Σε θέσεις μάχης στις τέσσερις πρωτεύουσες

Τα τελευταία ονόματα για τους συνδυασμούς τους, αναζητούν οι επικεφαλής των παρατάξεων σε όλη την Ήπειρο, καθώς η βδομάδα που διανύουμε, όπως φαίνεται, θα είναι αυτή των ανακοινώσεων. Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών μπαίνει πλέον σε άλλη φάση και σταδιακά οι τόνοι ανεβαίνουν.
Το τοπίο ουσιαστικά έχει ξεκαθαρίσει, ειδικότερα στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου, όπου η αναμέτρηση έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ενάμισι περίπου μήνα πριν τις εκλογές, κι αυτό που προβληματίζει όλους είναι το μειωμένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και ο κίνδυνος της μεγάλης αποχής, πράγμα διόλου συνηθισμένο σε τοπικές εκλογές.




Βέβαια ο χρόνος είναι αρκετός προκειμένου ο κόσμος να κινητοποιηθεί και να πάρει ενεργά μέρος στην εκλογική διαδικασία, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές –δημοτικές και περιφερειακές- είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον του τόπου.
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Στο Δήμο Ιωαννιτών το τοπίο των υποψηφιοτήτων έχει ξεκαθαρίσει πλήρως. Πέντε υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των κατοίκων του νέου δήμου, ωστόσο ο τρίτος ισχυρός πόλος, αυτή την φορά απουσιάζει. Πέραν των ψηφοδελτίων του Νίκου Γκόντα και Φίλιππα Φίλιου, κανένα από τα υπόλοιπα τρία δεν έχει προοπτικές να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το περιθώριο να κριθούν οι εκλογές ακόμη και την πρώτη Κυριακή.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, με το Νίκο Γκόντα επικεφαλής για τρίτη φορά, θα ανακοινώσει ψηφοδέλτιο την ερχόμενη Τετάρτη στις επτάμιση το βράδυ, στο ξενοδοχείο Du Lac. Πολλά από τα στελέχη που ταυτίστηκαν με την συγκεκριμένη παράταξη αυτή την φορά απουσιάζουν από την μάχη. Νέα πρόσωπα που παρουσιάζονται και ως τα φαβορί της αναμέτρησης του Νοεμβρίου είναι ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Γρηγόρης Γκίκας και ο επιχειρηματίας Βασίλης Χήτος, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο.
Το 2006, για το Νίκο Γκόντα μπορεί να ήταν όλα εύκολα. Από τότε όμως πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια και σήμερα πηγαίνει προς τις εκλογές χωρίς τον αέρα του άφθαρτου και πετυχημένου, αλλά με δεκάδες προβλήματα εντός και εκτός του πολιτικού του χώρου.
Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Φίλιππα Φίλιο θα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιό της εντός των επομένων ημερών. Ονόματα με εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά και πολλά νέα πρόσωπα εντάσσονται στις δυνάμεις της, καταθέτοντας την δική τους πρόταση για το νέο δήμο. Το εκλογικό κέντρο της παράταξης έχει ανοίξει και λειτουργεί στην οδό Πυρσινέλλα.
Πέραν του ΠΑΣΟΚ, την υποψηφιότητα του Φίλιππα Φίλιου στηρίζουν κι άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις και πολιτικοί χώροι με στόχο να επαναλάβουν το 1990. Την συστράτευση δηλαδή όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων που θα σημάνει μία νέα πορεία για το δήμο.
Στο Δήμο Ιωαννιτών το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Τασούλα, και αυτό που διαφαίνεται είναι η απουσία από την αυτοδιοικητική μάχη, αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος.
Το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ψηφοδέλτιο της Λαικής Συσπείρωσης πάντως, μπορεί να είναι αυτό που θα στείλει την αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο ή θα την κρίνει στην πρώτη Κυριακή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Χρήστο Μαντά επικεφαλής του σχήματος, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες βρίσκονται στα τοπικά συμβούλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πλήρες ψηφοδέλτιο του Δήμου Ιωαννιτών χρειάζονται 236 υποψήφιοι, όμως μπορεί να κατατεθεί και με τους μισούς περίπου από αυτούς.
Τέλος άλλα αριστερά σχήματα κατεβαίνουν με υποψήφιο τον Στέφανο Σκοπούλη.
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΣ
Στο Δήμο της Άρτας το προεκλογικό τοπίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητα του σημερινού Νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου, ο οποίος έχει ανακοινώσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου του. Από τον ίδιο πολιτικό χώρο όμως κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο ο Κώστας Παπάζογλου. Δίπλα του μάλιστα έχει στελέχη που παραδοσιακά στήριζαν τη Νέα Δημοκρατία, όμως βρίσκονται απέναντι στον σημερινό νομάρχη, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συμπόρευσης.
Ο Γιάννης Παπαλέξης μπορεί να πήρε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, όμως δεν έχει την στήριξη του σημερινού δημάρχου της Άρτας Πάνου Οικονομίδη. Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένας από τους εν ενεργεία συμβούλους δεν παρέστη στην παρουσίαση ψηφοδελτίου του κ. Παπαλέξη ενώ αφήνεται εύσχημα να διαρρεύσει ότι ο νυν δήμαρχος γέρνει προς Παπαβασιλείου.
Ισχυρή είναι η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη, που έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ερείσματα σε άλλους χώρους. Πολλοί δε, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κ. Γεροβασίλη να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να περάσει στο δεύτερο γύρο, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει εύκολα στην τελική νίκη.
Την υποψηφιότητα του Κώστα Παπαιωάννου στηρίζει τέλος στο Δήμο της Άρτας το ΚΚΕ.
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Στο Δήμο Ηγουμενίτσας οι βασικοί πρωταγωνιστές της μάχης είναι ο νυν Νομάρχης Βασίλης Γιόγιακας και ο Γιώργος Κάτσινος που έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιόγιακας θα πρέπει μέχρι τις εκλογές να καταφέρει να συνενώσει τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται, αυτόν της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να δώσει την μάχη με αξιώσεις. Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου ολοκληρώνεται εντός των ημερών και σίγουρα αυτό θα αποτελέσει ένα κριτήριο για την έκβαση της αναμέτρησης.
Ο Γιώργος Κάτσινος είναι από τα αυτοδιοικητικά πρόσωπα που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Και εκείνος βρίσκεται στην διαδικασία ολοκλήρωσης του ψηφοδελτίου, αναζητώντας αυτούς που θα προσδώσουν δυναμική και κύρος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τις δικές του επιλογές, είναι πιθανό να υπάρξει κι άλλο ψηφοδέλτιο εξ αριστερών, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Δήμα.
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Και στο Δήμο Πρέβεζας η αναμέτρηση λαμβάνει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρήθηκε αρκετά μέχρι να καταλήξει στο πρόσωπο που θα στηρίξει. Κι αφού κατέληξε στην υποψηφιότητα του Δημάρχου Λούρου Χρήστου Μπαίλη, διαπιστώνει ότι αυτή αμφισβητείται εκ των έσω. Στην πόλη της Πρέβεζας υπάρχει απροθυμία συστράτευσης, ενώ οι επιλογές για την στελέχωση ψηφοδελτίου στον σημερινό Δήμο Ζαλόγγου, χαρακτηρίζονται από όλους ως επιλογές ήττας. Ακόμη όμως και στην έδρα του, τον Δήμο Λούρου φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς έχει απώλειες προς τα αριστερά και κυρίως προς τον υποψήφιο του ΚΚΕ Βαγγέλη Τσοβίλη.
Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Νίτσας, δημοτικός σύμβουλος και συνεργάτης του Μιλτιάδη Κλάπα, διαψεύδει τελικά όσους υποστήριζαν ότι δεν θα φτάσει μέχρι τέλους. Ήδη έχει θέσει σε λειτουργία το εκλογικό του κέντρο και καταρτίζει το ψηφοδέλτιο. Κατά πολλούς μπορεί να είναι ο ρυθμιστής των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση πάντως απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψήφων με τον κ. Μπαίλη και με δεδομένη την κρίση που έχει επέλθει στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ μπορεί το ψηφοδέλτιό του να ενδυναμωθεί περαιτέρω.
Ο κ. Στέργιος Γιαννάκης είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις αρχές Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε δύο μήνες αργότερα να ανακοινώσει την στήριξή της. Είναι αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης καθώς βρίσκει ανταπόκριση πέραν του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Το γεγονός δε ότι πρόκειται για άφθαρτο και νέο πρόσωπο, αποτελεί και το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα καθώς ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα της κοινής γνώμης για ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου.

http://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/6324-2010-09-27-01-37-34.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: