Κερδίζει τις αγορές το ηπειρώτικο μανταρίνι
«Ξεπούλησε» η παραγωγή της Άρτας και της Θεσπρωτίας
Ικανοποίηση επικρατεί στην Άρτα και τη Θεσπρωτία, αναφορικά με τη φετινή παραγωγή μανταρινιών και την πώλησή τους, καθώς παρά τον παγετό, το τοπικό μανταρίνι «άντεξε» στις καταστροφές.
Μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής μανταρινιών της χώρας μας, ενώ απομένουν λίγες ποσότητες της ποικιλίας κλημεντίνη και κάποιες της ποικιλίας ορτανίκ. Σε κάποιες περιοχές είχαμε αυξημένη παραγωγή ενώ σε κάποιες άλλες μειωμένη λόγω ζημιών.
Πάντως η συνολική παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Από αυτή την ποσότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, έχουν εξαχθεί μέχρι σήμερα περίπου 31.000 τόνοι. Η κακοκαιρία στην Ευρώπη ανάγκασε τις εξαγωγές να κινηθούν με χαμηλούς ρυθμούς αλλά εκτιμάται από τους κύκλους των εξαγωγέων ότι μέχρι το τέλος της σεζόν αναμένεται να φτάσουν τους 70.000 τόνους.
Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό μανταρίνι έχει καταφέρει να κερδίσει τις ξένες αγορές, με την καλή του ποιότητα και τη σωστή εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων τυποποίησης και συσκευασίας. Οι κυριότερες χώρες που εξάγουμε μανταρίνια είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Γερμανία και η Βουλγαρία. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, όπως και στα υπόλοιπα φρούτα, δέχθηκαν «πιέσεις» λόγω της μειωμένης ζήτησης. Πάντως ήταν καλύτερες από τις τιμές που είχαν οι Ισπανοί παραγωγοί (που κυμάνθηκαν 9 – 14 λεπτά το κιλό).
Στην Άρτα και τη Θεσπρωτία
Όπως τόνισε στον «agrotypos.gr» ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Θεσπρωτίας Βασίλης Παρόλας, φέτος οι τιμές παραγωγού «άντεξαν» παρά την οικονομική κρίση και κυμάνθηκαν στα 24 – 30 λεπτά το κιλό, λίγο υψηλότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.
Βέβαια λόγω της έλλειψης ρευστότητας πολλοί παραγωγοί δεν έχουν ακόμη πληρωθεί αλλά έχουν στα χέρια τους επιταγές. Η παραγωγή από πλευράς ποσότητας ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι, κυμάνθηκε γύρω στους 30 – 35 χιλιάδες τόνους, όμως ήταν πολύ καλύτερη ποιοτικά, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πώληση του συνόλου της παραγωγής.
«Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας πήγε προς εξαγωγή, κυρίως στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης (κυρίως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και λίγα προς Ρωσία)» τόνισε ο κ. Παρόλας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας Νικόλαος Γκίζας, δήλωσε ότι η φετινή παραγωγή στην Άρτα ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΣ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής, η φετινή παραγωγή μανταρινιών, κυρίως ποικιλίας κλημεντίνης, εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στους 25 – 30 χιλιάδες τόνους.
Τα περισσότερα μανταρίνια της ποικιλίας νόβα υπέστησαν ζημιές λόγω του παγετού.
Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, από τα 35 – 37 λεπτά το κιλό και κατέληξαν στα 26 – 28 λεπτά το κιλό. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπαραγωγή που είχαμε στην περιοχή.
Η μισή παραγωγή της Άρτας πουλιέται στην εγχώρια αγορά, αφού τα μανταρίνια, συσκευάζονται στα τοπικά συσκευαστήρια πηγαίνουν κυρίως στις κεντρικές Λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Να επισημανθεί ότι φέτος ενεργοποιήθηκε η παλαιότερη εντολή που υπήρχε από το ΥπΑΑΤ, να πωλείται και στο εσωτερικό το μανταρίνι χωρίς κοτσάνι και φύλλο, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από τους ντόπιους παραγωγούς.
http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=37286:2012-02-22-08-58-00&catid=26&Itemid=4
Ικανοποίηση επικρατεί στην Άρτα και τη Θεσπρωτία, αναφορικά με τη φετινή παραγωγή μανταρινιών και την πώλησή τους, καθώς παρά τον παγετό, το τοπικό μανταρίνι «άντεξε» στις καταστροφές.
Μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής μανταρινιών της χώρας μας, ενώ απομένουν λίγες ποσότητες της ποικιλίας κλημεντίνη και κάποιες της ποικιλίας ορτανίκ. Σε κάποιες περιοχές είχαμε αυξημένη παραγωγή ενώ σε κάποιες άλλες μειωμένη λόγω ζημιών.
Πάντως η συνολική παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Από αυτή την ποσότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, έχουν εξαχθεί μέχρι σήμερα περίπου 31.000 τόνοι. Η κακοκαιρία στην Ευρώπη ανάγκασε τις εξαγωγές να κινηθούν με χαμηλούς ρυθμούς αλλά εκτιμάται από τους κύκλους των εξαγωγέων ότι μέχρι το τέλος της σεζόν αναμένεται να φτάσουν τους 70.000 τόνους.
Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό μανταρίνι έχει καταφέρει να κερδίσει τις ξένες αγορές, με την καλή του ποιότητα και τη σωστή εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων τυποποίησης και συσκευασίας. Οι κυριότερες χώρες που εξάγουμε μανταρίνια είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Γερμανία και η Βουλγαρία. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, όπως και στα υπόλοιπα φρούτα, δέχθηκαν «πιέσεις» λόγω της μειωμένης ζήτησης. Πάντως ήταν καλύτερες από τις τιμές που είχαν οι Ισπανοί παραγωγοί (που κυμάνθηκαν 9 – 14 λεπτά το κιλό).
Στην Άρτα και τη Θεσπρωτία
Όπως τόνισε στον «agrotypos.gr» ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Θεσπρωτίας Βασίλης Παρόλας, φέτος οι τιμές παραγωγού «άντεξαν» παρά την οικονομική κρίση και κυμάνθηκαν στα 24 – 30 λεπτά το κιλό, λίγο υψηλότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.
Βέβαια λόγω της έλλειψης ρευστότητας πολλοί παραγωγοί δεν έχουν ακόμη πληρωθεί αλλά έχουν στα χέρια τους επιταγές. Η παραγωγή από πλευράς ποσότητας ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι, κυμάνθηκε γύρω στους 30 – 35 χιλιάδες τόνους, όμως ήταν πολύ καλύτερη ποιοτικά, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πώληση του συνόλου της παραγωγής.
«Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας πήγε προς εξαγωγή, κυρίως στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης (κυρίως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και λίγα προς Ρωσία)» τόνισε ο κ. Παρόλας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας Νικόλαος Γκίζας, δήλωσε ότι η φετινή παραγωγή στην Άρτα ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΣ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής, η φετινή παραγωγή μανταρινιών, κυρίως ποικιλίας κλημεντίνης, εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στους 25 – 30 χιλιάδες τόνους.
Τα περισσότερα μανταρίνια της ποικιλίας νόβα υπέστησαν ζημιές λόγω του παγετού.
Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, από τα 35 – 37 λεπτά το κιλό και κατέληξαν στα 26 – 28 λεπτά το κιλό. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπαραγωγή που είχαμε στην περιοχή.
Η μισή παραγωγή της Άρτας πουλιέται στην εγχώρια αγορά, αφού τα μανταρίνια, συσκευάζονται στα τοπικά συσκευαστήρια πηγαίνουν κυρίως στις κεντρικές Λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Να επισημανθεί ότι φέτος ενεργοποιήθηκε η παλαιότερη εντολή που υπήρχε από το ΥπΑΑΤ, να πωλείται και στο εσωτερικό το μανταρίνι χωρίς κοτσάνι και φύλλο, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από τους ντόπιους παραγωγούς.
http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=37286:2012-02-22-08-58-00&catid=26&Itemid=4
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου