800 επιχειρήσεις δεν έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ

Είναι εξόχως αποκαλυπτική της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες επιχειρήσεις του νομού Ιωαννίνων, λόγω της οικονομικής κρίσης και των επιδράσεων αυτής, η λίστα που έχει στα χέρια της η Β’ ΔΟΥ μετά τον έλεγχο και την διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με την μη απόδοση ΦΠΑ.

Η οικονομική κρίση χτυπά όλα τα επαγγέλματα ανεξαιρέτως και αυτό αποτυπώνεται στην υστέρηση των εσόδων, επομένως και στις δηλώσεις ΦΠΑ που είτε δεν αποδίδεται είτε δε δηλώνεται καν! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Β’ ΔΟΥ Ιωαννίνων και τα οποία παρουσίασε μιλώντας στην «Ε» ο προϊστάμενος Αλ. Φαρμάκης ανέρχονται περίπου στον αριθμό των 800 οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην Β’ ΔΟΥ οι οποίες δεν έχουν αποδώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ από το 2004 μέχρι και το 2010!
Ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Β’ ΔΟΥ διήρκεσε περίπου δύο εικοσιτετράωρα και εδώ και λίγες ημέρες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται τα σχετικά ειδοποιητήρια στις επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν γνώση των συνεπειών του νόμου, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στην εξόφληση, με διάφορους τρόπους, των οφειλών τους.
Όπως σημείωσε ο κ. Φαρμάκης γίνεται η σχετική υπενθύμιση της υποχρέωσης κάθε επιχειρηματία, που θα πρέπει να ανταποκριθεί εάν επιθυμεί στη συνέχεια να ενταχθεί και σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
«Για να ενταχθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος. Είναι ένας φόρος ξένος σε αυτούς, καταβάλλεται από τους πολίτες και είναι φόρος που πρέπει να αποδοθεί στο κράτος. Δυστυχώς, κάποιοι τον οικειοποιούνται. Όσοι δεν ανταποκριθούν, δε θα τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων και τα ποσά θα τους καταλογιστούν, μαζί με τις προσαυξήσεις που προβλέπονται», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Β’ ΔΟΥ θα προταθούν διευκολύνσεις στον τρόπο αποπληρωμής για την σταδιακή απόδοση του ΦΠΑ, χωρίς υπερβολικές επιβαρύνσεις.
Ευθύνες στον μηχανισμό ελέγχου
Παρόλα αυτά, το γεγονός πως υπάρχουν επιχειρήσεις από το 2004 μέχρι και το 2010, που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, θέτει ένα βασικό και θεμελιώδες ερώτημα, για τον ελεγκτικό μηχανισμό τα προηγούμενα χρόνια και για τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν προκειμένου να αποδοθεί ο ΦΠΑ και να ενημερωθούν σχετικά οι οφειλέτες.
Ο κ. Φαρμάκης απέφυγε να απαντήσει και να τοποθετηθεί γενικότερα για την λειτουργία του μηχανισμού τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως πριν από μερικούς μήνες στην επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου στα Γιάννινα και στην συνάντηση που είχε με τους προϊσταμένους των εφοριών της Ηπείρου, έγινε ειδική αναφορά στην υστέρηση εσόδων που παρουσίαζε η Β’ ΔΟΥ Ιωαννίνων…
Η περαίωση επί… δικαίων και αδίκων
Καταλήγοντας ο κ. Φαρμάκης χαρακτήρισε μια καλή αφετηρία την διαδικασία της περαίωσης για τους επιχειρηματίες που έχουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις και εκκρεμότητες, προκειμένου να ξεκινήσουν από την αρχή, μέσα σε αυτό το καθεστώς δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
«Είναι βέβαια μια πρακτική που γίνεται επί δικαίων και αδίκων, όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια διαδικασία τακτοποίησης εκκρεμοτήτων και νέου ξεκινήματος για τις επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις, ειδικά εάν επιβεβαιωθεί η αρχική διάθεση του υπουργείου να γίνει η περαίωση σε μεγάλη έκταση επιχειρήσεων με μικρά ποσά πληρωμής. Αν επιβεβαιωθούν παράλληλα και οι πληροφορίες ότι στην περαίωση θα ενταχθούν και οι περιπτώσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τότε θα έχουμε μια καλή αφετηρία για πολλές επιχειρήσεις», κατέληξε.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2457:800------&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: