
Ουσιαστικά, η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό εμπορικό εταίρο της Αλβανίας που διεύρυνε το εμπορικό του πλεόνασμα κατά 11,3%, αύξησε τη συνολική αξία εξαγωγών του κατά 5,8% και ταυτόχρονα μείωσε σχεδόν κατά ένα τέταρτο τις εισαγωγές του κατά -23,7%.
Όπως προκύπτει, η μείωση των εξαγωγών προς την Ελλάδα (-23,7%) και την Ιταλία (-7%) δεν συνοδεύτηκε από σημαντικές μειώσεις στα σχετικά μερίδια, αφού το μερίδιο των εξαγωγών της Αλβανίας προς την Ελλάδα μειώθηκε μόνο κατά 1,5%, σε σχέση με το 2008 και το αντίστοιχο μέγεθος για την αγορά της Ιταλίας αυξήθηκε, περίπου κατά 1%, αγγίζοντας το 62%.
Οι εξαγωγές της Αλβανίας σε Ελλάδα και Ιταλία για το 2009, αντιστοιχούν περίπου στο 70% της συνολικής αξίας των αλβανικών εξαγωγών με την Ιταλία να αποτελεί τον πρώτο προορισμό των αλβανικών προϊόντων (62,6% επί της συνολικής αξίας των αλβανικών εξαγωγών) και την Ελλάδα να κατέχει μερίδιο 7,2% επί της αξίας των αλβανικών εξαγωγών. Η Ιταλία, με μερίδιο 34,6% επί της αξίας των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας και η Ελλάδα, με μερίδιο 14,7%, παρέμειναν, το 2009, οι σημαντικότερες αγορές για τα αλβανικά προϊόντα.Σημαντικό μερίδιο κατέχουν, επίσης, η Τουρκία (5,7%), η Κίνα (5%) και η Γερμανία (4,9%).
Τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου περιλαμβάνονται στη μελέτη, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη στρογγυλοποίηση (των στοιχείων) του έτους 2009 από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας (INSTAT).
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου