Περίεργη κλοπή σε Βυζαντινό Μοναστήρι

Την Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς στην Άρτα, ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής στοχοποίησαν άγνωστοι ιερόσυλοι. Οι άγνωστοι μπήκαν νύχτα στο Μοναστήρι και αφαίρεσαν τάματα που είχαν αφιερώσει οι πιστοί και επτά ασημένια καντήλια.
Η κλοπή καταγγέλθηκε από τις καλόγριες στην Ασφάλεια Άρτας και από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος των κλοπιμαίων είχαν πεταχτεί στο προαύλιο του μοναστηριού.

Αυτό που εντυπωσιάζει την Αστυνομία είναι ότι οι άγνωστοι δεν πήραν κανένα από τα ιερά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, αλλά περιορίστηκαν σε τάματα και καντήλια. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου ή Κάτω Παναγίας (γνωστότερη ως Κάτω Παναγιάς) ή της οδού της βρύσεως όπως παλιότερα αναφέρεται στις πηγές, είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Περάνθη, σε ειδυλλιακή τοποθεσία δίπλα στον ποταμό Άραχθο.
Ιδρύθηκε το 1250 από τον δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Δούκα και τη σύζυγό του, μετέπειτα Αγία, Θεοδώρα. Η ίδρυσή της συμπίπτει με την περίοδο που ήκμαζε το Δεσποτάτο της Ηπείρου.
Το όνομα Κάτω Παναγιά, δόθηκε στη μονή για να διακρίνεται σε σχέση με την Παρηγορήτισσα, η οποία είναι κτισμένη σε ψηλότερο επίπεδο απ΄ αυτό της μονής.

http://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/11288-2012-02-14-17-51-17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: