Τι προτείνουν για την Ήπειρο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

Τις θέσεις τους, τις οποίες χαρακτηρίζουν και ως σημεία διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης για τις περιφερειακές εκλογές, πάνω σε θέματα ενέργειας, μεταφορών, χωροταξικού σχεδιασμού και υδάτινων πόρων δημοσιοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ηπείρου.
Για την ενέργεια, οι Οικολόγοι Πράσινοι προκρίνουν ένα μορατόριουμ στα πυρηνικά σχέδια της Αλβανίας και τον αποκλεισμό της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό. Έμφαση δίνουν στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για οικιακή χρήση, στον αποκλεισμό υδροηλεκτρικών έργων άνω των 5 MW, στη μετατροπή όλων των δημόσιων και βιομηχανικών κτιρίων σε ενεργειακά αυτόνομα και βιοκλιματικά εντός πενταετίας, στη δημιουργία ειδικού γραφείου για την ενέργεια στην Περιφέρεια και σε ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, όπως και στο να μπει φρένο στις αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων σε ορεινούς όγκους.
Για το κεφάλαιο των μεταφορών, υπενθυμίζουν τη σιδηροδρομική Εγνατία και προτείνουν τραμ και ποδηλατόδρομους στα τέσσερα αστικά κέντρα, προμήθεια ηλεκτρικών μέσων μαζικής μεταφοράς και προαστιακούς σιδηρόδρομους.
Για τον χωροταξικό σχεδιασμό, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν μια σειρά προτάσεων. Εκτός από την προστασία των ιστορικών κέντρων και την προώθηση της ανακύκλωσης, προτείνουν την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, την εφαρμογή ρυθμιστικού σχεδίου και στις τέσσερις μεγάλες πόλεις, όπως και να μπει φρένο στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Επιπλέον, ζητούν να θεσμοθετηθούν και η περιοχή του Γράμμου-Πωγωνίου ως εθνικό πάρκο, μαζί με το νέο εθνικό πάρκο Τζουμέρκων-Περιστερίου, να ενταχθούν στα μνημεία της Unesco το Ζαγόρι και η αρχαία Δωδώνη, να συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για την προστασία της βιοποικιλότητας της Ηπείρου, αλλά και να επανεξεταστεί το πρόγραμμα «Πίνδος», στο πλαίσιο του οποίου, όπως λένε, υπήρξε άσκοπη διάνοιξη ορεινών όγκων και απόληψη αδρανών υλικών από κοίτες ποταμών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν τις θέσεις τους και για τους υδάτινους πόρους δίνοντας προτεραιότητα στην άμεση εφαρμογή σχεδίου απορρύπανσης στον Καλαμά, στον Αμβρακικό και στην Παμβώτιδα. Εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση των δεδομένων ποιότητας νερών (τα οποία να δημοσιοποιούνται), προστασία της κοίτης του Αράχθου, άμεση εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης σε κάθε πόλη αποκλείοντας τη μεταφορά νερού, επανεξέταση των αδειών ιδιωτικών εταιριών εμφιάλωσης και απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό με παράλληλο επανέλεγχο των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Τερόβου.
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/8168/2010-09-29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: