ΚΕΠ για εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και νέες επενδύσεις στην Πρέβεζα

Προσπάθεια για να περιοριστεί η γραφειοκρατία

Κέντρο Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης Νέων Επιχειρηματιών θα λειτουργήσει το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Πρέβεζας. Η υφυπουργός κ. Θεοδώρα Τζάκρη ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Δήμαρχο Μιλτιάδη Κλάπα για την ίδρυση του Κέντρου αυτού στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται ο υποψήφιος επιχειρηματίας προκειμένου να συγκεντρώνει όλα τα απαιτούμενα για την χορήγηση της άδειας δικαιολογητικά.
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος της Πρέβεζας θα είναι ένα από τα 50 σημεία σε όλη την χώρα όπου το Υπουργείο Εσωτερικών θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο κέντρο που θα παρέχει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, τις εγκρίσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα χορηγούν άδειες για όλες τις υπηρεσίες που απελευθερώνονται βάσει της Οδηγίας 123/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε πρώτη φάση η αδειοδότηση περιλαμβάνει 220 επαγγέλματα. Η αδειοδότηση αυτών των επαγγελμάτων, οι διαδικασίες για την οποία θα ομογενοποιηθούν για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι δυνατόν να γίνεται χωρίς τη φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων και μέσω της ηλεκτρονικής πύλης «Ερμής», στην οποία θα αναρτηθεί και ο σχετικός κατάλογος.
Στα 50 υπό σύσταση ΚΕΠ τόσο η εγκρίσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και η αδειοδότηση των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται, θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά από τους υπαλλήλους σε διάστημα ολίγων ημερών, καθώς έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να επικοινωνούν οι ίδιοι με τα κατά τόπους επιμελητήρια, τις ΔΟΥ και τα πρωτοδικεία, ώστε να ολοκληρώνουν τις αναγκαίες διαδικασίες.
Ο έλεγχος νομιμότητας δεν θα διενεργείται εκ των προτέρων, όπως γίνεται σήμερα, με αποτέλεσμα να χρονοτριβούν οι εγκρίσεις, αλλά εκ των υστέρων, όταν θα λειτουργούν ήδη οι επιχειρήσεις.
Επιπλέον στόχος της κυβέρνησης είναι τα υπό σύσταση Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων να διαδραματίσουν και ρόλο «Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης», η σύσταση των οποίων προβλέπεται από την Οδηγία 123/2006 της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να απελευθερώσουν όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα και να μεριμνήσουν για την άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αδειοδότησή τους.
Από κοινού με την πύλη «Ερμής», θα λειτουργούν ως κέντρα πληροφόρησης και ολοκλήρωσης διαδικασιών που είναι σε θέση να εξυπηρετούν από απόσταση και με ηλεκτρονικά μέσα παρόχους, αποδέκτες υπηρεσιών αλλά και φορείς που δραστηριοποιούνται και έχουν αρμοδιότητες σε τομείς παροχής υπηρεσιών. Για αυτόν τον λόγο έχουν προγραμματιστεί και παρεμβάσεις στη λειτουργία τους τόσο σε επίπεδο ηλεκτρονικών διασυνδέσεων με άλλους φορείς ,εθνικούς ή ευρωπαϊκούς, όσο και σε επίπεδο επιμόρφωσης και κατάρτισης των υπαλλήλων.
Εκτός από την αδειοδότηση των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία απλούστευσης και ανασχεδιασμού των διαδικασιών χορήγησης άδειας σε παρόχους υπηρεσιών, γεγονός που έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί και τις πρώτες αντιδράσεις από ομάδες επαγγελματιών που θεωρούν ότι θίγονται δικαιώματα και πλεονεκτήματα τα οποία ενδεχομένως απολαμβάνουν σε σχέση με επαγγελματίες άλλων κρατών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση, παρά ταύτα, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει απαρέγκλιτα σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθήσει τη λογική που λέει ότι μετά την καταγραφή και την αξιολόγηση των διαδικασιών αδειοδότησης από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, θα υπογραφούν σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το ποιες από αυτές θα απλουστευθούν.
Στη συνέχεια θα ενσωματωθούν οι διαδικασίες στην πύλη «Ερμής» με στόχο τη γρήγορη και ηλεκτρονική διεκπεραίωσή τους.
Σε ποια επαγγέλματα θα χορηγούνται άδειες
1. Άδεια γομωτή - πυροδότη
2. Άδεια εκτέλεσης και συντήρησης εγκαταστάσεων καυστήρων υγρών καυσίμων
3. Άδεια εργοδηγού - μηχανολόγου
4. Άδεια ηλεκτρολόγου Α' ειδικότητας
5. Άδεια ηλεκτρολόγου Γ' ειδικότητας
6. Άδεια ηλεκτρολόγου Δ' ειδικότητας
7. Άδεια ηλεκτρολόγου Στ' ειδικότητας
8. Άδεια ηλεκτρολόγου θεάτρου
9. Άδεια ηλεκτροσυγκολλητή
10. Άδεια θερμαστή - αρχιθερμαστή
11. Άδεια οξυγονοκολλητή
12. Άδεια πρακτικού μηχανικού κινητηρίων μηχανών
13. Άδεια σχεδιαστή μηχανουργού
14. Άδεια για εγκαταστάσεις αερίων καυσίμων
15. Άδεια ψυκτικού
16. Άδεια τεχνολόγου ηλεκτρολόγου
17. Άδεια υδραυλικού
18. Άδεια χειριστή μηχανημάτων έργου με θερμική ή ηλεκτροκίνητη μηχανή
19. Άδεια χειριστή μηχανημάτων κινηματογράφου
Με τα κέντρα αυτά το Υπουργείο Εσωτερικών φιλοδοξεί να κάμψει την γραφειοκρατία που σήμερα συναντά ο υποψήφιος επιχειρηματίας με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να λειτουργεί αποτρεπτικά στην ίδρυση ενεών επιχειρήσεων.
Καταρχήν συμφωνήθηκε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Νέων Επιχειρηματιών να συστεγαστεί με το Δημοτικό ΚΕΠ ενώ ο κ .Κλάπας επεσήμανε ότι ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του καινοτόμου αυτού θεσμού


Δεν υπάρχουν σχόλια: