Η ελληνική διαφθορά αντέχει στην κρίση





Σαρώνει η διαφθορά και η δωροδοκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία αποκαλυπτικά αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, ενώ την τελευταία τριετία τα κρούσματα της χώρας παρουσίασαν εμφανή αύξηση.

Πιο αναλυτικά, το 56% των πολιτών διαπιστώνουν επιδείνωση της κατάστασης σε δημόσιες και μη υπηρεσίες μέσα σε τρία χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 47%.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την κοινοτική δημοσκόπηση, η διαφθορά στην Ελλάδα συνιστά μεγάλο πρόβλημα για το 98% των πολιτών, όταν στους "27" το αντίστοιχο ποσοστό είναι 74%.
Για τους Έλληνες, τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας για ίδιον όφελος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο (78%), όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας (φακελάκια - 75%) και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (68%).
Επίσης, το 73% των πολιτών στην Ελλάδα (29% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι "επηρεάζονται προσωπικά" από τη διαφθορά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 15% των συμπολιτών μας αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο τους ζητήθηκε να δώσουν "φακελάκι" (8% στην Ε.Ε.).
Όσον αφορά στους λόγους που οδηγούν στη διαφθορά, το 57% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της, το 43% ότι υπάρχει ανομία, το 40% ότι υπάρχουν "ισχυρές διασυνδέσεις" μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών και το 37% ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.
Παράλληλα, το 91% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (68% στην Ε.Ε.) και το 51% θεωρεί ότι η διαφθορά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα (51% στην Ε.Ε.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: