Οριστικά εκτός το τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας

Εκτός μηχανογραφικού δελτίου έμεινε τελικά το Τμήμα Οπτικής - Οπτομετρίας που επρόκειτο να λειτουργήσει από την προσεχή ακαδημαϊκή περίοδο στο Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, όπως άλλωστε είχε αποφασίσει η Υπουργός Παιδείας στα μέσα του Φλεβάρη, για αναστολή λειτουργίας 7 συνολικά τμημάτων ΤΕΙ.
Η λειτουργία του τμήματος Οπτικής - Οπτομετρίας στην Ηγουμενίτσα, καθώς και άλλων έξι συνολικά τμημάτων ΤΕΙ ανά τη χώρα, είχε αποφασιστεί από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, χωρίς όμως να υπάρχει ο ανάλογος στρατηγικός σχεδιασμός, ούτε οι κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό ώστε να μπορέσουν τα τμήματα να λειτουργήσουν άμεσα, αφού κάποια από τα τμήματα αυτά, όπως άλλωστε και το Οπτικής-Οπτομετρίας, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά.

Και αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν και την Υπουργό στο να αναστείλει τη λειτουργία τους, τουλάχιστον για το προσεχές έτος, σε συνδυασμό με τη βούληση της κυβέρνησης για περικοπές σε τμήματα, τόσο ΤΕΙ όσο και ΑΕΙ, στο πλαίσιο της οικονομικής στενότητας και των πόρων για την Παιδεία που όπως φαίνεται θα είναι τελικά μειωμένοι.
Το συμπέρασμα είναι ότι το ΤΕΙ Ηπείρου μένει χωρίς νέα τμήματα, αφού εκτός του Οπτικής - Οπτομετρίας, ήταν να λειτουργήσουν από το 2010-2011, άλλα δύο τμήματα στην Άρτα. Το Τεχνολογίας Οργάνων και το Ηλεκτρονικής.
Στις 11 Φεβρουαρίου η Υπουργός Παιδείας, ημέρα που ουσιαστικά προανήγγειλε ότι νέα τμήματα δεν θα υπάρξουν, είχε μεταξύ άλλων δηλώσει, μετά από ερώτηση στη Βουλή για την μη ύπαρξη νέων τμημάτων ΤΕΙ, για πρώτη φορά φέτος, τα εξής:
«Δεν θα ανοίξει κανένα νέο Τμήμα, όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπου κάθε χρόνο ανακοινώνουμε νέα τμήματα στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια χωρίς να έχουν καθηγητές, χωρίς να υπάρχουν συγγράμματα, χωρίς να υπάρχουν προγράμματα σπουδών και οι φοιτητές περιμένουν επί χρόνια τους καθηγητές να έρθουν», ενώ άφησε αιχμές και για τον πρώην Υπουργό κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, λέγοντας πως οι αποφάσεις του για την ίδρυση τμημάτων δεν εξυπηρετούσαν πραγματικές ανάγκες φοιτητών και της εκπαίδευσης, αλλά έγιναν με βάση πελατειακούς υπολογισμούς.
«Στο εξής καμία απόφαση δεν θα παίρνεται με πολιτικά κριτήρια, για να ικανοποιηθούν οποιουδήποτε άλλου είδους προτεραιότητες από την ποιότητα της εκπαίδευσης. Πρώτα ο φοιτητής και μετά ο δήμαρχος ή οι τοπικοί παράγοντες», είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: