Αναστυλώνεται το Αρχοντικό Πλακίδα στο Κουκούλι

Με την συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου πρόκειται να αναστυλωθεί ένα από τα πιο γνωστά αρχοντικά του Ζαγορίου.
Ο λόγος για το Αρχοντικό Πλακίδα στο Κουκούλι, το σπίτι που γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού Ευγένιος Πλακίδας, και το οποίο απειλείται με κατάρρευση λόγω φθορών που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου.
Το αρχοντικό Πλακίδα, που αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής και κόσμημα για το Δήμο Ζαγορίου, χτίστηκε το 1820 και ανακατασκευάστηκε το 1875.
Είναι ένας διώροφος κολοσσός με 12 δωμάτια, υπόγεια και λοιπά χρήσιμα για την εποχή κτιριακά συγκροτήματα.


Διατηρεί το στυλ παλαιού αρχοντικού με αρκετά στοιχεία θαυμάσιας αρχιτεκτονικής, όπως καμάρες στα υπόγεια, σκαλιστά ταβάνια, ζωγραφισμένοι τοίχοι, ιδιόρρυθμα καλλιτεχνικά τζάκια και άλλα. Το «σιανσίνι» του είναι ένα δωμάτιο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης.
Οι εγγονές του Ευγένιου Πλακίδα, Ευγενία Ζαρουχλιώτη και Ειρήνη Δάνου, παραχώρησαν το ετοιμόρροπο πια αρχοντικό το 1998 με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς στην Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας».
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου αποφάσισε να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την αναστύλωση του Αρχοντικού με σκοπό να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και να μην καταρρεύσει το κτίριο. Μάλιστα, από τα μέσα Ιουλίου η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έχει εγκρίνει τις εργασίες στερέωσης – αποκατάστασης.
Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου για την υλοποίηση του έργου «Αναστύλωση οικίας Πλακίδα στην Τ.Κ. Κουκουλίου» προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και η διάρκεια του έργου υπολογίζεται στους 18 μήνες.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: