«Πόλεμος» αγωγών πάνω από την Ήπειρο

Σε εξέλιξη η μάχη για το φυσικό αέριο- Σχέδια και για νέους αγωγούς
Αγωγοί πάνε και έρχονται πάνω από την Ελλάδα με το ενεργειακό ζήτημα να βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε τόσο έντονα στο προσκήνιο και με την Ήπειρο να αποτελεί λόγω της γεωπολιτικής της θέσης αλλά και του υπεδάφους της έναν παράγοντα- κλειδί.
Από τη μία οι αγωγοί φυσικού αερίου κι από την άλλη η πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου, έχουν κάνει... καθημερινότητα τα ζητήματα της ενέργειας.
Ο ελληνο-ιταλικός αγωγός που θα διασχίσει την Ήπειρο για να οδεύσει προς την Ιταλία, παραμένει ίσως το πιο ώριμο έργο προς υλοποίηση σε σχέση με τα ανταγωνιστικά σχέδια. Η τύχη όλων των προτάσεων θα κριθεί τους δύο επόμενους μήνες με το Αζερμπαϊτζάν να καλείται να αποφασίσει σε ποιον αγωγό θα διοχετεύσει τις μεγάλες ποσότητες αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2.


Η τύχη του ελληνο-ιταλικού αγωγού θα κριθεί σε διεθνές γεωπολιτικό επίπεδο με όλα τα μεγάλα συμφέροντα να συγκρούονται. Κρίσιμο μέγεθος θα είναι οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορέσει να πείσει ότι θα διοχετεύσει στην αγορά της Ευρώπης. Γιατί όλα γι' αυτήν την αγορά γίνονται και με επιπλέον πλεονέκτημα την αγωνιώδη αναζήτηση της Ευρώπης για ενεργειακούς δρόμους που θα σπάνε το ρώσικο μονοπώλιο.
Ο επικεφαλής της IGI Poseidon, Έλιο Ρουτζέρι, σε διεθνές συνέδριο για το φυσικό αέριο στη Βιέννη τόνισε ότι ο αγωγός ITGI είναι το μόνο έργο ικανό να εξασφαλίσει μια τελική επενδυτική απόφαση προτού ξεκινήσει η παραγωγή της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Ο ITGI προγραμματίζεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση ως το 2013, πολύ πριν από την έναρξη της παραγωγής του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, η οποία αναμένεται το 2017, σημείωσε.
Και... South Stream
Από την άλλη το τοπίο είναι πολύ ρευστό. Στις 26 Ιανουαρίου το διεθνές οικονομικό δίκτυο Bloomperg μετέδωσε την πληροφορία ότι η η Gazprom ενδέχεται να κατασκευάσει τον αγωγό South Stream διά μέσω της Ελλάδας, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα. Μπορεί αυτό να σημαίνει έναν δεύτερο αγωγό στην Ελλάδα και την Ήπειρο;
Η Αλβανία
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εκτιμά με δηλώσεις του θα εισρεύσουν στην Αλβανία επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την υλοποίηση του έργου του άλλου αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) που επιδιώκει να γίνει αυτός ο Νότιος Διάδρομος για την Ευρώπη.
Όπως είπε σε κομματική συγκέντρωση τους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση του έργου, στην οποία, όπως είπε, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Μπερίσα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.
Ο αγωγός TAP θα έρχεται ως τη Θεσσαλονίκη κι από εκεί θα οδεύει στην Αλβανία με υποθαλάσσια σύνδεση στη συνέχεια στην Ιταλία. Μέτοχοι του αγωγού αυτού είναι η ελβετική EGL (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).
Το πετρέλαιο
Στο μέτωπο του πετρελαίου τώρα, ο αρμόδιος Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από την αξιοποίηση Υδρογονανθράκων, πρέπει να αποτελέσουν το βασικό στοιχείο ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που θα στηρίξει σε βάθος δεκαετιών το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, κατά το αντίστοιχο πρότυπο της Νορβηγίας και ταυτόχρονα θα δώσει τεράστια γεωοικονομική ώθηση και αναβάθμιση στη χώρα, μέσα από την επίλυση βασικών προβλημάτων της εθνικής οικονομίας.
Μιλώντας στην Πάτρα σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, την Παρασκευή για την εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων εξήγησε:
«Η διακηρυγμένη θέση της Νορβηγίας ότι οι πετρελαϊκοί πόροι ανήκουν στο Νορβηγικό λαό και ότι αυτοί θα πρέπει να διαχειρίζονται κατά τρόπο που να ωφελείται το σύνολο της Νορβηγικής κοινωνίας, αποτέλεσε το θεμέλιο της διαχείρισης των πετρελαϊκών πόρων των τελευταίων 50 χρόνων. Το 1973 στη Λευκή Βίβλο με τις «10 εντολές περί πετρελαίου» η Νορβηγική Κυβέρνηση και το Νορβηγικό Κοινοβούλιο, συνομολόγησαν ότι οι «πετρελαϊκοί πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας ποιοτικά καλύτερης κοινωνίας σε μια μακροπρόθεσμη βάση».

http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=37161:lr-----&catid=26&Itemid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια: