Άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις το 2009 απ' όσες έκλεισαν

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, με τη Θεσπρωτία να μην διάγει επίσης και τις καλύτερες μέρες της, περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που ενεγράφησαν μέσα στο 2009 ως μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, από εκείνες που διεγράφησαν.
Αυτό σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος ο αριθμός εκείνων που άνοιξαν επιχειρήσεις, από εκείνους που έβαλαν λουκέτο στις δικές τους, για οικονομικούς κατά βάση λόγους.

Και αυτό αφορά όλους τους κλάδους, τόσο τον βιοτεχνικό, τον εμπορικό, τον επαγγελματικό και το τμήμα Τουρισμού-Μεταφορών. Συνολικά μέσα στο 2009 στα μητρώα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ενεγράφησαν 310 νέες επιχειρήσεις, τη στιγμή που διεγράφησαν 223.

Σε καμία περίπτωση ο αριθμός των 223 επιχειρήσεων που διεγράφησαν από το Επιμελητήριο από 1/1/2009 μέχρι και 31/12/2009 δεν είναι μικρός, αλλά δεν παύει να προκαλούν εντύπωση οι 310 νέες, σε μια εποχή ισχνών αγελάδων, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά γενικότερα.

Οι περισσότερες εγγραφές στο Επαγγελματικό τμήμα
Σχετικά με τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, οι περισσότερες απ' αυτές, με διαφορά μάλιστα, αφορούν το Επαγγελματικό τμήμα, αφού σε αυτό ενεγράφησαν συνολικά 142 επιχειρήσεις μέσα στο 2009. Ακολουθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπου σημειώθηκαν 83 νέες εγγραφές, 59 είχαμε στο βιοτεχνικό τμήμα και 26 στο τμήμα Τουρισμού και Μεταφορών.
Όπως προκύπτει, μεγάλο μέρος των επενδύσεων στις νέες επιχειρήσεις στηρίζει πολλά στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και στην αύξηση του εσωτερικού Τουρισμού από Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, γεγονός που οδήγησε πολλούς στο βήμα της δημιουργίας επιχειρήσεων που θα μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από την αύξηση της τουριστικής κίνησης στο Νομό.

Ομοίως και για τις διαγραφές
Ως προς τις διαγραφές επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο του Νομού, από το επαγγελματικό τμήμα καταγράφονται συνολικά 101, ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους.
Ακολουθούν επιχειρήσεις που ανήκαν στο εμπορικό τμήμα με 72 διαγραφές, 38 του βιοτεχνικού τμήματος, ενώ 11 επιχειρήσεις Τουρισμού-Μεταφορών έβαλαν επίσης λουκέτο
neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: