δήμος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο με ξέχειλους κάδους σε όλα τα σημεία. Αν και ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός εντούτοις οι καθυστερήσεις στον Διεθνή Διαγωνισμό και στη συνέχεια στον έλεγχο για την υπογραφή της σύμβασης αναδόχου, άφησαν καθηλωμένα όλα τα οχήματα του Δήμου μεταξύ των οποίων και τα απορριμματοφόρα.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να γίνει αποκομιδή απορριμμάτων από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας και ενώ οι κάδοι ξεχείλιζαν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και στην πόλη, την Δευτέρα το πρωί πολίτες και καταστηματάρχες αντίκρισαν όγκους σκουπιδιών έξω και γύρω από τα καλαθάκια ακόμη και της κεντρικής εμπορικής οδού Σκουφά ακόμη και στην κεντρική πλατεία.Η ίδια εικόνα επικρατούσε και χθες σε όλο το Δήμο Αρταίων, όπου αντί για κόκκινες κορδέλες και καρδούλες ο… Άγιος Βαλεντίνος στολίστηκε με… πολύχρωμα σκουπίδια που ξέχειλα και βρεγμένα είχαν απλωθεί σε τεράστιους όγκους ανά λίγα μέτρα σε όλες τις οδούς και τις γειτονιές.
«Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα», παραδέχθηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρταίων για θέματα καθαριότητας Θεόδωρος Γκούβας, ο οποίος απαντώντας στα ερωτήματα πολιτών για το τι ακριβώς συμβαίνει και επικρατεί αυτό το χάος, δήλωσε: «Ασφαλώς και η πόλη είναι έτσι όπως την αναφέρεται και οι κάδοι είναι γεμάτοι. Είναι έτσι περίπου μια εβδομάδα τώρα. Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στον Δήμο Αρταίων και κάναμε τον Διεθνή Διαγωνισμό όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να βρεθεί ανάδοχος για προμήθεια καυσίμων για όλα τα οχήματα του Δήμου και όχι μόνο για τα απορριμματοφόρα. Έγινε ο διαγωνισμός και δυστυχώς δεν παρουσιάστηκε κανένας πρατηριούχος να δώσει προσφορά. Κανένας πρατηριούχος και ο λόγος είναι ότι είναι αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο και η τιμή που δίνεται είναι χαμηλή. Δεν συμφέρει δηλαδή με άλλα λόγια τους πρατηριούχους να έρθουν σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Φυσικά τους όρους τους ορίζει ο νόμος όχι ο Δήμος.
Έγινε λοιπόν ο Διεθνής διαγωνισμός λόγω του ποσού που είναι γύρω στα 200.000 ευρώ και δεν εμφανίστηκε κανένας. Στη συνέχεια υπάρχει διαδικασία που ορίζεται και πάλι από το νόμο για μια τέτοια περίπτωση και με βάση αυτή βρήκαμε τον ανάδοχο. Αφού λοιπόν ψηφίστηκε ο νόμος, πέρασε οικονομική επιτροπή και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου έπρεπε στη συνέχεια να γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος. Ο προσυμβατικός αυτός έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνεται από την κ. Επίτροπο. Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί. Είναι από την προηγούμενη εβδομάδα τα χαρτιά στο ελεγκτικό συνέδριο και περιμένουμε από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα να μας εγκρίνει το ποσό έτι ώστε να υπογράψουμε τη σύμβαση. Δυστυχώς τα απορριμματοφόρα στράγγιξαν όλα από καύσιμο και δεν μπορέσαμε να κάνουμε για μέρες την αποκομιδή με αποτέλεσμα η πόλη μας να είναι γεμάτη σκουπίδια».
Ο κ. Γκούβας επιβεβαίωσε ότι προχθές η εβδομάδα ξεκίνησε χωρίς να μαζευτούν τα σκουπίδια ακόμα και στην κεντρική πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την οδό Σκουφά, και πρόσθεσε για χθες (Τρίτη πρωί) ότι: «Σήμερα μαζέψαμε εκ των έσω λίγο καύσιμο και μπορέσαμε και πήραμε λίγο τα σκουπίδια γύρω από τα σχολεία, πήραμε και το στρατόπεδο και γύρω από το Νοσοκομείο, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε κι εκεί ο όγκος των απορριμμάτων ήταν πολύ μεγάλος, όπως και στη Σκουφά. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα και περιμένουμε από ώρα σε ώρα να μας εγκριθεί το καύσιμο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι με τον όγκο των σκουπιδιών που έχει συσσωρευτεί πλέον δεν θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε όλο το Δήμο σε μια ημέρα. Αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστούμε τρεις και τέσσερις ημέρες», είπε ο ίδιος αναφέροντας επίσης ότι το προσωπικό στην καθαριότητα είναι έτοιμο να δουλέψει και πέραν του ωραρίου χωρίς επιπλέον χρήματα προκειμένου να μπορέσει να καθαριστεί ο Δήμος στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τη στιγμή όμως που θα μπουν καύσιμα στα απορριμματοφόρα.
Σε ερώτηση σχετική με την απροθυμία που εκδηλώθηκε για συμμετοχή πρατηριούχων στον διαγωνισμό και να έχουν πληρωθεί οι προηγούμενοι προμηθευτές καυσίμου από το Δήμο Αρταίων ο ίδιος είπε: «Το ζήτημα της απροθυμίας των πρατηριούχων είναι γενικότερο και αφορά και άλλους Δήμους, όχι μόνο το Δήμο Αρταίων. Οι προηγούμενοι ασφαλώς είχαν πληρωθεί. Έχουν αποπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, μόνο ο μήνας Δεκέμβριος παραμένει και αυτό ήταν θέμα διαδικαστικό για το Δήμο, δηλαδή ήταν θέμα χρόνου για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και τα εντάλματα πληρωμών ήταν έτοιμα για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Δεν είναι δηλαδή το θέμα ότι δεν πληρώνουμε, βέβαια οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες του ελληνικού δημοσίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι καύσιμα δεν υπήρχαν από την περασμένη Δευτέρα όχι μόνο για τα απορριμματοφόρα αλλά για όλα τα οχήματα ακόμη και για τα μηχανήματα του Δήμου Αρταίων και όλα είναι σε πλήρη στασιμότητα. Με το που θα εγκριθεί το ποσό και θα υπογραφή η σύμβαση με τον ανάδοχο μόνο τα απορριμματοφόρα θα χρειασθούν 1.200 λίτρα την πρώτη μέρα για να κινηθούν. Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι αυτή η ημέρα διότι ο κ. Γκούβας δεν φάνηκε αισιόδοξος ότι θα είναι η σημερινή αλλά ελπίζει στην αυριανή.
Και σίγουρα πάντως οι πολίτες που δεν έχουν την ευθύνη ούτε του διαγωνισμού, ούτε του ελέγχου, αλλά έχουν εκλέξει όργανα και Δημοτική Αρχή για να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα, αναμένουν να αρχίσει η αποκομιδή το συντομότερο δυνατόν για να μην πνιγούνε όλοι στα… σκουπίδια!
http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=9061:2012-02-14-14-48-12&catid=1:local&Itemid=28

Δεν υπάρχουν σχόλια: