Απάντηση Δημάρχου Φιλιατών Μηνά Παππά στον Γιώργο Δάλλα

Έκπληκτος διάβασα πριν λίγες μέρες στο THESPROTIA NEWS ένα παραλήρημα λαϊκισμού του κ. Δάλλα ο οποίος είναι αλήθεια πως δεν μας έχει συνηθίσει ούτε σε αυτό το ύφος αλλά ούτε και στη τόση προχειρότητα διατύπωσης των απόψεων του.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια τους «ενδοπαραταξιακούς» λόγους που επέβαλαν τη σύνταξη του συγκεκριμένου κειμένου και κατανοώ το άγχος του, να δηλώσει έστω και με αυτό το τρόπο ,την παρουσία του στο Δήμο Φιλιατών.
Μολονότι λοιπόν θεωρώ τους λόγους του δημοσιεύματος «εσωτερικούς» ,λόγω του θεσμικού ρόλου του υπογράφοντος αλλά και προς αποκατάσταση της αλήθειας είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω τα παρακάτω:


Σχετικά με τη μελέτη βιωσιμότητα
Θέλω να σημειώσω πως , Γεωτεχνικοί δημοτικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να υπογράψουν τέτοιες μελέτες.

Για την «ειδική σύμβουλο τοπογράφο»
Φαντάζομαι πως εννοεί την ειδική συνεργάτη με ειδικότητα Μηχανολόγου

Για τις τοπογραφικές μελέτες
Οι συγκεκριμένες τοπογραφικές μελέτες αφορούν κατά βάση χώρους πλατειών, οι οποίοι όπως είναι φαντάζομαι κατανοητό , δεν σχετίζονται με το αποχετευτικό δίκτυο. Τώρα για το ότι «σπαταλούμε σημαντικά ποσά υποβάλλοντας προτάσεις» φαίνεται πως ο Κύριος Δάλλας εκτός από τις μελέτες «απεχθάνεται» και τις προτάσεις και πως γνωρίζει άλλους τρόπους εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων.

Οι απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών
Είναι πραγματικά αστείο και ταυτόχρονα εξοργιστικό να γίνονται αυτού του είδους υποδείξεις και οι δήθεν συλλογισμοί , από μια «παλιά καραβάνα» της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει ψηφίσει , ως μέλος δημαρχιακών επιτροπών, δεκάδες απευθείας αναθέσεις έργων , όχι για μικρά ποσά , όπως αυτές που αποφάσισε η οικονομική επιτροπή με Ομόφωνες στην πλειοψηφία τους, αποφάσεις για το 2011 ,αλλά με το θρυλικό πλέον 6.900.
Όσον αφορά τη προσφορά «φιλεύσπλαχνης και φιλανθρωπικής» Ανωνύμου Εταιρείας επισημάναμε από τη πρώτη στιγμή πως οι προσφορές αυτού του είδους δεν έχουν καμία αξία :
1. πριν προσδιοριστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το κόστος του έργου
2.όταν τα έργα δεν μπορούν να ομαδοποιηθούν σε μια μελέτη
3.όταν η ροη των χρηματοδοτήσεων είναι ασταθής και αβέβαιη έστω και αν προσπερνούσαμε τα παραπάνω το συνολικό πόσο που θα προέκυπτε θα υπερέβαινε τα όρια των απευθείας αναθέσεων.

Τα έργα στις πηγές Αγίου Νικολάου - ύδρευσης Κεστρίνης
Και στις δυο περιπτώσεις είχαμε παραίτηση των εργολάβων εξαιτίας του παγώματος των χρηματοδοτήσεων του ΘΗΣΕΑ.

Σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (το όποιο σύμφωνα με τον κ. Δάλλα «απέφυγα να εκπονήσω έγκαιρα»)
Με την παρ. 5 του άρθρου 2 της από 31.12.2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η προθεσμία κατάρτισης των Ε.Π. παρατείνεται, εκ νέου, ως την 30.9.2012.
Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα ή ότι και άλλοι δήμοι δεν εκπόνησαν ακόμη το Επιχειρησιακό τους Πρόγραμμα ή ότι οι «απίστευτες άκρες» μου και στη Κυβέρνηση Παπαδήμου επέβαλαν την ανωτέρω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όσον αφορά την «εκκαθάριση του παρελθόντος»
Θέλω να θυμίσω ότι η «εκκαθάριση» όπως την ονομάζει ο κ. Δάλλας (προφανώς την ονειρεύεται ως Τελική Λύση - Endlösung) έχει ανατέθηκε στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών στους οποίους έχουμε παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη προκειμένου να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.
Τώρα αν η κατάσταση που εξετάζουν είναι περίπλοκη , αν τα διεθνή πρότυπα και οι κανόνες της επιστήμης τους επιβάλουν αυτούς τους ρυθμούς, δεν είμαι εγώ αυτός που θα τους αμφισβητήσει και σίγουρα δεν θα προβληματιστώ από το άγχος του κ. Δάλλα ,να απαλλαγεί από «σκιές» του παρελθόντος οι οποίες ουδόλως τον προβλημάτισαν όταν αποδέχτηκε το χρίσμα του υποψηφίου από το ,κατά το 2010 , κόμμα του.

«Τα πράγματα του παρελθόντος»
Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κάνει λόγο «για πράγματα του παρελθόντος στα οποία δεν έχει καμία απολύτως ανάμιξη εκλεγμένος ή όχι σύμβουλός της αντιπολίτευσης»

Θέλω εδώ να σημειώσω πως τα «πράγματα» χωρίζονται σε δυο κατηγορίες ευθηνών τη μια κατηγορία ερευνά το ΣΟΛ , η Οικονομική επιθεώρηση και όσοι άλλοι προβλέπει ο νομός. Η άλλη κατηγορία έχει να κάνει με τις ευθηνές για την κατάσταση που οι «παλαιοί» σύμβουλοι του συνδυασμού του Δάλλα «παρέδωσαν» τον Δήμο.

Ευθύνες για το ότι δεν απαίτησαν την τήρηση των νομίμων υποχρεώσεων του δήμου να τηρεί οικονομικά στοιχεία .
Ευθύνες για το ότι δεν απαίτησαν την τήρηση στοιχεία έργων , μελετών προμηθειών και εργασιών , για τα όποια τώρα ζητούν να ενημερωθούν!!!
Ευθύνες για το ότι δεν απαίτησαν την έκδοση των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του Δήμου.
Ευθύνες για την πλήρη άγνοια και αδιαφορία για το ότι συνέβαινε γύρω τους.

Η «υποδειγματική παρουσία με θέσεις και απόψεις»
θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη χρήση της λέξεως παρουσία από έναν συνδημότη μας ο οποίος έχει απουσιάσει μέσα σε ένα χρόνο από εννέα συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου ενώ η φυσική του παρουσία στο Δήμο κατά το 2011 δεν ξεπέρασε τις 20 μέρες.

Όσον αφορά τη «δημόσια εκδήλωση» που η αντιπολίτευση προγραμματίζει.
Θέλω να πω πως την περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον . Θέλω να δω τους συμβούλους της αντιπολίτευσης , ειδικά αυτούς που μετείχαν και στο προηγούμενο Δ.Σ., να παρουσιάζουν έναν απολογισμό ….. και ας είναι και για το δικό μας έργο.

Δεν μπορώ βέβαια να αφήσω ασχολίαστες τις αναφορές στο πρόσωπο μου.
Αποκαλούμε «γνήσιο τέκνο του Πασοκικού λαϊκισμού». Αλήθεια από ποιον; Από τον μετρ της πολιτικής ακροβασίας , του καιροσκοπισμού και του πολύχρωμου μεταπηδητικού λαϊκισμού, από τον επαγγελματία lοser της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει στη διάθεση του αξιοζήλευτη συλλογή κομματικών ταυτοτήτων προκειμένου να τις χρησιμοποιεί ανά περίσταση και ανάλογα με το που «φυσά ο άνεμος».
Προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια αναφέρει πως «έχω εξασφαλίσει στο Νοσοκομείο την μελλοντική μου αποκατάσταση» ,αποκατάσταση για την φρόντισαν οι σπουδές ,το πτυχίο και η ειδίκευση μου και όχι οι προσφιλείς ,σε αυτόν, μεθοδεύσεις για την κατάληψη θέσεων.

Τέλος δηλώνω, πως αν και κατανοώ τα πρόβλημα που δημιουργούν οι αποστάσεις δεν προτίθεμαι να ανοίξω αλληλογραφία με τον κ. Δάλλα , ούτε πρόκειται να τον ακολουθήσω σε πρακτικές λαϊκισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει στο Δημαρχείο Φιλιατών ( Ελ. Βενιζέλου 8) κατά μέσο όρο δυο φορές το μήνα , ας μας κάνει την τιμή και θα τα λέμε εκεί.

Φιλιάτες
17 Φεβρουαρίου 2012

Ο Δήμαρχος Φιλιατών
ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: