Στα Γιάννινα ο κατασκευαστής χειροποίητης κιθάρας Christian Stoll

Κοντά σε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές χειροποίητης κιθάρας στον κόσμο, τον Cristian Stoll, έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μουσικοί και μουσικόφιλοι στην έκθεση με κλασικές, ακουστικές και flamengo κιθάρες που φιλοξενείται στο χώρο του NS Guitar Workshop, στην Ελεούσα.
Ο Christian Stoll ήδη βρίσκεται στα Γιάννινα και στο NS Guitar Workshop για να παρουσιάσει στο κοινό όλα τα έγχορδα που κατασκευάζει και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις.
Ο ιδιοκτήτης του NS Guitar Workshop, Σταύρος Ντούκας, που συνεργάζεται με τον Cristian Stoll και είχε την πρωτοβουλία για αυτή την εκδήλωση, τόνισε σε δηλώσεις του στο ITV, πως λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης η έκθεση θα παραμείνει τελικά έως τις 11 Σεπτεμβρίου και ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον πολλοί μουσικοί από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούκα οι χειροποίητες κιθάρες είναι μοναδικές και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες κάθε μουσικού.
«Καταρχήν υπάρχει διαφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται, αν είναι χειροποίητη ή βιομηχανοποιημένη. Οι βιομηχανοποιημένες κιθάρες στοχεύουν στην ποσότητα και το χαμηλό κόστος, ενώ οι χειροποίητες κιθάρες έχουν την «ψυχή» του κατασκευαστή, φτιάχνονται στα μέτρα του πελάτη», σημείωσε.
Ο Cristian Stoll ξεκίνησε να ασχολείται με την κατασκευή μουσικών οργάνων και ιδιαίτερα κιθάρας, από τα μαθητικά του χρόνια, όταν μια μέρα αποφάσισε να επεξεργαστεί την κιθάρα που είχε.
Τελικά η κατασκευή ήταν αυτή που τον κέρδισε, χωρίς ωστόσο να αφήσει στο περιθώριο την τέχνη μιας και για την κατασκευή μιας μοναδικής και καλής, από ακουστική και αισθητική άποψη κιθάρας χρειάζονται και τα δύο.
«Είναι ένα μείγμα τέχνης και τεχνικής», σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως προκειμένου να κατασκευάσει μια κιθάρα για έναν πελάτη, πρέπει να έχει προσωπική επαφή και να τον έχει παρακολουθήσει την ώρα που παίζει κιθάρα.
«Όταν γνωρίζεις τον πελάτη και ξέρεις πως παίζει, πως τοποθετεί τα χέρια, αν χτυπά δυνατά ή απαλά τις χορδές, τότε ξέρεις και πως να τον ικανοποιήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ντούκας, ο γνωστός κατασκευαστής δίνει και τη δυνατότητα στους πελάτες του να επιστρέψουν την κιθάρα. Ο ίδιος ο Cristian Stoll εξήγησε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό του ITV πως τα τελευταία 100 χρόνια
έχουν γίνει λίγα βήματα για την εξέλιξη της κλασικής κιθάρας, από την μορφή που της έδωσε ο Μανουέλ Τόρες στα τέλη του 1800.
Τα τελευταία 20 χρόνια οι μουσικοί άρχισαν να αναζητούν καλύτερη ακουστική με δυνατότερο ήχο, χωρίς την ύπαρξη ενισχυτών.
«Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους κατασκευαστές, όπως να δημιουργείς μια νέα κλασική κιθάρα που είναι λίγο διαφορετική από την προηγούμενη», τόνισε ο κ. Stoll, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν σκέφτηκε την μαζική παραγωγή μουσικών οργάνων.
«Δεν μπορείς να συμπεριφερθείς σε ένα κομμάτι ξύλου με τον ίδιο τρόπο όταν κάνεις μαζική παραγωγή. Σκοπός μου είναι να φτιάξω μια καλή κιθάρα και όχι πολλές κιθάρες», υπογράμμισε.
http://www.anex.gr/((aMq6eSQqywEkAAAAYjg0MDY2OTktNGNhYy00M2QxLWI4NDItOTlkZTNiYWZmMTI1xyrl_I4X91GxMMFIGvGk3l74-381))/ShowArticle.aspx?ID=2832

Δεν υπάρχουν σχόλια: