Ήρωες και αντιήρωες

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Στις 31 Ιουλίου ενεστώτος έτους εγκαινιάστηκε το νέο στάδιο Θεσπρωτικού Πρεβέζης, στο οποίο δόθηκε το όνομα της καταγόμενης από την περιοχή αθλήτριας Κατερίνας Θάνου.
Ήταν για μένα μεγάλη η έκπληξη διαβάζοντας την είδηση, όπως ήταν και μεγάλη η τιμή που επιφυλάχτηκε στην κ. Θάνου, η οποία μαζί με το συναθλητή της Κώστα Κεντέρη συγκλόνισαν το πανελλήνιο και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα με το τροχαίο ατύχημα που τους συνέβη, κατά δήλωσή τους, παραμονές των ολυμπιακών αγώνων του 2004 που διεξήχθησαν στη χώρα μας.


Ατύχημα το οποίο έγινε αφορμή όχι μόνο να μη λάβουν μέρος στους αγώνες αλλά και να εγερθούν πολλά ερωτηματικά γι΄αυτό, εξαιτίας του οποίου ασκήθηκε δίωξη εναντίον των δύο αθλητών για ψευδή αναφορά προς τις αρχές, καθώς και για ηθική αυτουργία στα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και παράβασης καθήκοντος. Μαζί τους στο εδώλιο θα καθίσει και ο πρώην προπονητής τους Χρήστος Τζέκος, κατηγορούμενος για παραβιάσεις του νόμου περί ναρκωτικών –προμήθεια, εισαγωγή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών- και επτά γιατροί του ΚΑΤ για παράβαση καθήκοντος.
Υπενθυμίζομαι πως το αμφισβητούμενο τροχαίο δηλώθηκε ενώ οι δύο αθλητές αναζητούνταν προκειμένου να παρουσιαστούν στη διεθνή επιτροπή αντιτόπινγκ κοντρόλ. Όταν το γεγονός της τιμητικής διάκρισης προς την Κατερίνα Θάνου έλαβε υπέρμετρες διαστάσεις, αφού και το όνομά της δόθηκε στο στάδιο και τιμητική πλακέτα της απενεμήθη από το δήμαρχο Θεσπρωτικού παρουσία βουλευτών, τοπικών αρχόντων, πολιτειακών εκπροσώπων και αθλητικών παραγόντων, θεώρησα σκόπιμο να μην ασχοληθώ με το γεγονός. Γιατί θεώρησα πως η μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε δεν τιμούσε κανέναν, ούτε τους διοργανωτές ούτε τους επίσημους συμμετέχοντες.
Και τούτο, αν μη τι άλλο, γιατί θα ήταν φρονιμότερο να περιμένουν την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος της. Και αν μεν υπάρξει αθώωση τότε ας της έκαναν τη μεγάλη τιμή. Αν κριθεί όμως ένοχη τώρα τι θα έχουν να πουν οι επιβραβεύσαντες μια αθλήτρια με καταδίκη εις βάρος της, που έχει να κάνει με μια βαριά κατηγορία; Αλλά θα μου πείτε ποιος θα θυμάται αυτήν την… παρασπονδία που έγινε με τυμπανοκρουσίες και μεγάλη δημοσιότητα, προεκλογικής περιόδου γαρ.
Έρχομαι όμως τώρα να θυμίσω το γεγονός με αφορμή τη νέα αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης μετά από 6 χρόνια, 6ης στη σειρά(!) που έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου λόγω παρέλευσης ωραρίου. Νέα δικάσιμος ορίστηκε η 12 Ιανουαρίου 2011.
Ο κίνδυνος πλέον παραγραφής των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν αθλητές, προπονητής και γιατροί είναι ορατός και το πνεύμα ελεύθερο σε κάθε σκέψη. Και στη θέση της δικής μου τοποθέτησης παραθέτω απόσπασμα άρθρου με τίτλο «Πρωταθλητές στον κυνισμό», του συναδέλφου Αντώνη Καρπετόπουλου, που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη «Καθημερινή» το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου και το οποίο έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα στα αθλητικά της είναι μια χώρα που βασιλεύει περισσότερο και από τη διαφθορά ο κυνισμός. Το στήσιμο του διαιτητή λέγεται «προστασία των επενδύσεων», οι έρευνες για στημένα ματς καταλήγουν σε εισαγγελείς που δεν ασχολούνται, η ηθική θεωρείται κουταμάρα και ντοπέ αθλητές αντιμετωπίζονται σαν ήρωες, εναντίον των οποίων συνωμοτούν οι ξένοι…».
Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Στους κουτόφραγκους όμως και στην εσπερία αφαιρούνται μετάλλια, πρωταθλήματα, ρεκόρ και τιμωρούνται αυστηρά οι ενεχόμενοι σε κολάσιμες πράξεις. Στη δε Ιαπωνία απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών. Βλέπετε εκεί δεν θέλουν κακά πρότυπα για τη νεολαία τους, δεν είναι ευάλωτοι, όπως οι «αλληθωρίζοντες» Έλληνες, σε κάθε ξενόφερτο και προστατεύουν ήθη, έθιμα, υγεία, πολιτισμό.
Ενώ εμείς τους υποδεχόμαστε και τους επιβραβεύομαι με… καράβια, τραμ, στάδια, μετάλλια, χρηματικές απολαβές, θέσεις στο δημόσιο, ακόμα και στήσιμο αγαλμάτων… εν ζωή. Όταν ακόμη σε ορισμένα μέρη της πατρίδας μας δεν δίνουν ούτε το όνομα πατέρα, μητέρας, πεθερού, πεθεράς στα εγγόνια τους όσο είναι ζωντανοί. Εύγε μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: