Έκθεση χαρτών στο Σουφαρί Σεράι

Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο Σουφαρί Σεράι θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Χαρτογραφώντας την Ιστορία και την Θρησκεία», με τα χάρτες από το αρχείο του καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Σουκάκου.
Στην επίσημη έναρξη θα προσφωνήσουν ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο πρόεδρος του συλλόγου Κατοίκων και Φίλων Κάστρου Κώστας Τσάγκας, η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου και ο ίδιος ο κ. Σουκάκος. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπους χάρτες οι οποίοι χρονολογούνται από το 1570 μέχρι το 1945 και έχουν χαρτογραφηθεί από διάσημους στην εποχή τους, Ιταλούς, Γερμανούς, Ολλανδούς, Γάλλους και Άγγλους γεωγράφους και χαρτογράφους.
Θα εκτεθεί επίσης η περίφημη Χάρτα του Ρήγα, με μια ευγενική παραχώρηση του Sylvia Ioannou Foundation.

Η έκθεση εστιάζεται και κατανέμεται σε τρεις κύριες ενότητες: Εκκλησιαστική, Ιστορική και Ιστορική-Σατιρική Χαρτογραφία. Θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου.
Παράλληλα σεμινάρια
Παράλληλα με την έκθεση, θα γίνουν και διαλέξεις με το εξής πρόγραμμα: Στις 9 Μαρτίου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης θα παραδώσει σεμινάριο με τίτλο «Ο χάρτης ως πηγή πληροφόρησης και μέσο διδασκαλίας». Στις 16 Μαρτίου η Άρτεμις Σκούταρη, επιμελήτρια στο Sylvia Ioannou Foundation με τίτλο «Εισαγωγή στην Ιστορία της Χαρτογραφίας». Στις 23 Μαρτίου ο καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και ο κηνίατρος-συλλέκτης Σάββας Δεμερτζής με θέμα «Θρησκευτική Χαρτογραφία – Οι περιοδείες και η διδασκαλία του Ευαγγελίου από τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο».
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου: στις 10.30 θα γίνει η επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου με τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Μεραρχίας, ενώ θα ακολουθήσει στις 11.15 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στον τύμβο Μπιζανομάχων και επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου: 9.30 θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφανιών στο στρατηγείο στο Χάνι Εμίν Αγά, ομοίως και στις 11, στο ηρώο Μπιζανομάχων . Επίσης, στις 12.15 θα γίνει τελετή στη μνήμη των «έξι παλικαριών, των πεσόντων στο Λόφο της Δουρούτης», στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/15633

Δεν υπάρχουν σχόλια: