Η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της στην Αλβανία

Η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της, ως εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, το 2009, τη στιγμή που ο όγκος εμπορίου της Αλβανίας με τις υπόλοιπες χώρες καταγράφει μείωση, σύμφωνα με τη μελέτη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, για το εξωτερικό εμπόριο της Αλβανίας.
Ουσιαστικά, η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό εμπορικό εταίρο της Αλβανίας που διεύρυνε το εμπορικό του πλεόνασμα κατά 11,3%, αύξησε τη συνολική αξία εξαγωγών του κατά 5,8% και ταυτόχρονα μείωσε σχεδόν κατά ένα τέταρτο τις εισαγωγές του κατά -23,7%.


Όπως προκύπτει, η μείωση των εξαγωγών προς την Ελλάδα (-23,7%) και την Ιταλία (-7%) δεν συνοδεύτηκε από σημαντικές μειώσεις στα σχετικά μερίδια, αφού το μερίδιο των εξαγωγών της Αλβανίας προς την Ελλάδα μειώθηκε μόνο κατά 1,5%, σε σχέση με το 2008 και το αντίστοιχο μέγεθος για την αγορά της Ιταλίας αυξήθηκε, περίπου κατά 1%, αγγίζοντας το 62%.
Οι εξαγωγές της Αλβανίας σε Ελλάδα και Ιταλία για το 2009, αντιστοιχούν περίπου στο 70% της συνολικής αξίας των αλβανικών εξαγωγών με την Ιταλία να αποτελεί τον πρώτο προορισμό των αλβανικών προϊόντων (62,6% επί της συνολικής αξίας των αλβανικών εξαγωγών) και την Ελλάδα να κατέχει μερίδιο 7,2% επί της αξίας των αλβανικών εξαγωγών. Η Ιταλία, με μερίδιο 34,6% επί της αξίας των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας και η Ελλάδα, με μερίδιο 14,7%, παρέμειναν, το 2009, οι σημαντικότερες αγορές για τα αλβανικά προϊόντα.Σημαντικό μερίδιο κατέχουν, επίσης, η Τουρκία (5,7%), η Κίνα (5%) και η Γερμανία (4,9%).
Τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου περιλαμβάνονται στη μελέτη, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη στρογγυλοποίηση (των στοιχείων) του έτους 2009 από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας (INSTAT).
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=

Δεν υπάρχουν σχόλια: