Τα κύρια σημεία του απολογισμού του Δημάρχου Ηγουμενίτσας

Την Τετάρτη 22.02.2012, πραγματοποιήθηκε η ειδικά προβλεπόμενη από το νόμο, συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τον « απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής»
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κάτσινος έκανε περιγραφή της κατάστασης του Δήμου την 01.01.2011, όταν ως νέα Δημοτική αρχή ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου και στη συνέχεια έκανε αναλυτική αναφορά στα πεπραγμένα και τις δράσεις που έγιναν τον περασμένο χρόνο. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του ήταν:

« Σήμερα είμαστε εδώ να λογοδοτήσουμε απέναντι στους συμπολίτες μας, όχι γιατί προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία αλλά διότι αυτή είναι η ελάχιστη ηθική και πολιτική υποχρέωση που έχουμε προς όλους τους δημότες μας, αυτούς που μα ς εξουσιοδότησαν να υπηρετήσουμε το Δήμο και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους.
Μέσα από τη διαδικασία του απολογισμού έργων και δράσεων, υπηρετούμε θεμελιώδεις έννοιες της δημοκρατίας, όπως είναι η λογοδοσία, ο δημόσιος διάλογος, η έκθεση των πεπραγμένων μας σε κρίση και ο έλεγχος.
Επιπλέον καλούμαστε σήμερα να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα, αν πετύχαμε στις προσδοκίες μας, τι καταφέραμε, τι μένει να κάνουμε, για ποια πράγματα πρέπει να παλέψουμε, ποιο είναι το αύριο που οραματιζόμαστε για αυτό το Δήμο. Τον τόπο που οι ίδιοι σταδιοδρομήσαμε και οφείλουμε να κάνουμε καλλίτερο για τα παιδιά μας.
Πριν ένα χρόνο κληθήκαμε να κάνουμε πράξη στον τόπο μας ένα αίτημα πολύχρονο προερχόμενο όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από την ίδια την αυτοδιοίκηση.
Μέχρι τότε, η αυτοδιοίκηση ήταν καθηλωμένη σε Δήμους αδύναμους πληθυσμιακά και διοικητικά, χωρίς διαχειριστική επάρκεια, χωρίς αναπτυξιακές δυνατότητες και ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς αποτελεσματικούς ελέγχους, που σε τελική ανάλυση αδικούσαν την προσπάθεια και το έργο των ίδιων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης
Πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης ήταν και είναι: οι αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους,
Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη, το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί σε επαρκή βαθμό, για να έχουμε αυξημένες ελπίδες για την παραπέρα πορεία του εγχειρήματος, που ως φιλοσοφία μας βρίσκει σύμφωνους.
Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κρίση.
Οι συνέπειές της, βρίσκονται στο σπίτι κάθε εργαζόμενου, κάθε πολίτη.
Η έκταση και το βάθος θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος, κάθε πλευρά οργάνωσης του κράτους και της οικονομίας, ακόμη και των αξιών της κοινωνίας μας .
Σ αυτές τις συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλείται και μπορεί να γίνει ο φορέας και ο πρωταγωνιστής της ανασυγκρότησης του τόπου.
Η πρωτοφανής οικονομική συγκυρία, μας αναγκάζει να επαναπροσδιορίσουμε δράσεις και στόχους.
Εγώ και οι συνεργάτες μου, οπλιστήκαμε με μεγαλύτερη δύναμη και πείσμα, γιατί δεν είχαμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε ή να δηλώσουμε αδυναμία λόγω της συγκυρίας. Έπρεπε να την παλέψουμε. Η κρίση μπορεί να μας εμπόδισε σε αρκετά πράγματα, μας έκανε όμως πιο δραστήριους, πιο υπευθύνους, πιο ενεργητικούς, πιο διεκδικητικούς, πιο αποτελεσματικούς.
Όπως κάνει σήμερα, κάθε οικογένεια για να αντεπεξέλθει.
Οι συνιστώσες που κινηθήκαμε και αποτέλεσαν τη βάση του σχεδίου δράσης ήταν:
Η Διαφάνεια και η ποιότητα των υπηρεσιών του Δήμου έναντι των πολιτών.
Η συμμετοχή, η συνεργασία και η κοινή στόχευση των προβλημάτων του Δήμου.
Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η προσαρμογή του στο γενικό οικονομικό περιβάλλον.
Η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Η δημιουργία υποδομών και η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.
Όλα αυτά, όπως προείπα, με ρεαλισμό και προτεραιότητες, με μεγάλη προσπάθεια, με διεκδίκηση προς κάθε κατεύθυνση και την καινοτομία ως βασική συνιστώσα, όπου δεν υπάρχουν οικονομικές παράμετροι.
Το πρώτο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία ως Δημοτική Αρχή, ήταν η Διοικητική Οργάνωση των πέντε Δήμων σε μια οντότητα.
Σε κάθε Δημοτική Ενότητα, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργεί ΚΕΠ, Ταμειακή Υπηρεσία και Δημοτολόγιο.
Καταρτίσαμε κανονισμούς λειτουργίας των κατωτέρω θεσμικών οργάνων:
1. Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου
2. Οικονομικής Επιτροπής
3. Επιτροπής ποιότητας Ζωής
4. Διαβούλευσης
5. Μεταναστών
6. Τουριστικής Ανάπτυξης
7. Πεζοδρόμων
8. Καθαριότητας
Καταρτίσαμε και ισχύει η χάρτα δικαιωμάτων του πολίτη
Καταρτίσαμε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου. Όλα “in house”. Χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ σε εταιρείες εξωτερικών συμβούλων.
Καταρτίσαμε και ισχύει ο νέος Ο.Ε.Υ. με τον οποίο ανασυγκροτούνται όλες οι υπηρεσίες με την ταυτόχρονη ένταξη στον Δήμο της ΤΥΔΚ της Πρόνοιας και Πολεοδομίας.
Δημιουργήσαμε Τμήμα Σχεδίου Πόλεως με στόχο την προώθηση της πολεοδομίας ανασυγκρότησης του Δήμου παρότι οι αρμοδιότητες δεν συνδέθηκαν με το αντίστοιχο προσωπικό.
Με την πρόβλεψη μέσω του νέου Ο.Ε.Υ., οργανώθηκε η υπηρεσία προμηθειών με αποτέλεσμα να επιτύχουμε μια σημαντική οικονομία κλίμακας στον τομέα αυτό.
Εισάγαμε νέα εργαλεία διοίκησης, όπως το ηλεκτρονικό αρχείο χορήγησης και ελέγχου αδειών στους υπαλλήλους
Εφαρμόσαμε το μέτρο της «παρακολούθησης της πορείας» κάθε εγγράφου μέσα στο δήμο, μειώνοντας έτσι το χρόνο απάντησης προς τους πολίτες.
Λειτουργήσαμε με επιτυχία τη « φόρμα επικοινωνίας του πολίτη» για την καταγραφή των αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
Στο σημείο αυτό θα κάνω μια αναφορά στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος τον προηγούμενο χρόνο, τις πρωτοβουλίες που πήρε και τις λύσεις που έδωσε
Παράνομοι μετανάστες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε μπροστά μας ήταν η παρουσία και εγκατάσταση παράνομων μεταναστών στην Ηγ/τσα στο γνωστό καταυλισμό κοντά στο λιμάνι και τις παρενέργειες που προκαλούσαν.
Με ψυχραιμία, με σύνεση, με μεθοδικότητα και ενέργειες που δεν προσέβαλαν τον πολιτισμό μας, ξεκινήσαμε επαφές με τα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.
Η πίεση μας σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και οι πρωτοβουλίες που πήραμε σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία τους φορείς και τον βουλευτή του νομού Θεσπρωτίας, έφερε τα γνωστά αποτελέσματα. Για την περιοχή πλέον έχει πάψει να αποτελεί πρόβλημα η παρουσία των παράνομων μεταναστών, πρόβλημα που χρόνια τώρα δεν έχει επιλυθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οφείλω εδώ να ευχαριστήσω, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό, για το απόλυτα επιτυχές αποτέλεσμα.
Η προσπάθεια μας συνεχίζεται και σήμερα και αποτρέπουν οποιαδήποτε εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών που κατά μικρές ομάδες σποραδικά εμφανίζονται.
Η λύση αυτού του προβλήματος είχε απήχηση πανελλήνια με θετική προοπτική για τον τουρισμό μας.
ΤΕΙ:
Tο θέμα της υποβάθμισης η και κατάργησης των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργούν στην Ηγ/τσα το βρήκαμε ανοιχτό.
Θεωρώ πως ασκήσαμε κάθε πίεση, πήραμε κάθε πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του παραρτήματος του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας .
Φυσικό Αέριο:
Όταν αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή ο σταθμός συμπίεσης του Φυσικού Αερίου είχε χωροθετηθεί στη θέση Βαρικό, θέση πολύ κοντά στον οικισμό της Πέρδικας.
Δεν θέλω εδώ να αναφερθώ πως κατέληξε εκεί ή να αποδώσω ευθύνες, γιατί η υπόθεση του φυσικού αερίου είναι ένα ευαίσθητο θέμα που πολυσυζητήθηκε, χρησιμοποιήθηκε, ακόμη και καπηλεύτηκε. Η ενέργειες μας ως δημοτική αρχή και εμού προσωπικά ως Δημάρχου, δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να κριθούν στον παρόντα απολογισμό.
Ανάλωσα ίσως τον περισσότερο χρόνο στη διάρκεια της θητείας μου με την υπόθεση του Φυσικού Αερίου. Χρησιμοποίησα κάθε μέθοδο και τρόπο για να προσεγγίσω το θέμα προς όφελος των Δημοτών. Ενεργοποίησα επαφές και άσκησα πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και η χωροθέτηση του Σταθμού άλλαξε, μετατοπιζόμενη τελικά στη θέση Φλωροβούνι.
Η τελική χωροθέτηση του αγωγού, αν η Ελλάδα αναλάβει ποτέ το έργο, θα αποτελέσει ένα νέο κύκλο πρωτοβουλιών στο μέλλον.
Βεβαίως ισχύει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μας και οι πιέσεις συνεχίζονται για την εφαρμογή της από την πολιτεία.
Χερσαία Ζώνη:
Αίτημα και απαίτησή μας είναι, η δημιουργία Δημοτικού Λιμενικό Ταμείο και οποιαδήποτε δραστηριότητα στην παραλιακή ζώνη δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΟΛΗΓ, να περιέλθει στο Δήμο.
Στέγαση Υπηρεσιών
Το ΚΕΠ της πρώην ΝΑ και το ΚΕΠ του Καποδιστριακού Δήμου Ηγ/τσας, συστεγάστηκαν στο ισόγειο του Δημαρχείου και οι Υπηρεσίες που προσφέρουν είναι τεράστιες.
Η πολεοδομία μεταφέρθηκε στο Παλιό Δημαρχείο, όμως το πρόβλημα της στέγασης των υπηρεσιών μας παραμένει.
Μετά από σχετικό αίτημα και προσωπικές ενέργειες και επαφές μας παραχωρήθηκε για 30 χρόνια η μαθητική εστία των πρώην ΕΙΝ, όπου προγραμματίζουμε να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο
Επίσης στο ΕΙΝ προγραμματίζουμε να στεγαστεί η Δ/νση Πρόνοιας προκειμένου να υλοποιήσει σημαντικές δράσεις της, όπως είναι το κοινωνικό παντοπωλείο ή ακόμη και έναν κοινωνικό ξενώνα Βραχείας διαμονής.
Στο ίδιο κτίριο αλλά ανεξάρτητο χώρο παραχωρήσαμε στο ΚΕΘΕΑ όπου θα λειτουργήσει συμβουλευτικός σταθμός για τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειες τους κάτι που λείπει από τη Θες/τία.
Ακόμη για τη στέγαση των υπηρεσιών μας και την εξασφάλιση χώρων, καταβάλουμε μια προσπάθεια για το κτίριο της Στρατολογίας.
Περιφερειακός-Παράκαμψη
Την 1/01/2011 ο διαγωνισμός για την μελέτη της Παράκαμψης Ηγ/τσας, ήταν σε εξέλιξη για δεύτερη φορά από το Δήμο.
Κάναμε όλες τις παρεμβάσεις που μπορούσαμε με αποτέλεσμα η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, να αναλάβει την μελέτη κατασκευής και είναι ήδη σε επαφή με την Περιφέρεια Ηπείρου για την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.
Πρόνοια
Η υπηρεσία της Πρόνοιας είναι σε καθημερινή δραστηριότητα βοηθώντας τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας.
Έχουν επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν δράσεις που θα ανακουφίσουν ομάδες πολιτών που καθημερινά ταλανίζονται από τις συνέπειες της κρίσης που έχει περιέλθει η χώρα μας.
Αρκετές φορές έχουν γίνει δράσεις για διανομή τροφίμων με σπουδαιότερες αυτές κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Αυτές τις μέρες γίνεται εντόπιση και καταγραφή των οικογενειακών και μεμονωμένων ατόμων που έχουν ανάγκη διατροφής για να προβούμε στην παροχή συσσιτίου.
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Στα πλαίσια της δεύτερης πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων του προγράμματος χωρικής συνεργασίας για την Αδριατική, υποβλήθηκαν 9 προτάσεις για θέματα που σχετίζονται με την Κοινωνική πολιτική, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ανταγωνιστικότητα.
Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας
Καταθέσαμε τεκμηριωμένη πρόταση στο πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας, μας εγκρίθηκαν 160 θέσεις ( αριθμός αρκετά ικανοποιητικός) σε 30 ειδικότητες, που με την υλοποίησή του θα προσφέρει σημαντικές λύσεις στη λειτουργία του Δήμου κυρίως στην καθαριότητα, πράσινο κοινωνικό τομέα και πολιτισμό.
Αδελφοποιήσεις
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Velbert λαμβάνοντας υπόψη το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ τους, και επιθυμώντας την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων τους, συμφώνησαν να καθιερώσουν την ανταλλαγή γνώσης για την ιστορία τους, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους καθώς και τη σύσφιξη των αδελφικών τους σχέσεων δεσμευτήκαν εγγράφως για την ολοκλήρωση τις διαδικασίας αδελφοποίησης επισφραγίζοντας έτσι τη συνεργασία με την πρώην Ν.Α.
Συνεργασίες
Σε όλα τα παραπάνω θέματα τη βοήθεια και τη συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες εκτός του Δήμου. Θέλω να ευχαριστήσω ίδιάιτερα τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας, την κα Δήμαρχο Σουλίου, τον κ. Δήμαρχο Φιλιατών, τον κ. Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης, τον κ. Λιμενάρχη για τη συνεργασία, καθώς επίσης όλους όσους με τις όποιες δυνάμεις τους βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων του Δήμου.
Στη συνέχεια θα αποτυπώσω κατά θεματικό τρόπο τις δραστηριότητες του Δήμου το έτος 2011, που θα σας δώσουν μια καλλίτερη εικόνα των προσπαθειών και των πεπραγμένων μας, ως Δημοτική Αρχή.
Οικονομικά
Κύριο μέλημά μας ήταν η πλήρης και γρήγορη αναστροφή εκείνης της κατάστασης, ταυτόχρονα με την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση.
Σε ένα αρνητικό περιβάλλον, με χρέη και πληγωμένη την αξιοπιστία του, ο δήμος έπρεπε να κάνει την υπέρβαση.
Έπρεπε να σωθεί οικονομικά και ταυτόχρονα να καλύψει το έλλειμμα και τα χρέη.
Διαμορφώσαμε, λοιπόν, ένα σχέδιο οργάνωσης και διάσωσης του δήμου και θέσαμε ως στόχο την ανάκαμψη του μέσα στην πρώτη κιόλας χρονιά.
Εφαρμόσαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης με άξονες:
Τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στις απολύτως αναγκαίες.
Εντείναμε την προσπάθεια αύξησης των ιδίων εσόδων
Με σωστή διαχείριση και κατανομή, καταφέραμε να πληρώσουμε μέρος των παλαιών οφειλών
Επιχορηγήσαμε το ΠΑΚΠΟ πέραν της επιχορήγησης μέσω των ΚΑΠ προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι κοινωνικές δομές με ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τη ΣΑΤΑ του 2011
Εντείναμε τον έλεγχο με το νεοσύστατο γραφείο προμηθειών για πλήρη διαφάνεια και οικονομία κλίμακος
Σήμερα μπορούμε να έχουμε κ α θ η μ ε ρ ι ν ή εικόνα της οικονομικής θέσης του Δήμου.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιστά και εδώ οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τους υπαλλήλους για την προσπάθεια που καταβάλουν, ενώ οι βασικές του αρχές εξακολουθούν να διέπουν την οικονομική λειτουργία του δήμου και να αποτελούν απαράβατους όρους.
Ο δήμος τηρεί άψογα τους κανόνες χρηστής και διαφανούς οικονομικής διαχείρισης, και εφαρμόζει πιστά τη σχετική νομοθεσία, γεγονός που διαπιστώνεται από τις ελεγκτικές αρχές του κράτους.
Σήμερα ο Δήμος έχει αποκτήσει θεσμική θωράκιση, προγραμματίζει και ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα του, με συστηματικό τρόπο.
Ποιότητα ζωής
Με ρεαλισμό απέναντι στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και τις ανάγκες των κατοίκων που αποτέλεσαν για τη Δημοτική Αρχή προτεραιότητα, προβήκαμε σε εργασίες, επισκευές και συντηρήσεις υποδομών. Εδώ είναι σκόπιμο να αναφέρω τα ποσά που διατέθηκαν για Σ.Α.Τ.Α. τα τρία τελευταία χρόνια, για να κριθούμε έχοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο:
Το 2009 ανήρχετο στο ποσό των 2.927.000 Ευρώ
Το 2010 ανήρχετο στο ποσό του 1.583.000 Ευρώ
Το 2011 η Δημοτική αρχή έλαβε από ΣΑΤΑ 556.000 Ευρώ.
Η δημοπράτηση του έργου ύδρευσης Πλαταρίας – Συβότων – Πέρδικας, αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής.
Πράσινο
Η δημοτική αρχή έχοντας κατανοήσει την τεράστια σημασία του πρασίνου προχώρησε άμεσα σε:
Κλάδεμα δέντρων στην Επικράτεια του Δήμου
Καθαρισμό των χώρων πρασίνου που ήταν εστίες μόλυνσης για περιοχές του Δήμου
Καθαρισμό και αποκατάσταση προς χρήση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Ηγουμενίτσας με έμφαση στο χώρο, απέναντι από τα πλατάνια.
Έχουμε ένα πλήρες σχέδιο κινητοποίησης των πολιτών, όπως ενημέρωση, κίνητρα, υιοθεσία δένδρων και παρτεριών κοντά στα σπίτια τους και δημιουργία συλλόγων προστασίας πρασίνου σε επίπεδο εθελοντισμού που αναπτύσσεται ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο στο Δήμο μας και θα συμβάλλει στη βελτίωση του αστικού πρασίνου και την όσο το δυνατόν αύξησή του.
Καθαριότητα
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ανάγκη μιας καθαρής πόλης. Καθαρή πόλη σημαίνει συνεχής δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και απαιτεί τη δημιουργία μίας ισχυρής συμμαχίας πολιτών και αυτοδιοίκησης. Η καθαριότητα της πόλης μας είναι υπόθεση όλων μας.
Για το σκοπό αυτό έγινε:
Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας καθαριότητας, αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων και της αποτελεσματικότητας τους .
Μέτρα για την Αφισορρύπανση
Συντήρηση και πλύσιμο κάδων
Αύξηση ποσοστών απορριμμάτων για την ανακύκλωση
Δεν πρέπει να παραλείψω εδώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και για μια ακόμη φορά όλες τις εθελοντικές οργανώσεις, ομάδες ανθρώπων και πρωτοβουλίες πολιτών ( στην Ηγουμενίτσα τα Σύβοτα την Πλαταριά την Πέρδικα το Μαργαρίτι κλπ) που συνέβαλαν τα μέγιστα στην καλή εικόνα που παρουσίασε ο τομέας καθαριότητας.
Ο Πήχης στην καθαριότητα του Δήμου είναι αρκετά ψηλά και φέτος φιλοδοξούμε να τον ανεβάσουμε ψηλότερα.
Οχήματα
Έγινε ουσιαστική «ταυτοποίησης» του στόλου οχημάτων διότι
Δεν ήταν πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2011.
Δεν είχαν περάσει Τεχνικό Έλεγχο.
Υπήρχαν για ορισμένα από αυτά αναδρομικά τέλη κυκλοφορίας σε βάθος 10 ετίας
Σήμερα ό λ α τα οχήματα έχουν υποστεί το Τεχνικό Έλεγχο που προβλέπεται και έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2012.
Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα αυτό γιατί ουσιαστικά κινηθήκαμε με ίδια μέσα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας (καθαριότητα – αγροτική οδοποιία – διάνοιξη δρόμων και γενικότερες παρεμβάσεις).
Μόνο από την αλλαγή του χώρου στάθμευσης του στόλου και φύλαξη του χώρου αυτού, αποφύγαμε σημαντικές φθορές και κλοπές σε καύσιμα και άλλα υλικά που δυσχέραιναν την ομαλή λειτουργία του και που προκαλούσαν σημαντική οικονομική ζημία.
Επιπλέον ετοιμάζουμε ένα σύγχρονο χώρο στάθμευσης των οχημάτων και μηχανοστάσιο στον Άγ. Δημήτριο Γραικοχωρίου
Δημιουργούμε ανεξάρτητο γραφείο κίνησης οχημάτων.
Δημοτική Αστυνομία
Πέραν των παραβάσεων και των ελέγχων που βεβαιώθηκαν, η Δημοτική Αστυνομία υποβοηθώντας το έργο των υπηρεσιών του Δήμου πραγματοποίησε 104 αυτοψίες που συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες εκθέσεις στους τομείς της Υπαίθριας διαφήμισης, τη ρίψη απορριμμάτων, τις καταλήψεις των κοινόχρηστων χώρων, το υπαίθριο εμπόριο, τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας κλπ.
Σημαντικό έργο επίσης έχει γίνει στον τομέα των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. ( καταγράφηκαν 113, αποσύρθηκαν 21 και απομακρύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες τα υπόλοιπα.)
Έχει αναπτυχθεί σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα που είχε σαν αποτέλεσμα κοινές επιτυχημένες αποστολές. ( Εκδήλωση Special Olympics, Γύρος της πόλης, Ποδηλατοδρομίες, Κατασχέσεις εμπορευμάτων κλπ)
Επιπλέον η δημοτική αστυνόμευση έχει επεκταθεί κατά τους θερινούς μήνες στα δημοτικά διαμερίσματα Πλαταριάς, Συβότων και Πέρδικας,
Παιδεία Πολιτισμός Αθλητισμός
Στον Τομέα της Παιδείας όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν κατακερματισμό των δομών της Παιδείας με σχολικές Επιτροπές σε κάθε σχολείο στην Α/ θμια & Β/θμια εκπαίδευση.
Έγινε η συγχώνευση τους σε δύο (2 ) όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Η καινοτομία μας για τη εφαρμογή ενιαίων προμηθειών με διαγωνισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων επέφερε μεγάλη οικονομία στις δαπάνες, από την προηγούμενη κατάσταση προμηθειών ανά σχολείο.
Για τον πολιτισμό εφαρμόστηκε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτισμού, που θα ενώνει τους πολίτες της στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, δημιουργώντας μία κοινή συνείδηση και αίσθηση πολιτισμού.
Σκοπός δεν είναι απλώς η διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά η βιωματική καλλιέργεια κουλτούρας και παιδείας. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς συνειδητά απορρίπτουμε τις πολυδάπανες εκδηλώσεις θεάματος, γιατί στόχος μας είναι να δημιουργούμε ουσιαστικές δράσεις πολιτισμού πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να «χτίσουμε» μια νέα πολιτιστική ταυτότητα.
Με τη βοήθεια χορηγών και εθελοντών, πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα κάνουμε ακόμα πιο ελκυστικό πολιτιστικά το Δήμο Ηγουμενίτσας.
Να τον αναδείξουμε τόσο, ώστε η συμμετοχή στις πολιτιστικές δράσεις της να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.
Τέλος βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη των πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου μας.
Στον τομέα του Αθλητισμού, πεποίθησή μας είναι πως η άθληση αποτελεί μία διέξοδο υγείας και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες και ομάδες του πληθυσμού. Η σύγχρονη πόλη οφείλει να παρέχει στους πολίτες της, τις ιδανικότερες συνθήκες μαζικού και αγωνιστικού αθλητισμού και προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκατε.
ΠΑΚΠΟ
Το ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΟ προήλθε από συγχώνευση 19 πρώην Νομικών προσώπων τις 03-06-2011
Μαζί με τα υπέρογκα χρέη του ανέλαβε και μια τεράστια ευθύνη για το λόγο ότι τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύτηκαν είχαν τελείως διαφορετικά αντικείμενα και σκοπούς.
Παράλληλα με τη συγχώνευση έγινε και μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού(14 ατόμων) από την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Ηγουμενίτσας. Οι ανωτέρω εργαζόμενοι έχουν τοποθετηθεί ανάλογα με την ειδικότητά τους σε αντίστοιχες θέσεις του ΝΠΔΔ . Επιπλέον στο Νομικό πρόσωπο μεταφέρθηκαν τα προγράμματα Βοήθεια στο σπίτι και συγκεκριμένα εννέα δομές που καλύπτουν τον ευρύτερο Καλλικρατικό Δήμο καταφέρνοντας μετά από αντίξοες συνθήκες και τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους που στερούνταν επί τρία συναπτά έτη.
Όσον αφορά τα 5 πρώην νομικά πρόσωπα του Δήμου μας δηλαδή Παιδικούς σταθμούς, αθλητικό οργανισμό, Πνευματικό κέντρο, Φιλαρμονική και ΚΑΠΗ , το νέο ΝΠΔΔ ασχολήθηκε με λιγότερους πόρους και ανέδειξε μεμονωμένα το καθένα για την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, των εργαζομένων αλλά και του κοινωνικού συνόλου με νοικοκύρεμα, διαφάνεια και αξιοκρατία.
Μέριμνα του ήτανε και είναι η δημιουργία νέων θεσμών, η εξέλιξη των υπαρχόντων η φροντίδα και προστασία από την μικρή έως την Τρίτη ηλικία, η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη, η αγωγή και πρόληψη, η οικογενειακή φροντίδα σε καθημερινή βάση αλλά και η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός ως ιδέα και στήριγμα για το μέλλον.
Με τη φιλοσοφία αυτή το ΠΑΚΠΟ πραγματοποίησε δράσεις και εκδηλώσεις τη χρονιά που πέρασε.
Ειδικά :
Το Αθλητικό Τμήμα οργάνωσε και πραγματοποίησε 12 δράσεις στην επικράτεια του Δήμου
Το Πολιτιστικό Τμήμα οργάνωσε και πραγματοποίησε σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους 30 εκδηλώσεις
Επίσης συντηρεί και επισκευάζει το Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» το οποίο διατηρεί καθαρό και σε άριστη κατάσταση. Οι πόρτες του «Πάνθεον» είναι ανοιχτές και διατέθηκε καθημερινά σε όλους τους συμπολίτες μας και τους φορείς που το ζήτησαν για πάσης φύσεως εκδηλώσεις.
Το τμήμα της Σχολής Χορού αφού οργανώθηκε και στελεχώθηκε για πρώτη φορά επίσημα, λειτουργεί σε καθημερινή βάση, με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και γονέων με τμήματα παραδοσιακού χορού και Μοντέρνου χορού
Το Τμήμα Παιδικών σταθμών έχει υπό την εποπτεία του 11 παιδικούς σταθμούς
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μετέφερε σε δικό του κτίριο τον παιδικό σταθμό Ν.Σελεύκειας αφού το επισκεύασε καταλλήλως.
Μεταφέρθηκε στην περιοχή του Δ.Δ Λαδοχωρίου ο Παιδικός σταθμός προκειμένου να καλύψει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και να φιλοξενήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό νηπίων σε νέο κτίριο το οποίο είναι και πιο λειτουργικό αλλά και πιο οικονομικό στο μίσθωμά του.
Το νομικό πρόσωπο μερίμνησε για τον έγκαιρο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου παρά την περικοπή του αριθμού των ατόμων από το Υπουργείο με αποτέλεσμα να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Οι προσλήψεις έγιναν με κριτήρια ΑΣΕΠ δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια και στη νομιμότητα για πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση
Αποτέλεσμα των ανωτέρω παρατηρήθηκε μείωση του προϋπολογιζόμενου κόστους σε σχέση με προηγούμενα έτη παρά την αυξητική τάση των τιμών διότι προβήκαμε σε ανοικτούς διαγωνισμούς των προς προμήθεια ειδών που αφορούν τα συσσίτια των παιδικών, τις λειτουργικές ανάγκες καθώς και την υγιεινή των κτιρίων
Επιπλέον υλοποιούνται από την αρμόδια υπηρεσία του ΠΑΚΠΟ εννέα δομές « Βοήθειας στο σπίτι». Ένα πρόγραμμα που σημαντικό για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που έχουν πραγματική ανάγκη Βοήθειας, ιδιαίτερα μέσα στο κοινωνικο- οικονομικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας.
Τέλος σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία έπρεπε να διαχειριστούμε υπεύθυνα και με ευαισθησία τη δομή των ΚΑΠΗ.
Σε συνεργασία με τα μέλη όλων των δομών ΚΑΠΗ του Δήμου μας, πραγματοποιήθηκαν 12 εκδρομές, συνεργασίες με φορείς και υπηρεσίες και άλλες δράσεις, προς όφελος των ηλικιωμένων που συμμετέχουν στις δομές αυτές.
Κυρίες και κύριοι
Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, ο δήμος Ηγουμενίτσας, οφείλει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του και ταυτόχρονα να διεκδικήσει ένα ευοίωνο, βιώσιμο και ανθρώπινο μέλλον για τους πολίτες του.
Επιδίωξη και στόχος μας είναι ένας ισχυρός, ανεξάρτητος, δημοκρατικός, συμμετοχικός και προπαντός ανθρωποκεντρικός Δήμος που θα καταστεί μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας, με σεβασμό και αγάπη για τον άνθρωπο, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου.
Έχοντας την πεποίθηση ότι η αποψινή διαδικασία πρέπει να είναι πεδίο δημιουργικού διαλόγου, περιμένω την καλόπιστη κριτική σας και τις απόψεις σας με μεγάλο ενδιαφέρον.»
Δευτερολογία Δημάρχου
« Κατ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τις τοποθετήσεις σας, στην αρχική μου ομιλία. Το πλήθος και η ποιότητα των τοποθετήσεων σας, δείχνουν αν μη τι άλλο την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας για όσα γίνονται στο Δήμο.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω τη συνεργασία που είχα με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους για την επίλυση προβλημάτων και την υιοθέτηση εκ μέρους μου αρκετών προτάσεών.
Επέλεξα να εφαρμόσω ένα σύστημα διοίκησης του Δήμου που δεν βασίζεται στο
« Δημαρχοκεντικό μοντέλο», αλλά σε ένα μοντέλο συνεργασίας, με το διάλογο και την πρωτοβουλία να έχουν πρωτεύοντα θέση σε αυτό.
Από την πρώτη μέρα, άφησα την πολιτική μου ιδεολογία έξω από την πόρτα του Δημαρχείου. Κράτησα τους φίλους, τους συγγενείς και τους κουμπάρους μου, στο επίπεδο των κοινωνικών μου σχέσεων και δεν αποτέλεσαν «βαρίδι» στη λήψη των αποφάσεων μου. Δεν είναι τυχαίο πως η μεγαλύτερη κριτική που μου ασκήθηκε είναι από αυτούς, που πιθανόν με την εκλογή μου να πίστευαν ότι θα έχουν διαφορετική μεταχείριση. Με την τακτική μου αυτή, ήδη έχω απολέσει τη φιλία μερικών από αυτούς.
Θεωρώ στη σημερινή διαδικασία πως οι τοποθετήσεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τον ίδιο τον απολογισμό μου.
Γιατί επισημαίνουν τα τυχόν λάθη και τις παραλήψεις μας
Γιατί στις τοποθετήσεις σας εμπεριέχονται και προτάσεις
Γιατί εν τέλει πολλές φορές η τοποθέτηση ή η επισήμανση έχουν μεγαλύτερη αξία από την απάντηση.
Όλα αυτά δίνουν προστιθέμενη αξία στο λόγο σας και με δεσμεύουν να καταβάλλω μεγαλύτερη προσπάθεια.
Σε όσα θέματα δεν μπορώ να καλύψω με τη δευτερολογία μου, είμαι στη διάθεση σας, οποιαδήποτε μέρα, οποιαδήποτε ώρα για περαιτέρω εξηγήσεις επί των πεπραγμένων. Άλλωστε τα δημοτικά συμβούλια που εμπεριέχουν και στοιχεία των πεπραγμένων μας, μεταδίδονται απ΄ευθείας και καλύπτονται διεξοδικά από τους Δημοσιογράφους της περιοχής. Στο σημείο αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες ενημέρωσης που προσφέρουν στους συμπολίτες μας.»

http://www.vdella.com/politiki/3486-2012-02-23-13-27-56.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: