Εμπορικό διαστημικό σταθμό σχεδιάζει ρωσική κοινοπραξία

Ξενοδοχείο σε τροχιά

Ρωσική ιδιωτική ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με κρατική βιομηχανία διαστημικών συστημάτων για την εκτόξευση του πρώτου εμπορικού διαστημικού σταθμού σε περίπου έξι χρόνια.
Το ιδιωτικό συγκρότημα θα είναι «ένα άνετο ξενοδοχείο σε τροχιά, σχεδιασμένο ειδικά για τουρίστες» δήλωσε ο Σεργκέι Κοστένκο, διευθύνων σύμβουλος της Orbital Technologies, με έδρα τη Μόσχα.


«Θα είναι πιο άνετος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επειδή δεν θα υπάρχει περιττός επιστημονικός εξοπλισμός» εξήγησε. Πρόσθεσε πάντως ότι το τροχιακό συγκρότημα θα φιλοξενεί και επιστήμονες και επιστημονικά πειράματα.

Ο σταθμός θα έχει χωρητικότητα επτά ατόμων όταν εκτοξευτεί το πρώτο τμήμα του γύρω στο 2016, αργότερα όμως θα μπορούσε να επεκταθεί με την εκτόξευση περισσότερων υπομονάδων, είπε ο Κοστένκο.

Για την υλοποίηση του σχεδίου η Orbital Technologies συνεργάζεται με την κρατική RKK Energia, η οποία κατασκευάζει τα ρωσικά Soyuz και τα σκάφη ανεφοδιασμού Progress που εξυπηρετούν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, από την οποία θα μισθώνει εξέδρες εκτόξευσης η κατασκευαστική κοινοπραξία, ανακοίνωσε ότι ο σταθμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον ISS.

Η Ρωσία συμμετέχει σήμερα στο πρόγραμμα του ISS μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τη NASA και τις διαστημικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Επιπλέον, η Ρωσία συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία Space Adventures, η οποία οργανώνει τα ταξίδια αναψυχής που έχουν πραγματοποιήσει ελάχιστοι εκατομμυριούχοι τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων της NASA το 2011, και μέχρι να αναπτυχθεί νέο αμερικανικό σκάφος, τα ρωσικά Soyuz θα είναι τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες από και προς τον ISS.

Το δικό της διαστημικό σταθμό έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει και η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: