Στην Βουλή ο αγωγός φυσικού αερίου

Το θέμα της χωροθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, το οποίο είχε συζητηθεί αναλυτικά κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Σταύρου Καλογιάννη στην Ηγουμενίτσα, έφεραν στη Βουλή οι Ηπειρώτες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Στ. Καλογιάννης, Κώστας Παπασιώζος (Ν. Άρτας) και Δημήτρης Τσουμάνης (Ν. Πρέβεζας).
Συγκεκριμένα στην Ερώτησή τους αναφέρουν:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την χωροθέτηση του αγωγού φυσικού αερίου καθώς και των εγκαταστάσεων μέτρησης και συμπίεσης, στη θέση «Βαρικό» της Πέρδικας Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αιφνιδίασε τους Θεσπρωτούς καθώς το Υπουργείο υποτίθεται ότι συζητούσε μαζί τους.
Υπενθυμίζουμε ότι προ έτους, όταν οι κάτοικοι της περιοχής και οι Φορείς του Νομού Θεσπρωτίας είχαν ξεσηκωθεί κατά της χωροθέτησης του αγωγού και των σχετικών εγκαταστάσεων στην τουριστική περιοχή των ακτών της Πέρδικας Θεσπρωτίας, οι αρμόδιοι τομεάρχες Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, με απίστευτη επιπολαιότητα και ανευθυνότητα διαβεβαίωναν επί τόπου τους κατοίκους ότι: «Θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως στην περιοχή της Πέρδικας και των Συβότων, όπου έχει ήδη αναπτυχθεί ένας πυλώνας ανάπτυξης όπως ο Τουρισμός δεν είναι δυνατόν να προγραμματίζονται έργα που αντιστρατεύονται την βιωσιμότητα και την παραπέρα ανάπτυξη του τομέα αυτού»!
Και συνέχιζαν: «Πιθανή εγκατάσταση του αγωγού δεν αποκλείει στο μέλλον η περιοχή να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο με τη δημιουργία και άλλων αγωγών, τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με συνέπεια την πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων»!
Ίδια θέση διατύπωσε με ψήφισμά της η αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας, που πρόσκειται στο κυβερνόν κόμμα, μικρό διάστημα πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009.
Παρ' όλα αυτά, μόλις το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την Κυβέρνηση, κίνησε αμέσως τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του αγωγού.
Άλλωστε την ίδια ακριβώς τακτική είχε ακολουθήσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και για τον ΧΥΤΑ Νομού Ιωαννίνων, όταν τα στελέχη του διαβεβαίωναν τους κατοίκους του Ελληνικού ότι την επομένη των εκλογών το έργο του ΧΥΤΑ θα ακυρωνόταν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Το έργο όχι μόνον δεν ακυρώθηκε αλλά, αντιθέτως, ολοκληρώθηκε.
Ο εμπαιγμός των Ηπειρωτών από την «πράσινη», κατά τα άλλα, Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο». Οι τρεις βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς:
• Εάν εξέλιπαν οι λόγοι που επικαλούνταν μόλις προ έτους οι τότε τομεάρχες και σημερινοί Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την μη χωροθέτηση του αγωγού και των εγκαταστάσεων στην Πέρδικα Θεσπρωτίας;
• Γιατί τα Υπουργεία δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους των Νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, απ' όπου διέρχεται ο αγωγός, για την απόφασή τους να εγκρίνουν τη χωροθέτηση, αλλά αντιθέτως τους ενέπαιζαν μέχρι την προχθεσινή ανακοίνωση της απόφασης από το Υπ. Περιβάλλοντος;
• Δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ ζήτησε την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων μέτρησης, συμπίεσης καθώς και των βοηθητικών μονάδων στην θέση «Βαρικό», οι γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών (Εφορείες αρχαιοτήτων, Δ/νση Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ, κλπ) ποια θέση αφορούσαν;
• Ποια η άποψη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου για την χωροθέτηση;
• Έχουν γίνει άλλες ενέργειες, κατά το τρέχον έτος, από πλευράς Υπουργείων και ΔΕΠΑ (π.χ. προμήθεια αγωγών);
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποιο το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν τα Υπουργεία για την υλοποίηση των έργων;
Παράλληλα, οι τρεις βουλευτές ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή όλη η σχετική αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείων, ΔΕΠΑ, Περιφέρειας Ηπείρου και αρμοδίων Υπηρεσιών που γνωμοδότησαν επί του έργου.
http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/6334-2010-09-28-06-39-58.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: