Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέλαβε o Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέλαβε σήμερα το μεσημέρι ο Καθηγητής Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Η τελετή έγινε στην αίθουσα τελετών Γ. Μυλωνάς, παρουσία εκατοντάδων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, των προέδρων των Τμημάτων και των Κοσμητόρων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
Ο απερχόμενος πρύτανης Ιωάννης Γεροθανάσης παρέδωσε το διάσημο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο νέο πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, παρουσία των απερχόμενων αντιπρυτάνεων (Γ. Παπαγεωργίου, Δ. Στεφάνου και Σ. Λουκάς) και των νέων αντιπρυτάνεων (Γ. Καψάλης, Β. Μαυρέας και Ι. Λαγαρής), εκπροσώπων φορέων του νομού και πολλών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Στην αίθουσα τελετών «Γ. Μυλωνάς» παραβρέθηκαν από νωρίς ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, ο εκπρόσωπος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Παντελής Κολόκας, ο δήμαρχος Παμβώτιδας Βαγγέλης Πήχας και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακόμη βρέθηκαν πρόεδροι τμημάτων και κοσμήτορες σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και δεκάδες μέλη ΔΕΠ και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τον λόγο έλαβε αρχικά ο απερχόμενος πρύτανης Ιωάννης Γεροθανάσης, κάνοντας τον απολογισμό της θητείας της πρυτανικής αρχής τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε θέματα διδακτικής ανάπτυξης και έρευνας.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Γεροθανάσης την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εσωτερικής αξιολόγησης του ιδρύματος, στην ίδρυση και την μετονομασία τμημάτων, στην διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην βελτίωση των υποδομών για την φοιτητική μέριμνα, στην κατασκευή νέων κτιρίων για τα νέα τμήματα και στην οικονομικά εύρωστη λειτουργία του ιδρύματος.
Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του Πανεπιστημίου στη δύσκολη οικονομική συγκυρία με τις περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό και τα προβλήματα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ήδη οι περικοπές ξεπερνούν το 20%, προκαλώντας ανησυχία για την δυνατότητα λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
Λίγο πριν παραδώσει το διάσημο του Πανεπιστημίου και το κλειδί της πρυτανείας ο κ. Γεροθανάσης ευχαρίστησε τα μέλη της συγκλήτου και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια και δήλωσε «παρών» στο πλευρό της νέας πρυτανικής αρχής για την στήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα στηρίξει και από τη νέα του θέση ως μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Με τη σειρά του ο νέος πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ανέφερε τους στόχους και το όραμα της νέας πρυτανικής αρχής για την διασφάλιση ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου με κυρίαρχα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά. Αν και αναγνώρισε τις δυσκολίες της σημερινής περιόδου, όπου και η νέα πρυτανική αρχή αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, μετέφερε τη διάθεση όλων για προσφορά και συνεργασία με στόχο το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα του ασύλου, την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και την προβολή του εκπαιδευτικού ιδρύματος στην τοπική κοινωνία.
Κάθε επιτυχία στο νέο έργο ευχήθηκε με σχετική επιστολή της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» προς τον νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την ανάληψη των καθηκόντων του. Άλλωστε ο Τρ. Αλμπάνης μέχρι πρόσφατα ήταν δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων, όμως παραιτήθηκε για την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρύτανης.
Μεταξύ άλλων τονίζεται: «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της χώρας, αποτελεί για την περιοχή μας όχι μόνο πυλώνας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας αλλά και μοχλό ανάπτυξης. Είναι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ολόκληρη την Βαλκανική και μαζί να καταστήσει τα Γιάννινα πρωτεύουσα των γραμμάτων! Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ως δημοτικός σύμβουλος κόσμησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και είμαστε σίγουροι ότι με τις γνώσεις, την εμπειρία, την εργατικότητα, την μεθοδικότητα και τους άξιους συνεργάτες του θα διαγράψει μία λαμπρή πορεία και στο Πανεπιστήμιο. Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» έχει στις προτεραιότητές της, την εμβάθυνση της συνεργασίας του Δήμου με το Πανεπιστήμιο και στους στόχους της είναι να αξιοποιήσει το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της ηπειρωτικής πρωτεύουσας ως τον επίσημο επιστημονικό της σύμβουλο για καίρια ζητήματα του νέου Δήμου Ιωαννιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: