Σιδερένια χωράφια!

Κακώς στάλθηκε το μήνυμα και χειρότερα ελήφθη από τους αγρότες, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στα χωράφια τους για παραγωγή ηλιακού ρεύματος. Με λίγα λόγια συστήνεται στους αγρότες να… σπείρουν τα χωράφια τους με σίδερο, αλουμίνα και γυαλί για να τα ΄κονομήσουν, υποσχόμενοι γενναία χρηματοδότηση, αγορά της παραγόμενης ενέργειας, λαγούς και πετραχήλια!
Κι αυτοί οι άνοες και απληροφόρητοι, αλλά χειραγωγημένοι πολίτες τους άκουσαν και γέμισαν παραγωγικές εκτάσεις, πλούσιες και γόνιμες, με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Πού, σε τόπους υψηλής παραγωγικότητας, δίπλα σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους δείχνοντας την ασχήμια τους, εκεί που κάποτε βλέπαμε πράσινο και γεωργικές καλλιέργειες που ομόρφυναν το τοπίο και μας απέδιδαν σημαντικά προϊόντα διατροφής.
Χάθηκαν τόσα άγονα μέρη, απέραντες εκτάσεις σε ξεροβούνια και απομακρυσμένες περιοχές να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά; Αλήθεια πως δόθηκαν τόσες άδειες σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας; Αποχαρακτηρίστηκαν αυτές οι εκτάσεις κι αν «ναι» με ποιόν νόμο, από ποιους και για πιο λόγο και σκεπτικό;
Είναι δυνατόν όταν το μέλλον ανήκει στην παραγωγή τροφίμων και ειδών διατροφής πάσης φύσεως να καταστρέφονται γόνιμες εκτάσεις; Θα μεριμνήσει κάποιος ώστε να σταματήσει ένα ακόμα απαράδεκτο φαινόμενο, αυτό της προχειρότητας, που ευδοκιμεί όσο τίποτε άλλο στη χώρα μας, πριν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις;
Καλή και χρήσιμη και επωφελής για το περιβάλλον είναι η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αρκεί οι εγκαταστάσεις τους να μην προσβάλλουν, αλλοιώνουν και ασχημίζουν το περιβάλλον, να μην καταστρέφουν την πανίδα και χλωρίδα, να μη μεταβάλλουν το μικροκλίμα της περιοχής και βέβαια να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όσων κατοικούν πλησίον αυτών και των διερχομένων.
Μπάμπης Αρτινός


Δεν υπάρχουν σχόλια: