Μνημόνιο 2: Παρελθόν οι ρυθμίσεις φόρων

Διαβάστε τι περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο για φόρους και συναλλαγές με την εφορία
Τέλος στις περαιώσεις και ρυθμίσεις φόρων βάζει το Μνημόνιο 2 που ψηφίστηκε τη Κυριακή.
Σύμφωνα με το "Βήμα", δε πρόκειται να δοθεί καμία φορολογική αμνηστία όσο διαρκεί το νέο μνημόνιο.
Έτσι, οι ρυθμίσεις τύπου περαίωσης για εισοδήματα, ακίνητα και άλλες φορολογίες αποτελούν παρελθόν και άρα όσοι φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να ελεγχθούν.
Παράλληλα, σημειώνει το δημοσίευμα "δεν θα δοθεί καμία παράταση στις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν και αφορούν την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα".


Μάλιστα, στο νέο μνημόνιο προβλέπονται και μία σειρά μέτρα τα οποία στόχο έχουν να μην επισκέπτονται οι πολίτες τις εφορίες αλλά όλες οι διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως, συμπληρώνει η εφημερίδα.
"Στο πλαίσιο αυτό θα καθιερωθεί η υποχρεωτική πληρωμή φόρων μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. Δηλαδή μετρητά στα γκισέ των ταμείων των εφοριών τέλος!", τονίζει.
"Η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διευρύνσεως των βάσεων, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μία βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων. Αυτή η μεταρρύθμιση σχετίζεται με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος εταιριών και τον ΦΠΑ, τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας καθώς και τις κοινωνικές εισφορές και θα διατηρήσει τη σχετική φορολογική επιβάρυνση από εμμέσους φόρους", αναφέρεται στο Μνημόνιο 2.
Σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση θα θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, η κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιαμέσων σταδίων μέχρις ότου κατατεθεί η μεταρρύθμιση.
Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.
"Η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα θέσει αρχές για την διεκπεραίωσή τους (Πρώτο Τρίμηνο του 2012) και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο (Δεύτερο Τρίμηνο του 20120 μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος εκάστου μήνα", αναφέρει.
Εντείνονται οι έλεγχοι περί φοροδιαφυγής
Παράλληλα, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει του ελέγχους επί των μεγάλης οικονομικής επιφάνειας φορολογουμένων, των φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θα επισπεύσει την επίλυση θεμάτων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα ενσωματώσει επιτυχέστερα εργαλεία/μεθόδους κατά του ξεπλύματος χρημάτων εντός της στρατηγικής.
Αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα
Σύμφωνα με με το "Βήμα", θα γίνουν οι παρακάτω αλλαγές:
* Αυξάνει το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές για να επιταχύνει την εκτέλεση των ελέγχων που τελούν εν προόδω (τέλος Μαρτίου 2012)
*Επιταχύνει η διαδικασία πρόσληψης έτσι ώστε να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα προσωπικού) (τέλος Απριλίου 2012) με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012 μέσα στα πλαίσια των συνολικών ορίων προσλήψεων του δημοσίου
8Απομακρύνονται τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση (Ιούνιος 20120, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου υπηρεσιακής απόδοσης και της αντικαταστάσεως διευθυντών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης
*Συνεχίζει η συγκέντρωση και η συγχώνευση εφοριών. Περισσότερες από 200 τοπικές εφορίες οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012
*Διακόπτονται οι πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές σε εφορίες οι οποίες θα αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε ο χρόνος του προσωπικού να αποδεσμεύεται και να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας (έλεγχοι, επιβολή εισπράξεων και συμβουλές προς φορολογουμένους) (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012)
Η δημιουργία ενός νέου συστήματος Πληροφορικής εμπεριέχει τα ακόλουθα κύρια βήματα αναφορικά με τις νέες εφαρμογές κέντρου δεδομένων, web-facing και υποστηρικτικές (back-office):
*Ο μηχανοτεχνικός εξοπλισμός [hardware] του νέου κέντρου δεδομένων θα είναι εγκατεστημένος και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012
*Εικοσι επιπλέον νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Αυτές αφορούν κυρίως φόρους οι οποίοι παρακρατούνται στην πηγή
*Σχεδιασμός και εφαρμογή βάσεως δεδομένων και εφαρμογών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012
*Οκτώ υπολειπόμενες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012. Εδώ περιλαμβάνονται έντυπα τα οποία υποβάλλονται αργοπορημένα με πρόστιμο, φόροι ακίνητης περιουσίας και διαχείριση ΦΠΑ
*Ελεγχοι συστήματος και χρηστών, επιμόρφωση χρηστών και μεταφορά όλων των εφοριών στην συγκεντροποιημένη βάση δεδομένων: μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012
*Λειτουργική χρήση της νέας υποδομής Πληροφορικής από όλες τις εφορίες: 1 Ιανουαρίου 2013
Για την ενίσχυση του πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής για την φορολογική διοίκηση, η Κυβέρνηση θα προβεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, στα ακόλουθα:
*Θα αναμορφώσει την μονάδα οικονομικών επιθεωρήσεων η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων (Ιούνιος 2012)
*Θα ενεργοποιήσει την διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων (Ιούνιος 2012)
*Θα ζητήσει από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης να ελέγξει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών (Ιούνιος 20120
*Θα θεσπίσει διαδικασίες για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσεως (Ιούνιος 2012)
*Θα βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς (Ιούνιος 2012)
*Θα εκπονήσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς (Σεπτέμβριος του 20120
Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα ορίσει τις εξουσίες που θα μεταβιβασθούν από το πολιτικό επίπεδο στην φορολογική διοίκηση. Αυτές οι εξουσίες θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο πάνω σε καίριες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Η Κυβέρνηση επίσης θα εντείνει τον έλεγχο επί των τοπικών εφοριών από τα κεντρικά γραφεία, και θα καλύψει την θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας (Μάρτιος 2012).
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται εξ ολοκλήρου και αντικαθίσταται από απλούστερη νομοθεσία (το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια: