210 κλίνες «χάνουν» τα νοσοκομεία της Ηπείρου

Μείωση των κλινών και συνενώσεις κλινικών φέρνει στο σύνολο των νοσοκομειακών υπηρεσιών της Ηπείρου η πρόταση αναδιάταξης του ΕΣΥ, που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Πριν μερικές ημέρες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε προαναγγείλει το «νέο ΕΣΥ», με συνενώσεις νοσοκομείων και κλινικών, και μειώσεις των κλινών. Στόχος του νέου υγειονομικού χάρτη είναι η εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ ως το τέλος του 2014 το ποσό, που συνολικά θα κερδίσει το κράτος, θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Βασικές αρχές της πρότασης είναι η αποτελεσματική και ισότιμη κάλυψη της πρόσβασης σε ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τον πολίτη – ασθενή, η νέα, λειτουργική, βιώσιμη αρχιτεκτονική των μονάδων του ΕΣΥ για τη βέλτιστη κατανομή των εισροών του, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, η βελτίωση της χρησιμοποίησης των υπηρεσιών υγείας και των πόρων του ΕΣΥ για καλύτερα αποτελέσματα, η βελτίωση της αποδοτικότητας της σχέσης εισροές/εκροές, με παράλληλη ικανοποίηση των στόχων νομοθετημένων (Καλλικράτης) ή άλλων παρεμβάσεων.
Οι αλλαγές της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, με βάση την πρόταση του Υπουργείου, αφορούν το σύνολο των νοσοκομειακών υπηρεσιών της Ηπείρου. Στην πρόταση εντοπίζονται συνενώσεις νοσοκομείων και κλινικών, αλλά και μειώσεις των κλινών.

Τι προβλέπεται στην Ήπειρο
Σύμφωνα με την πρόταση της αναδιάταξης, το Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» θα έχει κοινή διοίκηση με το Νοσοκομείο Φιλιατών. Ακόμη, τα νοσοκομεία σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα θα έχουν μόνο διοικητή, καθώς καταργείται ο θεσμός των υποδιοικητών σε αυτές τις μονάδες.
Στόχος της πρότασης είναι να διαμορφωθούν Νοσοκομεία – Συγκροτήματα με κοινό διοικητή και διοικητικό συμβούλιο.
Αίσθηση προκαλεί η μείωση των κλινών, που προτείνεται στο σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας. Για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προτείνεται μείωση των κλινών από 877 σε 790, για τα νοσοκομεία «Γ. Χατζηκώστα» και Φιλιατών, που προβλέπεται να έχουν κοινή διοίκηση, προτείνεται η μείωση από 377 και 86 αντίστοιχα σε 324 και 76. Συνολικά ο αριθμός τους μειώνεται από 423 σε 400.
Στο Νοσοκομείο Άρτας προτείνεται η μείωση των κλινών από 236 σε 208, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας από 120 σε 90, και στο Νοσοκομείο Λευκάδας από 80 σε 66.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη συνένωση κλινικών στις νοσοκομειακές μονάδες. Πρόκειται για κλινικές που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων.
Συνολικά έξι μονάδες συνενώνονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τη συνένωση της Μονάδας Οξέων Ψυχιατρικών Περιστατικών με το Τμήμα Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου, της Μονάδας Καρδιοχειρουργικής και του Τμήματος Θώρακος Καρδιάς σε Θωρακοχειρουργική Μονάδα Καρδιοχειρουργικής, της Μονάδας Μετεγχειρητικής Ανάνηψης με το Τμήμα Χειρουργικής, και της Ειδικής Μονάδας Λοιμωδών Νόσων με την Παθολογική Κλινική Α’ και Β’.
Ακόμη, προβλέπεται η συνένωση της Μονάδας Παιδοορθοπεδικής με τη Μονάδα Παιδοχειρουργικής, ενώ αλλαγές προτείνονται στις Μονάδες Περιτοναϊκής Κάθαρσης και Στεφανιαίων Νόσων.
Δύο κλινικές προτείνεται να συνενωθούν στο Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», και ειδικότερα η Α’ και Β’ Παθολογική Κλινική, και η Μονάδα Στοματικής Γναθοπροσωποχειρουργικής με την Μονάδα Γναθοχειρουργικής. Στο Νοσοκομείο Φιλιατών προβλέπεται η συνένωση της Κλινικής ΩΡΛ με την Οφθαλμολογική Κλινική.
Στο Νοσοκομείο Άρτας προβλέπεται η συνένωση της Κλινικής ΩΡΛ με την Ουρολογική Κλινική, και η Νευροχειρουργική με την Οφθαλμολογική Κλινική. Ως προς το Νοσοκομείο Πρέβεζας προτείνεται η συνένωση της Ορθοπεδικής Κλινικής με την Ουρολογική, και στο Νοσοκομείο Λευκάδας η Κλινική ΩΡΛ με την Οφθαλμολογική.
Η πρόταση προβλέπει ακόμη την μετατροπή των Κέντρων Υγείας Δερβιζιάνων και Αγνάντων από Α’ σε Β’, ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία.

Τα οικονομικά οφέλη
Το Υπουργείο Υγείας στοχεύει με τις παραπάνω αλλαγές να πετύχει οικονομίες κλίμακας για όλο το σύστημα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών και τη μείωση του λειτουργικού και διοικητικού κόστους. Επιπρόσθετα θα επιτευχθεί καλύτερη χρήση της δυναμικότητας του συστήματος υγείας (κλίνες), με αποτέλεσμα και τη μείωση της δαπάνης για τις χρησιμοποιούμενες κλίνες, μιας και η επιβάρυνση των δαπανών ανά μονάδα παραγόμενης υπηρεσίας είναι μικρότερη σε μονάδες με υψηλά ποσοστά κάλυψης σε σχέση με ποσοστά κάλυψης κάτω του 70%.
Το ετήσιο διοικητικό και λειτουργικό κόστος Νοσοκομείων – Κ.Υ. ΕΣΥ για το 2011 εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 2,4 δισεκ. €. Τα προαναφερόμενα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος κατά 7,5% λόγω και των οικονομιών κλίμακας και να οδηγήσουν εν τέλει σε συνολική μείωση του κόστους ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την χρονική περίοδο 2012 -2015.
Η μείωση αυτή περιλαμβάνει αντίστοιχη μείωση στις διαθέσιμες κλίνες 4%, εκτίμηση που αποτελεί το ελάχιστο της πρόβλεψης (περίπου 1400 κλίνες), και μπορεί να επεκταθεί στο 8% (άνω των 2800 κλινών), και θα οδηγήσει με τη σειρά της σε επιπρόσθετη εξοικονόμηση ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Τα δημοσιονομικά οφέλη που θα επιτευχθούν κατά τη διάρκεια των ετών 2012 - 2014 θα αρχίσουν να φαίνονται ήδη κατά το ήμισυ (75 εκατ. ευρώ) εντός της χρονικής περιόδου 2012-2013.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9168:210--lr----&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: